865 kilós tököt nevelt egy magyar gazda!

2023. szeptember 26. 13:40
A monumentális termés mellett van egy kisebb is, trélerrel hozzák-viszik őket a verseny- és kiállítási helyszínekre, legutóbb Szerbiában jártak velük.
 
A Cegléd mellett, Tápiószentmártonban élő, amúgy őstermelő méhész férfi néhány éve kezdett el óriástökök nevelésével foglalkozni.
865 kilós tököt nevelt egy magyar gazda!
Kókai Tibor a rekorder tökkel Szerbiában, a Kikindán megrendezett versenyen – fotó: Facebook/Kókai Tibor
 
– Most már 5. éve termesztek óriástököket, az első évben 80 kilóst sikerült, a másodikban már 378 kilogrammost takaríthattam be, aztán 630, tavaly pedig már 717 kilós volt. Idén pedig már 865 kilós lett a legnagyobb – tudtuk meg Kókai Tibortól. – Évről évre jobbak tehát az eredményeink, a célom a 900 kilogramm feletti súlyú tök. Az idei eddig az én személyes rekordom is és ezzel tartjuk a rekordot Szerbiában is, ahol 640 kilogramm volt eddig a rekord, ezt tavaly megdöntöttük, idén pedig a saját magam által felállított tavalyi rekordot sikerült túlszárnyalnunk. E hét szombaton rendezik meg Martonvásáron a magyar tökmérő versenyt, én nagyon bízom abban, hogy ott is az első helyen végzünk és magyar rekordot állítunk fel.
 
Tibor elmondta: a töknövények a méhészet közelében nevelődtek, de mielőtt bárki azt gondolná, a siker annak tudható be, hogy a méheknek köszönhetően jó volt a termékenyülés, nagyot téved. Ugyanis a gazda maga porozza a virágokat, este lép akcióba, amikor kezdenek kinyílni, majd begumizza, lehálózza őket, hogy a méhek véletlenül se kavarjanak be másik fajtával.
 
– Általában két-három tököt ültetek, s ezeket vagy önmagukkal, vagy másik, szintén nagy genetikájú tökkel porzok össze – magyarázta a férfi. – Csakis így tudjuk megőrizni a kedvező fajtatulajdonságokat. A méhészet közelségének jelentősége nem a beporzás, hanem az, hogy ha úgy tartja kedvem, naponta többször is rá tudok nézni a növényekre, amiket fóliasátorban nevelek. Azonnal látom, ha valami nem stimmel velük, ha kell, szellőztetek, párásítok, locsolok és akár 2-3 órát is tudok velük foglalkozni. Ha más lenne a munkám, ez biztosan nem működhetne. Így mindent meg tudok adni nekik, amire csak szükségük van. A növény jelzi, ha jól érzi magát, idén például a 220 négyzetméteres fóliasátramat két tök benőtte, befutotta az indáival. Egy-egy növény 5-600 levelet hoz, az indákat kacsozom, betemetem, hogy legyökeresedjenek, így sokkal nagyobb mennyiségben tud vizet és tápanyagot felvenni, nyáron van olyan nap, amikor 500 liter vízzel öntözök. A kötött terméseket válogatom és ritkítom.
tök
A monumentális tököt (aminek valószínűleg egy sütőtök-fajta az alapja) fóliasátorban nevelte gazdája – fotó: Facebook/Kókai Tibor
 
Tibor azt is elárulta: a siker szerinte már a vetéssel kezdődik. Az ő magjai 36 óra alatt kicsíráznak, ami erős vitalitást jelez. Palántákat nevel, melyeket egy méterszer méteres, istállótrágyával jól megpakolt fészekbe ültet áprilisban. Igen oda kell figyelni a növényvédelemre is, a legveszélyesebb kártevő az atka és a tetű, a kórokozók közül pedig a lisztharmat és a peronoszpóra, melyek gyorsan tönkre tudják tenni a lombozatot. Minden egyes levél elvesztésével csökken a szintetizáló felület, amit végsősoron befolyásolja a termés méretét is.
tök
Így szállították az óriási tököket – fotó: Facebook/Kókai Tibor
 
A gondos gazda kérdésünkre jelezte: a piacon egy-egy jó fajta vetőmagjának szeme akár 200 ezer forintba is kerülhet, tehát nem olcsó mulatság, de a siker minden pénzt megér. Az első magot Szerbiából kapta, azóta is az az alap, ebből született a 865 kilós termés is...
 
Egyébként a mostani rekorder tök kerülete 6 méter lett, s termett mellette egy "valamivel" kisebb, ami csak kilós.
 
S hogy mi lesz a 110 napig növesztett tök sorsa? A verseny után egy hétig kiállítja a településen, majd odaadja a helyi gyerekeknek, hogy faragják ki.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az idén jó almatermés várható

2023. szeptember 29. 13:43
A piaci információk alapján az idén jó almatermés várható, mennyisége 500-550 ezer tonna lehet, ami a tavalyi, aszályos évben elértnek csaknem a duplája - mondta az agrárminiszter csütörtökön a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nagykállóban.

Kapor, de nem csak tökfőzelékbe

2023. június 26. 13:43
Méltó helyre kellene tenni a kaprot a magyar gasztronómiában, mert elhanyagoljuk ezt a rendkívül értékes növényt, és ez volt az egyik célja a Vindornyafokon rendezett Kaporfesztiválnak, ahol nemcsak sütöttek-főztek, hanem szakmai előadásokat is tartottak.
 
Hág Attila, Vindornyafok polgármestere elmondta, hogy évek óta szerveznek fesztiválokat és más rendezvényeket, amikkel nemcsak szórakoztatni kívánnak, hanem jól hasznosítható ismereteket is megosztanak az érdeklődőkkel.
– Ezek egyike a Kaporfesztivál, amit a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében szerveztünk – tette hozzá. – Örülünk neki, hogy olyan sokan elfogadták a meghívásunkat, és vették a fáradságot, hogy recepteket gyűjtsenek és ételeket készítsenek, levestől a süteményig, mert sokat tettek vele a kapor eddiginél sokoldalúbb konyhai felhasználásáért.