A ceglédi kajszik mind jóízűek

2018. július 27. 09:54
Milyen korszerű művelésmóddal érdemes kajszit telepíteni, milyen régi és új problémákkal kell megküzdeni a növényvédelme során – ezek a kérdések álltak a ceglédi gyümölcskutató állomás szervezésében lezajlott kajszitanácskozáson és a nemesítés főbb szempontjairól is hallhattunk. A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet ceglédi állomásán született fajták adják a hazai kajszi negyven százalékát.

A hazai nemesítőműhelyekben különösen fontos szempont a finom kajsziíz, amit oly jól ismerünk a Magyar kajszi és a Gönci magyar kajszi révén. A fagytűrés továbbra is nagyon lényeges, sőt, a mind szélsőségesebben alakuló időjárás miatt növekszik a termésbiztonság jelentősége, ide értve az öntermékenységet és a sharkarezisztenciát is, mondta Mendel Ákos témavezető.

A gutaütésnek számos oka lehet, az idén tavasszal állítottak be célzott alany/nemes kísérletet a fajtaérzékenység és az alanyok hatásának vizsgálatára.

Pénzes Béla, a Szent István Egyetem tanára a növényvédelem újdonságait ismertette, a közelmúltban azonosított betegségektől (Monilinia fructicola, Xanthomonas arboricola pv. pruni) kezdve az új fajtákon megtelepedő levéltetűn át a napégésig, ami az utóbbi öt évben tapasztalható jelenség. Figyelmeztetett arra is, hogy a rovarok ellen csapdázás, rendszeres megfigyelés és ahol ismert, hőösszegszámítás alapján védekezzünk, akkor egyetlen, jól időzített permetezés is elég. Virágzás után jelennek meg a kajsziban az eszelények, barkók és araszoló hernyók, ellenük nem kell rendszeresen védekezni, de figyeljünk rájuk, mondta. Viszonylag új jövevény az amerikai lepkekabóca és az idén néhol tömegesen károsított a gyapjas pajzstetű.

 

Szedőplató segíti a szüretet
 
Művelési rendszer alatt az alany-nemes kombinációt, a térállást, a koronaformát, az öntözés módját értjük, mondta Szabó Zoltán, a Gyümölcsért Kft. kutatási igazgatója. Magyarországon jellemzően nagy fákon termesztjük a kajszit, amit nehéz betakarítani, nem egységes az érés és a minőség, ezért változtatni kellene ezen a gyakorlaton. A világban számos, intenzívebb koronaformát alakítottak ki a guggon ülő vázakoronától a karcsú orsóig.

 

Sövényszerű növényfal kialakításával jól gépesíthető az ültetvény, és minél sűrűbb térállásban ültetjük el a fákat, annál gyorsabban termőre fordulnak.

Olaszországban a 4,5 x 1,5 méteres bibaum fák vagy karcsú orsó vált be Ausztriában és Németországban szilva alanyon 3 x 1 méterre is ültetnek kajszit, ami a második évben már terem. Ez a művelési rendszer azonban a gépekkel együtt hatékony, ezért kis felületen kevésbé gazdaságos.

 

Kajszifajták a Gyümölcsért Kft.-től
Fotó: Horváth Csilla
Antyipenkó Beáta vezető szaktanácsadó a Fairfruit Hungary Kft.-nél, és gyakorlati példákat sorolt az exportpiacra dolgozó termesztők előtt álló problémákról. Az az alapállás, hogy hibátlan, szilárd húsú, szépen színeződött kajszit keresnek a vásárlók, csak nagyon kis sérülések megengedettek.

 

Ezért rendkívül gondosan kell szedni a gyümölcsöt, és óvni addig is, míg a csomagolóüzembe jut.

Akár a sorok közt napégést szenvedhet a leszedett kajszi, és már nem értékesíthető, mondta. A gyümölcs eredetét mindig föl kell tüntetni, akkor is, ha belföldön szállítjuk, hangsúlyozta. A növényvédelemben a vevők szigorú szermaradék-előírásainak nehéz megfelelni, ezért nemcsak jól átgondolt technológiát kell összeállítani, hanem a laboratóriumi ellenőrzésnél is oda kell figyelni, hogy minden fontos hatóanyag nyomait vizsgálják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Diverzifikációról tanácskoztak a fiatal gazdák

2017. november 17. 09:58
„Kockázatkezelés és diverzifikáció” címmel szervezett nemzetközi konferenciát az AGRYA Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége 2017. november 16-án. A nagyszabású rendezvényen Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár köszöntötte a résztvevő hazai és külföldi vendégeket – közölte a Miniszterelnökség.

Brit agrárszövetségek: a kilépés után is szükség lesz az uniós munkaerőre

2018. május 29. 07:34
Közös nyílt levélben szólította fel a brit kormányt hétfőn száznál is több brit mezőgazdasági szövetség annak biztosítására, hogy az ágazat a brit EU-tagság megszűnése után is akadálytalanul alkalmazhasson EU-állampolgárokat.