A Bunge lemond az amerikai etanolüzletről

2020. január 14. 09:22
A Bunge eladja az egyik legnagyobb iowai etanol-előállító üzemében 13 éve meglévő részesedését.

A Southwest Iowa Renewable Energy (SIRE) visszavásárolta a Bunge 25 százalékos részesedését a létesítményben. Az Egyesült Államokban működő etanol-előállítók szerint az iparágnak komoly hátrányokat okoznak Donald Trump amerikai elnök lépései. A Trump-adminisztráció mentességeket alkalmazott azzal kapcsolatban, hogy a benzinhez mennyi etanolt kell hozzákevernie az olajtársaságoknak.

“Az eladás után a Bunge a bevételből az alaptevékenységére akar koncentrálni, de közben azért figyelemmel kísérjük az etanolpiaci fejleményeket is” – hangsúlyozta Andrés Martín, a Bunge észak-amerikai vezetője a Thomson Reuters hírügynökségnek.

A Bunge integrált mezőgazdasági és élelmiszeripari vállalat. A társaság öt szegmenssel tevékenykedik: mezőgazdaság, étkezési olajtermékek, malomipar, cukor és bioenergia, valamint műtrágya.

A Bunge a világot behálózó, a termőföldtől a kiskereskedelmi ellátásig terjedő integrált tevékenységeket folytató, vezető nagyüzemi mezőgazdasági és élelmiszergyártó vállalat. A magyarországi Bunge Zrt. legrégebbi és legismertebb márkája a Vénusz, mely 1952 óta elérhető a hazai üzletekben. A Bunge agrárüzletága globális szinten több tízmillió tonna árut állít elő és szállít évente.

A Bunge árfolyama New Yorkban idén már 3,3 százalékkal csökkent, de az elmúlt egy évben csak 1,8 százalékos mínuszt mutat a kurzus a Marketscreener tőzsdei adatbázisában. Egy részvény árfolyama 55,96 dollárig csökkent. Az elemzők optimisták a cég kilátásaival kapcsolatban, 8 elemző átlagos célárfolyama 66,75 dollár, ami 20 százalékkal haladja meg a jelenlegi szintet. Az elemzők közül egy vételre, 4 felülsúlyozásra, azaz a meglévő portfólió bővítésére, 3 pedig tartásra ajánlja a részvényt.

agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

Így trükköznek a gyógyszerekkel az élelmes magyarok: tényleg sokat spórolnak

2020. február 18. 08:31
Egyre több a napsütés, hosszabbodnak a nappalok, azonban a megbetegedések is egyre gyakoribbak, hiszen február közepére már kimerülnek vitamintartalékok, az immunrendszer ellenállóképessége lecsökken. Korábbi cikkünkben kiszámoltuk, megéri-e a vény nélküli gyógyszerekkel azonos hatóanyagú csak vényre kapható gyógyszereket íratni az orvossal, több marad-e így a pénztárcánkban. Most azt vizsgálta a Pénzcentrum, hogy vény nélkül kapható gyógyszerek esetében igaz-e a legenda, hogy nagy kiszerelésben véve jobban járunk. 

Betiltanák az élőállat-szállítást az unióban: durva szigorítások jöhetnek

2022. január 31. 09:18
Élő állat helyett hússzállításra kellene átállniuk a tagállamoknak az Európai Parlament szerint, sokan nem tartják be ugyanis az uniós szabályokat, és a szállítás során nem veszik figyelembe az állatok eltérő igényeit. Az élőállat-szállításra vonatkozó szabályok szigorítása súlyos érvágást jelentene a hazai állattenyésztőknek, és bár egyelőre csak javaslatokról van szó, a lépés hatására ágazatok dőlhetnének be. Hiszen míg a juhágazatban a vágóhídi kapacitások növelésével hosszabb távon orvosolható lenne a probléma, a húsmarha esetében ez sem járható út.