80 focipálya is elférne Európa legnagyobb üvegházában

2024. február 13. 14:47
Ez az üvegház nemcsak nagy, hanem üzemeltetése környezettudatos is.
 
Európa legnagyobb üvegházában 80 futballpálya is elférne, és a paradicsomtól a vágott virágig többféle növényt termesztenek benne – hangzik el DW News riportjában.
 
80 focipálya is elférne Európa legnagyobb üvegházában
Hozzáteszik, hogy a németországi Emsbüren külterületén létesült hatalmas üvegházat:
  • fahulladékkal, növényi maradékokkal fűtik,
  • az elektromos áramot napelemekkel termelik,
  • az öntözéshez kezelt esővizet használnak, amelyet hatalmas gyűjtőmedencékben tárolnak az üvegház melletti területen,
  • a növények megvilágításához LED fényforrást használnak.
Az elképesztő méretűre duzzadt üvegház 1954-ben családi kisüzemként, családi vállalkozásként indult. Jelenleg az Emsflower céget a 3. generációs testvérpár, Tom és Bart Kuipers vezeti, és a cégcsoporthoz tartozik még három hollandiai telephely is.
 
Az üvegház 1,4 km hosszú és az itt dolgozó 400 ember általában biciklivel közlekedik egyik pontjáról a másikra.
 
A növények beporzását poszméhek végzik és a növényvédelemben is kiemelt szerepet kapnak a rovarok.
 
Az üvegházban napjainkban háromféle paradicsomot termesztenek: „Sweeterno" paradicsomot, „Brioso" koktélparadicsomot és „Rivolo" koktélparadicsomot. Egy héten akár 120 tonna paradicsomot is betakaríthatnak.
 
Az üvegházban nagy mennyiségben termesztenek ágyás- és balkonnövényeket, amelyeket a megrendelői igények szerint tálcás vagy cserepes kiszerelésben szállítanak le.
 
Az üvegházban zajló folyamatok jelentős része robotizált. Van olyan robot, amely egy óra alatt 15 ezer dugványt ültet el, míg egy másik a növényekkel megrakott állványokat szállítja az üvegház egyik pontjáról a másikra.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

2023. június 02. 11:56
A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.

Elhagyják Oroszországot a nemzetközi gabonakereskedők

2023. április 12. 11:02
A Cargill Inc. bejelentette, hogy hogy júliustól nem kezeli legnagyobb búzaszállítója, Oroszország terményeit az exportterminálján.
 
A fekete-tengeri Novorosszijszk kikötőjében lévő gabonaterminálban részesedéssel rendelkező Cargil-közleményben arról nem esik szó, hogy megválik-e ottani eszközállományától, de a lépés újra felerősítette a globális gabonaellátást a 13 hónapja tartó háború miatt övező aggodalmakat.