A biogazdálkodás kiválóságai

2023. október 09. 16:46
Másodszor adták át az EU Organic Awards díjait azoknak a magánszemélyeknek, szervezeteknek és vállalkozásoknak, akik vagy amelyek kreatív és innovatív tartós projekteket indítottak a biogazdálkodásban vagy bioélelmiszerek előállításában.
A biogazdálkodás kiválóságai
Az EU Organic Day-en nyolc díjat adtak át ünnepélyes keretek között az európai uniós ágazat szereplőinek – gazdálkodóknak, kiskereskedőknek és élelmiszer-feldolgozóknak – a bioértékláncban végzett példamutató tevékenységük elismeréseként.
 
Janusz Wojciechowski, az EU mezőgazdasági biztosa köszöntő beszédében az ökotermelés uniós mezőgazdaságban betöltött fontos szerepét hangsúlyozta, amit a 2023-27 közötti KAP ilyen és hozzájuk kapcsolódó célokra szánt támogatásai is tükröznek.
A díjátadó után kerekasztal-beszélgetések következtek, például olyan aktuális témákról, mint hogy mit jelent ma biogazdálkodónak lenni, és hogy ez hogyan változhat a jövőben, vagy hogy a helyi és regionális hatóságoknak hogyan ösztönözhetnék a bioélelmiszerek előállítását és fogyasztását.
 
A résztvevők az ágazat további fejlődésének a lehetőségeiről és az ökotermelés fejlesztésére indított EU-s cselekvési terv eredményeiről is eszmét cseréltek.
Díjazottak:
1. kategória: gazdálkodók:
 
Legjobb női biogazdálkodó: Clara Benito Pacheco  (Entrelobas) – Serrada de la Fuente, Spanyolország
 
Legjobb férfi biogazdálkodó: Thomas Moschos  (Moschos Farm) – Kastoria, Görögország
 
2. kategória: A legjobb biorégió: Burgenland
 
3. kategória: A legjobb biováros: Bécs
 
4. kategória: A legjobb ökológiai biokörzet: Idanha-a-Nova, Portugália
 
5. kategória: A legjobb bioélelmiszer-feldolgozó kkv: The Merry Mill– Vicarstown, Írország
 
6. kategória: A legjobb bioélelmiszer-kiskereskedő: Gut Wulksfelde (Bioland)  – Tangstedt, Németország
 
7. kategória: Vendéglátás, a legjobb bioétterem: Luftburg–Kolarik im Prater  – Bécs, Ausztria
 
Forrás: agriculture.ec.europa.eu

Kapcsolódó cikkek

Hogyan működik a regeneratív gazdálkodás a gyakorlatban?

2023. március 30. 14:11
Regeneratív oktatási napot tartott a Talajmegújító Gazdák Egyesülete.
 
Több mint száz magyar és szerb gazdálkodó volt kíváncsi arra, milyen termelési módszerrel előzhetők meg a néhány héttel ezelőttihez hasonló porviharok, amelyek ezúttal nemcsak az értékes termőréteget pusztították, de minden korábbinál nagyobb tömegbalesetet is okoztak az M1-es autópályán – írja közleményében a Talajmegújító Gazdák Egyesülete (TMG).

Értéktartó gazdálkodás

2023. május 22. 14:27
A Tamási Erdészet 8000 hektár erdőterületet kezel, amelyből csaknem 7000 hektár egy tömbben, a Tamási–Gyulaj közti térségben helyezkedik el. Bár Tolna vármegyébe tartozik, a termőhely és az erdők sok mindenben hasonlítanak a kelet-somogyi képhez. Gazdálkodásunk egyik célja a természeteshez közeli elegyes erdők kialakítása, valamint a messze földön híres, igen értékes dámállomány megőrzése, fenntartása.
 
Az erdészet területe a Dunántúl szárazabb régiójának része, és jellemzően alig magasodik 200 méter tengerszint fölé, így erdőssztyepp-klímáról beszélhetünk. A lösz alapkőzetbe meredek falú, észak–déli irányú völgyeket vájt az egykori erózió. A termőhelyi adottságok meghatározzák az erdőképet.