2024-től még több támogatási jogcímet vizsgálnak a műholdak

2024. április 16. 11:13
A távérzékelés bevezetése az egységes kérelembe sok új feladatot ad a gazdálkodóknak és a gazdálkodási napló még pontosabb vezetését teszi szükségessé.
2024-től még több támogatási jogcímet vizsgálnak a műholdak
Főleg AKG-vállalásoknál fordul elő, hogy megfeledkezik magáról a gazda és tiltott időszakban kaszál. A műhold ezt is kiszúrja: ilyenkor arra az évre le kell mondani a területre vonatkozó AKG-támogatásról – forrás: Pixabay
 
A területi monitoring (röviden TMR) rendszer a Kincstár 2023-ban bevezetett újítása, mely tulajdonképpen a Sentinel műholdcsalád csatlakoztatását jelenti a támogatási rendszerhez – olvasható Morva Tamás növényorvos, talajtani szakirányító honlapján. Azonban – mint azt írja a szakember – a távérzékelés bevezetése az egységes kérelembe sok új feladatot ad a gazdálkodóknak, illetve 2024-től a gazdálkodási napló még precízebb vezetését teszi szükségessé.
 
2023-ban már szokhatták a termelők a TMR létét, az idei évtől azonban még több jogcímen vizsgálódnak a műholdak, ugyanakkor 2024 a TMR rendszer tekintetében még mindig bevezetési évnek számít majd, hiszen a kapott ellenőrzési feladatok nem lesznek kötelező érvényűek. 2025-től viszont már jogvesztő következménnyel jár, ha a gazdák nem teljesítik a TMR-ellenőrzést.
 
Míg 2023-ban a TMR még csak az inhomogén táblát, növénykultúra-eltérést, túllegeltetést, gyomosságot, illetve nem támogatható terület jelenlétét a táblán vizsgálta, az idei évtől már bekerül a "repertoárba" a tiltott kaszálás, vagy éppen a kaszálás elmulasztása, az öntözés, a nádaratás, a talajtakarás, az ültetvények talajtakarása, a szálas fehérje 80%-os borítottsága, a nem termelő területek, a forgatás nélküli talajművelés, a zöldtrágyanövény termesztése, valamint a zöldugar feltörésének vizsgálata is.
 
Ha TMR-ellenőrzésre jelölnek ki minket, első körben az ügyfélkapura kapunk egy értesítést a Kincstártól arról, hogy a fentiek közül milyen vélt eltérést "látott" a Sentinel műhold. A dokumentum megnyitása után egy nappal mindenki automatikusan kap fényképezési feladatot a mobilGAZDA alkalmazására, de nem kell minden esetben fotózni.
 
Ha a meg nem felelés valós, akkor 2024. szeptember 30-ig 8 napon belül lehetőségünk van Egységes kérelem adatváltozás benyújtásával korrigálni az eltéréseket. Tipikus ilyen eset, ha a gazda valamelyik területén növénykultúra-eltérés tapasztalható. Ha például kalászos helyett kapásnövény van a táblában, ezt nagyon gyorsan kiszúrja a TMR rendszer. Ilyenkor 8 napon belül át kell jelenteni a táblát, ami szeptember végéig szankció nélkül megtehető.
 
Megesik, hogy hibázik a TMR rendszer és minden a valóságnak megfelelő. Ebben az esetben szintén 8 napunk van reagálni, fényképkészítéssel a mobilGAZDA alkalmazáson keresztül. Fontos, hogy olyan képeket készítsünk, amelyekről akár egy íróasztal mellől is eldönthető, hogy a műhold hibázott és nem mi.
 
Ha nem teszünk eleget a TMR-ellenőrzésnek, akkor az idén még nem jár automatikus szankcióval, feltéve, hogy nekünk van igazunk. Az el nem végzett TMR ellenőrzéssel viszont a helyszíni ellenőrzést nem ússzuk meg. S amíg erre nem kerül sor, a Kincstár semmilyen támogatást nem fog utalni...
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Lélektani határt lépett át a termőföldár: ennyibe kerül egy hektár

2023. február 24. 15:26
Mutatjuk a számokat!
 
A termőföld hektáronkénti piaci átlagára 2022-ben 2,186 millió forintig emelkedett, ami 11 százalékos drágulás az előző évhez képest (1,969 M Ft/ha). A termőföldek piaci forgalma az előző évhez képest 27 százalékkal esett vissza, valamint csökkent az értékesített földterületek átlagos mérete is, mintegy 25 százalékkal – írja az Agrotax Kft. éves földpiaci elemzésében.
 

Lehet élni őseink tudása szerint – ez a magyar házaspár bizonyítja!

2024. március 19. 15:54
Egy szerszámkovács és egy ökológiai gazdálkodásra szakosodott kertészmérnök, kézműves pék szerencsés találkozásából született meg a Kisszékelyi Tájműhely.