62 élelmiszer ára már biztosan ott lesz az új rendszerben

2023. június 12. 16:21
Július 1-től lehet online összehasonlíthatjuk össze az egyes boltok élelmiszer árait.
 
Mi várható jövő hónaptól?
A következő hónaptól lehetőségünk van online böngészni a boltok árai között, legalábbis 62 termék esetén már biztosan. Ide tartozik többek között a tej, a trappista sajt, a petrezselyemgyökér, valamint a sertéskaraj. Nemrég készült el ugyanis azoknak az élelmiszereknek a listája, amelyek már az induláskor ott lesznek az új árfigyelő rendszerben.
 
62 élelmiszer ára már biztosan ott lesz az új rendszerben
A listán a zöldségek és a gyümölcsök is megtalálhatóak lesznek
 
A kormány áprilisban június 30-ig meghosszabbította az árstopot, június 1-től pedig kötelező akciókat vezetett be. A július 1-jén életbe lépő online felület a harmadik hulláma annak, hogy a mérsékeljék az árakat, ezáltal lassítsák az inflációt.
 
Az elektronikus nyilvántartás összesítő az adatszolgáltatásra kötelezett vagy a rendszerbe önként beszálló kereskedők cégnevét, az üzletek nevét és címét, valamint a forgalmazott, rendszerbe bekerülő termékek azonosításához szükséges adatokat tartalmazza. Emellett látni fogjuk a termékek napi és törzsvásárlói árát is.
 
Közzétették a listát
Ahogy közeledünk az élesítéshez, úgy tudunk meg egyre többet az új rendszerről. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium közzétette azoknak a termékeknek a gyűjteményét, amelyeknek az árait a kezdetektől figyelemmel követhetjük. A lista több mint 60 tételt tartalmaz.
 
Az intézkedés minden nagy kereskedelmi üzletláncot érinti, ugyanis azokat a kereskedőket kötelezik adatszolgáltatásra, amelyek nettó árbevétele meghaladja a 100 milliárd forintot. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a kisebb üzletek ne csatlakozhatnának a rendszerhez.
 
Fontos, hogy az adatokat a kereskedők napi szinten kötelesek elektronikusan feltölteni, legkésőbb a napi ár és törzsvásárlói ár alkalmazását megelőző nap végéig. Az adatbázist a Gazdasági Versenyhivatal működteti majd.
 
A kormány azt várja, hogy ez segít majd lelassítani az inflációt, amely májusban még mindig több. mint 21 százalék volt. A cél, hogy év végére az infláció egy számjegyűre mérséklődjön.
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Egy- a cukorlobbi által megrendelt - tanulmány évtizedekre meghatározta az amerikai táplálkozási szokásokat

2024. január 30. 11:38
A tanulmány megrendelője jelezte a kutatóknak, hogy nagyon örülne, ha a cukor egészségesebbnek tűnne a kutatás után.
 

Több kereskedő is görög szamócára váltott a spanyol áru helyett

2024. április 03. 16:06
Görögországból folyamatosan érkezik a jó minőségű áru, míg Spanyolországban az aszály okozott gondokat a korábbi években.