40 kilogramm műanyag zacskót találtak az elpusztult bálna gyomrában

2019. március 19. 07:54
40 kilogramm műanyag szatyor volt annak a bálnának a gyomrában, amit a közelmúltban sodort partra a tenger a Fülöp-szigeteken, írja a BBC.
40 kilogramm műanyag zacskót találtak az elpusztult bálna gyomrában

Cuvier-féle csőröscetre a D’Bone Collector Museum munkatársai találtak rá Davao városában még március elején. Miután az állatot felboncolták, a múzeum egy Facebook-posztban arról számolt be, hogy soha ennyi műanyagot nem láttak még egy cet szervezetében. (a cetről készült fotók megtekinthetőek a D'Bone Collector Museum facebook oldalán - a szerk.MÉDOSZ)

Mint írták, 16 rizses zacskót és rengeteg bevásárló szatyrot szedtek ki a gyomrából.

A múzeum az elkövetkező napokban közzéteszi majd a teljes listát arról, hogy milyen idegen tárgyak voltak még a bálnában.

Nem voltam felkészülve ilyen mennyiségű műanyagra. Annyira sok, hogy a műanyag már elkezdte a meszesedést

– nyilatkozott a CNN megkeresésére Darrell Blatchley, a múzeum alapító-elnöke.

Az egyszer használatos műanyag zacskók az egész világon problémát jelentenek, de a dél-kelet-ázsiai országokban, köztük a Fülöp-szigeteken kirívó mértéket ölt a használatuk.

Egy 2015-ös jelentés szerint öt ázsiai ország – Kína, Indonézia, Vietnam, Thaiföld és a Fülöp-szigetek – felelős a tengerbe jutó műanyag hulladékok 60 százalékáért.

sokszinuvidek.24.hu

Műanyaggal szennyezett vizek térképe - forrás www.bbc.com

ocean plastic waste infographic

Kapcsolódó cikkek

Erdők az emberekért, erdészek az erdőkért

2022. február 08. 09:06
Erdők az emberekért, erdészek az erdőkért” címmel tartott előadást nemrég a Vörösmarty Mihály Művelődési Központban dr. Molnár Dénes, a Mecsek­erdő Zrt. erdőmérnöke. A Soproni Egyetem Doktori Iskolájában summa cum laude védte meg doktori dolgozatát. Magyarország legrégebbi erdészeti kísérlete adta a disszertációja témáját.

Húsz éve történt a tiszai ciánkatasztrófa

2020. január 30. 08:37
Egy romániai aranybánya cianidvegyületekkel szennyezett zagytározójának gátja 2000. január 30-án szakadt át, és a mellékfolyókon át a Tiszába ömlött a méreg.