A biológiai termékek alkalmazása lehetővé teszi a növénytermesztési technológiák újragondolását

2023. március 22. 11:37
Nem véletlenül hallunk olyan sokat ezekről a termékekről, hiszen jól illeszkednek a fenntarthatósági és környezetvédelmi intézkedések gyakorlataiba. A biológiai anyagok lehetnek élő szervezetek vagy élő szervezetekből, természetes forrásokból származó anyagok. A biológiai készítmények természetes megoldásokat kínálnak a gazdálkodóknak és hatékony módon egészítik ki a szintetikus termékeket alkalmazó hagyományos termelést.
A biológiai termékek alkalmazása lehetővé teszi a növénytermesztési technológiák újragondolását
Fenntartható, termelékeny és természetes megoldások
A biológiai termékek kutatása és forgalomba hozatala ma már minden mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat fenntarthatósági célkitűzései között szerepel, hiszen használatuk olyan eszközt ad a gazdálkodók kezébe, mellyel gazdaságaikba fenntartható, termelékeny és természetes megoldásokat tudnak bevezetni.
 
Ezek a termékek legtöbbször a természetben már létező anyagokból állnak. Valódi élő szervezetek, mint például a hasznos baktériumok, míg mások, mint például az enzimek, természetes anyagokból származnak.
 
A biológiai készítmények segíthetnek az európai gazdálkodóknak abban, hogy a Green Deal gyakorlatának megfelelően járjanak el, például a tápanyagveszteség csökkentése érdekében, a talaj termőképességének megőrzése mellett. E cél elérése érdekében a biológiai termékek hatékonyan kiegészíthetik a hagyományos műtrágya alapú növénytáplálás és a kémiai növényvédelem technológiai elemeit. A gazdálkodók célja mindemellett változatlan: a növénytermesztésben a termés maximális mennyiségének és minőségének biztosítása, mely érdekében nem csak a növényvédelemre, de a növények táplálásában új, természetes források biztosítására, az állomány kondicionálására, ellenálló képességének növelésére is kiemelt figyelmet kell fordítani a technológiákban.
 
A nitrogén sokféle állapotban megtalálható a természetben
A tápanyag-utánpótlásban a fontosságát tekintve a nitrogén az elsők között áll. Nélkülözhetetlen a növények egészséges, optimális fejlődéséhez. Nemcsak nukleinsavak, fehérjék elsődleges alkotóeleme, hanem szerves építőanyaga más bioaktív vegyületeknek is, mint például a klorofillnak. A nitrogén sokféle állapotban megtalálható a természetben, de ezek túlnyomó többsége olyan formában van jelen, amely a legtöbb növény számára elérhetetlen. Vannak azonban olyan endofita mikroorganizmusok, melyek a növénnyel szimbiotikus kapcsolatban élnek és képesek kiegészítő nitrogént juttatni azoknak.
 
A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat Magyarországon jelenleg engedélyezés alatt álló, de több európai országban már jól ismert biológiai terméke, a BlueN® Methylobacterium symbioticum SB23 szelektált törzsét tartalmazza, képes megkötni a legnagyobb nitrogén forrásban, a levegőben megtalálható nitrogént. A folyamat során a nitrogenáz komplex működésével a megkötött nitrogén hozzáférhetővé válik a növény számára. A megkötött nitrogén mennyisége a kijuttatás körülményeitől, a növénykultúrától és a környezeti tényezők alakulásától függően 30-60 kg N hatóanyag/hektár lehet. De vajon mennyiben tér el egy ilyen biológiai termék kijuttatása a már megszokott hagyományos növénytáplálási és növényvédelmi technológiáktól?
 
A siker érdekében néhány szabályt be kell tartani
Ahhoz, hogy egy ilyen egyedülálló biológiai termék a növénytáplálásban alkalmazható legyen, felhasználását illeszteni kell a meglévő a gyakorlatba. Ennek alapja a termék formulációja, a vízoldható mikrokapszulázott por, ami lehetővé teszi az egyszerű, rugalmas kijuttatását.
 
Azonban mivel élő, organikus anyagról van szó, szem előtt kell tartani néhány fontos szabályt a siker érdekében. A baktériumok érzékenyek a környezetükre és kiemelten fontos, hogy az oldatba kerülés során is biztosítani kell az életfeltételeiket.  A permetlé készítése során figyelembe kell venni annak pH értékét (5-8) és klór tartalmát (

Kapcsolódó cikkek

Brüsszelnek lépnie kell az ukrán gabona továbbszállítása és a gazdák érdekében

2023. április 21. 12:24
Uniós progresszív tranzittámogatás bevezetését szorgalmazza hazánk, hogy a Közép-Kelet Európában ragadt és jelentős piaci nehézségeket okozó ukrán gabona eljusson a korábbi hagyományos piacokra.
Brüsszelnek lépnie kell az itt rekedt ukrán gabona továbbszállítása, valamint az európai és magyar gazdák érdekében - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki csütörtökön hivatalában fogadta Mikola Szolszkijt, Ukrajna mezőgazdasági és élelmiszerügyi miniszterét.
 

Elérhető az eGN új, frissített kitöltési útmutatója

2023. szeptember 26. 13:48
A gazdálkodókat érintő aktuális és gyakori kérdésekre ad választ.