30 napos időjárás-előrejelzés: milyen lesz November?

2023. november 03. 11:55
A mögöttünk álló októberi időjárást elnézve szinte hihetetlen, hogy egyszer majd a tél is beköszönt. Pedig lassan annak is itt van az ideje.
 
November – „Közeleg a tél ..."
30 napos időjárás-előrejelzés: milyen lesz November?
Az első két őszi hónap rendkívüli enyhe időjárása együtt járt sajnos a szárazsággal is, egészen október utolsó hetéig. Akkor gyökeres változás következett be az addigi csapadékszegény időjárásban, a kiadósabb mennyiségű esőzéssel együtt felhőszakadásokra is volt példa, sőt a hazánk déli részén kialakult tornádóról is érkeztek jelentések.
Igazi őszi idő: sok szelet és esőt hoz ez a hét | Ez a lényeg
Sokfelé heves csapadékhullással és enyhe idővel indul a hónap, ám ennek a lendülete már a hónap második hetében megtörik, és a szárazabbra forduló idő lehűléssel is együtt jár.
 
A hónap közepén még várható ugyan egy csapadékot adó frontrendszer, ám utána a hónap végéig hátralévő időszakban már a "tipikus" novemberi időben lesz részünk: köd, sok felhő, kevés napsütés.
Kép őszi erdő ködben | Dovido.hu
Fokozatosan fordul egyre hűvösebbre, hidegebbre az idő, november második felében már nyirkos, hideg idő lesz a jellemző, és éjszaka sokfelé csökkenhet fagypont alá a hőmérséklet.
 
A jelenlegi előrejelzések szerint a hónap végéig lehulló csapadék mennyisége elmarad az ilyenkor "szokásos" értékektől. A novemberben várható csapadék zöme a hónap első napjaiban esik majd.
Őszi dekoráció - Szezonok, alkalmak
Közeledik a tél, hisz környezetünkben egyre többfelé vált fehérbe a táj, nálunk viszont inkább csak a fagypont közeli hőmérsékletek jelzik a tél közeledtét, jellemzően a hónap második felében. Kiterjedt havazás nálunk november végéig nem valószínű (a jelenlegi előrejelzések szerint).
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A magyar gazdák támogatásai 2024-ben is biztosítottak a költségvetésben

2023. június 20. 18:09
Elfogadta a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága tegnap.
"Háborús időket élünk, amikor védelmi költségvetésre van szükség" – mondta Font Sándor elnök –, aki kiemelte, hogy a jövő évi tervezet a honvédelmi kiadások több mint nyolcszorosát, a rendvédelmi kiadásoknak pedig a háromszorosát tartalmazza 2010-hez képest.
 
A költségvetés mezőgazdasági fejezete 208,8, a nemzeti földalap 16,1, az uniós fejlesztések fejezet pedig 656,5 milliárd forint előirányzatot tartalmaz, amely összességében 881,4 milliárd forint.

Magyarország támogatást harcolt ki a magyar gazdáknak

2023. június 27. 13:20
Sikerült megvédeni a gazdák érdekeit, az Európai Bizottság ugyanis csaknem 16 millió euróval támogatja a magyar termelőket az ukrán gabonaimport okozta piaci nehézségek kezelése érdekében – közölte Nagy István agrárminiszter hétfőn, Luxembourgban.
A tárcavezető azt mondta, 100 millió euróval támogatja az Európai Unió azt az öt frontországot, melyek egységesen kiálltak azért, hogy Európa belső piacait megvédjék az ukrán gabona által okozta piaci nehézségektől. A Nagy István emlékeztetett, nagyon nagy küzdelem volt ez, hiszen nemzeti hatáskörben kellett fellépni először azért, hogy meghallják a hangunkat és érzékeljék azt, hogy milyen veszélynek vagyunk kitéve.