A ceglédi kajszik mind jóízűek

2018. július 27. 09:54
Milyen korszerű művelésmóddal érdemes kajszit telepíteni, milyen régi és új problémákkal kell megküzdeni a növényvédelme során – ezek a kérdések álltak a ceglédi gyümölcskutató állomás szervezésében lezajlott kajszitanácskozáson és a nemesítés főbb szempontjairól is hallhattunk. A NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet ceglédi állomásán született fajták adják a hazai kajszi negyven százalékát.

A hazai nemesítőműhelyekben különösen fontos szempont a finom kajsziíz, amit oly jól ismerünk a Magyar kajszi és a Gönci magyar kajszi révén. A fagytűrés továbbra is nagyon lényeges, sőt, a mind szélsőségesebben alakuló időjárás miatt növekszik a termésbiztonság jelentősége, ide értve az öntermékenységet és a sharkarezisztenciát is, mondta Mendel Ákos témavezető.

A gutaütésnek számos oka lehet, az idén tavasszal állítottak be célzott alany/nemes kísérletet a fajtaérzékenység és az alanyok hatásának vizsgálatára.

Pénzes Béla, a Szent István Egyetem tanára a növényvédelem újdonságait ismertette, a közelmúltban azonosított betegségektől (Monilinia fructicola, Xanthomonas arboricola pv. pruni) kezdve az új fajtákon megtelepedő levéltetűn át a napégésig, ami az utóbbi öt évben tapasztalható jelenség. Figyelmeztetett arra is, hogy a rovarok ellen csapdázás, rendszeres megfigyelés és ahol ismert, hőösszegszámítás alapján védekezzünk, akkor egyetlen, jól időzített permetezés is elég. Virágzás után jelennek meg a kajsziban az eszelények, barkók és araszoló hernyók, ellenük nem kell rendszeresen védekezni, de figyeljünk rájuk, mondta. Viszonylag új jövevény az amerikai lepkekabóca és az idén néhol tömegesen károsított a gyapjas pajzstetű.

 

Szedőplató segíti a szüretet
 
Művelési rendszer alatt az alany-nemes kombinációt, a térállást, a koronaformát, az öntözés módját értjük, mondta Szabó Zoltán, a Gyümölcsért Kft. kutatási igazgatója. Magyarországon jellemzően nagy fákon termesztjük a kajszit, amit nehéz betakarítani, nem egységes az érés és a minőség, ezért változtatni kellene ezen a gyakorlaton. A világban számos, intenzívebb koronaformát alakítottak ki a guggon ülő vázakoronától a karcsú orsóig.

 

Sövényszerű növényfal kialakításával jól gépesíthető az ültetvény, és minél sűrűbb térállásban ültetjük el a fákat, annál gyorsabban termőre fordulnak.

Olaszországban a 4,5 x 1,5 méteres bibaum fák vagy karcsú orsó vált be Ausztriában és Németországban szilva alanyon 3 x 1 méterre is ültetnek kajszit, ami a második évben már terem. Ez a művelési rendszer azonban a gépekkel együtt hatékony, ezért kis felületen kevésbé gazdaságos.

 

Kajszifajták a Gyümölcsért Kft.-től
Fotó: Horváth Csilla
Antyipenkó Beáta vezető szaktanácsadó a Fairfruit Hungary Kft.-nél, és gyakorlati példákat sorolt az exportpiacra dolgozó termesztők előtt álló problémákról. Az az alapállás, hogy hibátlan, szilárd húsú, szépen színeződött kajszit keresnek a vásárlók, csak nagyon kis sérülések megengedettek.

 

Ezért rendkívül gondosan kell szedni a gyümölcsöt, és óvni addig is, míg a csomagolóüzembe jut.

Akár a sorok közt napégést szenvedhet a leszedett kajszi, és már nem értékesíthető, mondta. A gyümölcs eredetét mindig föl kell tüntetni, akkor is, ha belföldön szállítjuk, hangsúlyozta. A növényvédelemben a vevők szigorú szermaradék-előírásainak nehéz megfelelni, ezért nemcsak jól átgondolt technológiát kell összeállítani, hanem a laboratóriumi ellenőrzésnél is oda kell figyelni, hogy minden fontos hatóanyag nyomait vizsgálják.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

A LIGA Szakszervezetek közleménye

2018. június 25. 08:20
A LIGA Szakszervezetek tiltakozik a kormány az adótörvények módosításáról szóló javaslatában megfogalmazott, a kedvezményes munkavállalói juttatások (cafeteria elemek) gyökeres átalakítása ellen.
 
A LIGA Szakszervezetek felhívja a figyelmet arra, hogy például a lakáscélú munkáltatói támogatás, a mobilitási célú lakhatási támogatás, vagy a diákhitel visszafizetését támogató béren kívüli juttatás megszüntetése lehetetlen helyzetbe hozhatja az ezt korábban igénybe vevő munkavállalókat.
A LIGA Szakszervezetek – a támogatási rendszer tapasztalatait figyelembe véve – nem ellenzi a támogatási rendszer átgondolását, egyszerűsítését, módosítását, ám meggyőződése, hogy ezt csak a szociális partnerekkel való konzultációkat követően lehetne megtenni.
A LIGA Szakszervezetek meggyőződése, hogy a rendszer gyökeres és előkészítés nélküli változtatása a munkáltatók számára nem teszi lehetővé a dolgozók juttatásainak költségkímélő emelését. Továbbá, mivel a munkáltatók számára megváltozott rendszer többlet-költséget jelent, ezért a munkavállalók számára a tervezett változások jövedelemcsökkentést eredményeznek.
A LIGA Szakszervezetek kéri, hogy a kormány az országos érdekegyezetés fórumain tárgyalja meg a cafeteria elemeket módosító javaslatát, és legyen nyitott a szociális partnerek módosításainak figyelembe vételére.

Lakástakarék: a Bankszövetség egy új konstrukció közös kialakítását kéri a kormánytól

2018. október 17. 07:57
Közleményben védi a most megszüntetett lakástakarékot a Bankszövetség, a visszafogottan tárgyilagos hangvételű közlemény szerint "a felelős gazdálkodás fontos sarokköve a megtakarítás. Senki által nem vitatott tény, hogy ha sikeres gazdaságot és fenntartható fejlődést akarunk, akkor erősítenünk kell a megtakarítási hajlandóságot és képességet."