40 kilogramm műanyag zacskót találtak az elpusztult bálna gyomrában

2019. március 19. 07:54
40 kilogramm műanyag szatyor volt annak a bálnának a gyomrában, amit a közelmúltban sodort partra a tenger a Fülöp-szigeteken, írja a BBC.
40 kilogramm műanyag zacskót találtak az elpusztult bálna gyomrában

Cuvier-féle csőröscetre a D’Bone Collector Museum munkatársai találtak rá Davao városában még március elején. Miután az állatot felboncolták, a múzeum egy Facebook-posztban arról számolt be, hogy soha ennyi műanyagot nem láttak még egy cet szervezetében. (a cetről készült fotók megtekinthetőek a D'Bone Collector Museum facebook oldalán - a szerk.MÉDOSZ)

Mint írták, 16 rizses zacskót és rengeteg bevásárló szatyrot szedtek ki a gyomrából.

A múzeum az elkövetkező napokban közzéteszi majd a teljes listát arról, hogy milyen idegen tárgyak voltak még a bálnában.

Nem voltam felkészülve ilyen mennyiségű műanyagra. Annyira sok, hogy a műanyag már elkezdte a meszesedést

– nyilatkozott a CNN megkeresésére Darrell Blatchley, a múzeum alapító-elnöke.

Az egyszer használatos műanyag zacskók az egész világon problémát jelentenek, de a dél-kelet-ázsiai országokban, köztük a Fülöp-szigeteken kirívó mértéket ölt a használatuk.

Egy 2015-ös jelentés szerint öt ázsiai ország – Kína, Indonézia, Vietnam, Thaiföld és a Fülöp-szigetek – felelős a tengerbe jutó műanyag hulladékok 60 százalékáért.

sokszinuvidek.24.hu

Műanyaggal szennyezett vizek térképe - forrás www.bbc.com

ocean plastic waste infographic

Kapcsolódó cikkek

Az EU így szeretne fellépni a klímaváltozás ellen

2019. március 18. 07:57
Az Európai Unió számos intézkedést hoz annak érdekében, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésével hatékonyan lépjen fel a klímaváltozás ellen.

Szebenyi Péter: A vegyesen égetett kerti zöldhulladék is komoly légszennyezéssel jár, szén-monoxid keletkezik, amely már kis mennyiségben is mérgező

2019. szeptember 04. 08:48
Az egészséges környezetre való igény napról napra egyre nagyobb a magyar társadalomban is. Emiattérzik egyre többen úgy, valamilyen módon hozzá kell járulniuk a jövő öko-nemzedékének megmentéséhez. Ha pedig egy közösség példát mutat, egyre többen csatlakoznak hozzá – mondta el lapunknak Szebenyi Péter környezetmérnök, a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány elnöke.