9 százalékkal nőtt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások átlagos díja

2023. augusztus 01. 15:04
Több mint 51 ezer forint volt az autók éves kötelező felelősségbiztosítási átlagdíja az idei első félévben, ami 9 százalékos emelkedés a múlt év azonos időszakához képest - közölte a Netrisk.hu az MTI-vel kedden, saját adatai alapján.
 
9 százalékkal nőtt a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások átlagos díja
A biztosítási portál jelezte: a kgfb-díjaknál nagyobb mértékben, 15 százalékkal nőtt a casco biztosítások átlagdíja az első félévben, így megközelítette a 139 ezer forintot.
 
A friss adatok szerint a magyarországi autóállományon belül legnagyobb részesedéssel rendelkező autómárkák közül a Suzukik átlagos kgfb-díja 8 százalékkal 38 ezer forint fölé emelkedett. A Daciák esetében szintén 8 százalékkal nőttek a díjak, így csaknem 42 ezer forinttal zárták az első félévet. Az Opeleknél 5 százalékos drágulással 47 ezer forint fölé emelkedtek az éves átlagdíjak, a Toyotáknál 11 százalékos növekedés eredményeként szintén 47 ezer forint fölé. A Volkswageneknél éves szinten 5 százalékkal nőtt az átlagos összeg, de ez majdnem 53 ezer forintot jelent.
 
A casco biztosítások iránt továbbra is visszafogott a kereslet, ezt jelzi, hogy a megkötött szerződések száma 1 százalékkal, alig több mint 15 ezerre nőtt egy év alatt. A Netrisk.hu szerint ez leginkább az elöregedett magyarországi autóparkkal magyarázható. A személyautók átlagéletkora magas, meghaladja a 15 évet, az idősebb autókra pedig sok esetben nem lehet vagy nem érdemes cascót kötni.
 
A legolcsóbban a Daciákra és a Suzukikra lehet cascót kötni, előbbieknél 75 ezer forint alatt maradt az átlagdíj, utóbbiaknál pedig nem éri el a 91 ezer forintot. Százezer forint alatt vannak még az Opelek, amelyek cascója átlagban 95 ezer forint. Ennél a három márkánál 13-15 százalékkal nőttek a cascodíjak - ismertette a Netrisk.hu.
 
agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

A MAGYAR AGRÁRIUM JÖVŐJE AZ AGRÁRSZAKKÉPZÉSBEN VAN

2023. május 08. 18:30
A gazdálkodás nem csupán egy munka, hanem egy életforma - jelentette ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese, a 30. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok keretén belül megrendezett Agrárszakképző Intézmények III. Országos Gazdászversenyén, Hódmezővásárhelyen.

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága is tárgyalta a földadóval kapcsolatos törvénymódosító javaslatot

2023. június 01. 13:06
Nem plusz teherrel kell nehezíteni a gazdák munkáját, hanem segítséget kell nyújtani nekik.
 
Az Országgyűlés gazdasági bizottsága is tárgyalta a földadóval kapcsolatos törvénymódosító javaslatot – közölte a Miniszterelnöki Kabinetiroda csütörtökön.