A Balaton sérülékeny, erre most már zenészek is figyelmeztetnek

2023. augusztus 04. 15:16
A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Balatorium programja zenészeket is segítségül hívott, hogy minél többen megismerjék a Balaton sérülékenységét.
A Balaton sérülékeny, erre most már zenészek is figyelmeztetnek
A Balaton hangjai címen most megjelenő albumon tizenkét előadó szerzeménye hallható Дevatól kezdve a Jazzboison át Nóvé Somáig. A lemez különlegessége, hogy a résztvevők szabadon használhatták az Analog Balaton tagjai által a Balatonnál rögzített természeti hangokat, így a nád lágy susogása, a balatoni kavicsok koccanása, a víz megnyugtató hullámzása és az önfeledt nyaralók duruzsolása is hozzátesz az utánozhatatlan atmoszférához.
 
A Balatorium a kultúrán keresztül igyekszik közelebb hozni az emberekhez a Balaton és térségének ökológiai összefüggéseit, és arra is felhívja a figyelmet, hogy csak együtt tehetünk a Balaton jövőjéért.
 
A kivételes anyagot egy lemezbemutató minifesztivállal is megünneplik augusztus 19-én a salföldi BÁNYA Kertben, ahol koncertekkel és a projekt szakmai mentora, a PAD Alapítvány színes programjaival várják a látogatókat.
 
forrás: hvg.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Az örök nyári sláger: muskátli minden mennyiségben

2023. április 12. 10:07
Kulcsfontosságú ültetési- és gondozási tippek.
 
Egy szép muskátli balkonládába, cserépbe és virágágyásba ültetve igazi nyári hangulatot varázsol, és a gondozása is szinte gyerekjáték. Ha betartunk pár kulcsfontosságú ültetési- és gondozási szabályt, akkor hálája jeléül a legjobb formájában tündököl tavasztól kezdve egészen őszig.

Pásztorok és hangszereik

2023. április 21. 12:36
A hazai pásztortársadalom zenéje mindig a magyar népzene szerves részét képezte, és zenei világa a 20. századig szinte érintetlen maradt.
A pásztorok nemcsak az időt múlatták hangszereikkel és hangkeltő eszközeikkel, hanem egyrészt gyakorlati jelentőségük volt a legeltetéses állattartásban, másrészt a zene által – és, természetesen, egyéb népművészeti kincsek megalkotásával - olyan gondolatokat is ki tudtak fejezni, amiket szavakkal nehéz lett volna megfogalmazni.