32. Farmer-Expó a modernitás jegyében

2023. augusztus 10. 16:29
Az innováció kerül az idei mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás fókuszába - jegyezte meg a NAK.
 
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) cikke szerint augusztus 17-20. között a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusa ad otthont a 32. Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállításnak és a 18. Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállításnak.
32. Farmer-Expó a modernitás jegyében
Magyarország egyik legjelentősebb agrár-seregszemléjét (építkezési munkálatok miatt) idén a megszokottnál kisebb vásárterületen, de így is összesen 20 ezer négyzetméteren rendezik meg, cserébe viszont jövőre újabb exkluzív bemutatótérrel gazdagszik a nagyszabású szakmai rendezvény.
 
A négy nap alatt mintegy 30 ezer látogatót vár a 280 kiállító.
Nem érhető el leírás a fényképhez.
Új technológiák
 
"A népességnövekedés és az ezzel járó dinamikusan növekvő globális élelmiszerigény, a vízkészletek szűkössége és az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási körülmények miatt világszerte fokozott figyelem övezi az agrártechnológiai megoldásokat.
 
Erre koncentrál a 32. Farmer-Expó is" – fogalmazott Vaszkó László vásárigazgató, hozzátéve, hogy az automatizáció és a robotizáció az állattartásban és a növénytermesztésben is növeli a hatékonyságot, s ezzel a fenntartható mezőgazdaság irányába mutat.
 
Az itt bemutatott eszközök, eljárások, megoldások mind azt szolgálják, hogy miként lehet növelni az ágazatban a hatékonyságot úgy, hogy közben a fenntarthatóságra is figyelemmel vagyunk. Rengeteg megoldást láthatunk majd a precíziós gazdálkodásra a kiállítók standjain.
 
A növénytermesztés mellett az állattenyésztésben is találkozhatunk már robotokkal, és természetesen a kiállításon is.
 
A 32. Farmer-Expó pénteki beharangozó sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a megnyitóra ezúttal is Dr. Nagy István agrárminisztert hívták meg, akinek építő gondolataira nagyon számít az ágazat.
 
A "szakmázás" mellett idén is lesz tere a Farmer-Expón az ünnepélyes pillanatoknak. Az Új kenyér a kultúránkban jelentős hagyomány, amelynek felszentelése évek óta emeli a megnyitó ünnepi jellegét a NAK Hajdú-Bihar Vármegyei Igazgatóságának szervezésében.
 
Konferenciák
 
A szervezők ezúttal három nagy szakmai konferenciára várják az érdeklődőket. A növénytermesztési konferencia a "hatékonyan, de másként" jegyében bonyolódik majd. Itt arról szól a történet, hogy a műtrágya- és vegyszermentes irányba mozduljunk el, és kezdjük el visszaépíteni az évtizedek alatt lerombolt talajbiológiai egyensúlyt.
 
Az állattenyésztési konferencia témája, hogy a modern állattenyésztésben rengeteg olyan anyag keletkezik, amiből pénzt is lehet csinálni. Ilyen például a trágya, melynek sikeres újrahasznosításáról külön előadás szól majd. De ilyen annak a juhásznak az esete is, aki egy komplett falusi turizmus-projektet épített rá az állattartásra.
A sertéstenyésztési konferencia fókuszában az árak alakulása, a jövedelmezőség mikéntje és persze a világban fellelhető tendenciák állnak majd.
 
A NAK-standon
 
Tisztelettel várjuk a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara standján (teniszcsarnok épülete), ahol a gazdatársadalmat érintő aktuális témákban kerekasztal beszélgetéseket tartunk, melyek egy vitaindító előadással kezdődnek, és a moderátor megalapozott szakmai kérdéseivel a témában kompetens meghívott vitapartnerekkel panelbeszélgetés formájában elemzik a helyzetet, világítják meg a problémákat és a lehetséges megoldásokat, vagy mutatják be a követhető jó gyakorlatokat.
 
Témák és időpontok:
 
aug. 17. ; 15:30 - 17:00 óra               A gabonapiac jelene és jövőbeli kilátásai
aug. 18. ; 10:30 - 12:00 óra               Földügyi aktualitások
aug. 18. ; 15:00 - 16:30 óra               Az új agrártámogatási rendszer eddigi tapasztalatai,                                                            jövőbeli lehetőségei
aug. 19. ; 10:30 - 12:00 óra               Rövid Élelmiszerellátási Lánc bővülési lehetőségei,                                                               innovatív REL megoldások
aug. 19. ; 15:00 – 16:30 óra               Munkaerőpiaci kihívások az agrárgazdaságban - a                                                               duális szakképzés, mint válasz
 
A húsmarhán a hangsúly
 
Az idei állattenyésztési kiállításon kiemelt figyelmet kap a húsmarha (verseny, tenyészbírálat, fedett bemutatótér), érkeznek tejelőmarhák is, ott lesznek az összes, hazánkban fellelhető juhfajta legkiválóbb egyedei, megtelik idén is a lópavilon, az amúgy is színes baromfiszektor új kiállítókkal gazdagodik, egyedül a sertéságazat marad távol állategészségügyi hatósági rendelkezések miatt.
 
Időpont:                       2023. augusztus 17-20.
Helyszín:                      Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campus, 4032 Debrecen,                                           Böszörményi út 138.
Nyitva tartás:              10:00 órától 18:00 óráig
 
forrás:agrotrend.hu/NAK

Kapcsolódó cikkek

A jelenben képezzük a jövő agrárszakembereit

2024. március 27. 17:09
A magyar agráriumnak és az agrárszakképzésnek van múltja, jelene és jövője is, amire bátran építhet a hazai mezőgazdaság és élelmiszeripar - jelentett ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára, a Déli ASzC Bereczki Máté Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum és Szakképző Iskola 120. fennállása alkalmából rendezett ünnepségen.

Több, mint 36 ezer fát ültettek el eddig a Településfásítási Programban

2023. október 16. 15:06
A Településfásítási Programban eddig több mint 36 ezer fát ültettek el, az őszi ütemben pedig újabb 8 ezer csemete kerül ki a falvak, kistelepülések közterületeire – közölte az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára szombaton, Kisteleken.