A céklalé számtalan egészségügyi előnye

2023. június 21. 18:38
A céklalé az elmúlt néhány évben nagy népszerűségnek örvendett a sportolók körében, mivel azt állították, hogy jótékony hatással van az állóképességre és az eneriga raktározásra is. De vajon tudományosan alátámaszthatók ezeket az állítások?
A céklalé számtalan egészségügyi előnye
A céklalé egy tápanyagban gazdag, mélyvörös zöldséglé, amelyet nyers céklából készítenek. Az ízét jellemzően földesnek és enyhén édesnek írják le. A boltban kapható fajták általában hidegen sajtoltak, és átlagosan 1500-2000 forintba kerülnek palackonként, attól függően, hogy hol szerezzük be. A legtöbb élelmiszerboltban megtalálhatjuk a céklalevet, általában a konzervek és palackozott italok mellett, de akár otthon is elkészíthetjük gyümölcscentrifugával, turmixgéppel vagy konyhai robotgéppel.
 
Céklalé tápanyagtartalma
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) adatai szerint közel 240 ml céklalé a következőket tartalmazza. (Néhány előre elkészített verziója azonban közelebb van a 100 kalóriához és 25 gramm cukorhoz adagonként, ezért érdemes ellenőrizni a címkéket, hogy biztosra menjünk.)
 
  • Kalóriák: 62
  • Szénhidrátok: 14,6 gramm
  • Zsír: 0,1 gramm
  • Rost: 2,7 gramm
  • Fehérje: 1,8 gramm
  • Cukor: 12 gramm
  • Kálium: 317 milligramm
"A céklalé a fitonutriensek, köztük a polifenolok, szaponinok, flavonoidok és nitrátok erőműve" - mondja Dani Lebovitz, táplálkozáspedagógiai szakértő.
 
"De a céklában található természetes pigment is, az úgynevezett betalainok, pontosabban a betanin, erőteljes szabadgyökfogó képességet mutatott."
A céklalé előnyei
A céklalevet leginkább a szív- és érrendszeri, valamint az edzésteljesítményre gyakorolt előnyei miatt tanulmányozták, de magas nitrát- és fitonutriens-tartalma további, felfedezésre érdemes egészségügyi előnyöket is biztosíthat.
 
Csökkentheti a vérnyomást: A céklalé egyik fő előnye, hogy értágítóként hat, ami segíthet csökkenteni a szisztolés vérnyomást.
 
"A céklalében lévő nitrátok és polifenolok segítenek ellazítani az ereket, így azok meg tudnak nyílni a nagyobb véráramlás befogadására. Ez segít csökkenteni az artériák falához nyomódó vér erejét" - magyarázza Marie Spano, sportdietetikus.
A magas vérnyomás, más néven hipertónia károsíthatja az artériákat, csökkentve a véráramlást, valamint szívbetegségekhez vezethet.
"Az Egészségügyi Világszervezet szerint világszerte 1,28 milliárd 30-79 év közötti felnőtt szenved magas vérnyomásban, ami évente 7,5 millió halálesetet okoz, ami az összes haláleset mintegy 12,8%-a" - mondja Lebovitz.
 
Hogy pontosan mennyi céklalevet kell naponta meginni ahhoz, hogy a vérnyomáscsökkentő előnyöket élvezhessük, még vita tárgya. Egy nemrégiben készült áttekintésben a napi adagok 70 és 250 ml között mozogtak.
 
Javíthatja a sportteljesítményt: A sportolók számára a céklalé egy természetes teljesítményfokozó megoldást kínálhat. Kelly Jones, dietetikus szerint a céklában található étrendi nitrátok és azok értágító funkciói az edzésteljesítmény javulásához is kapcsolódnak.
 
"Javíthatja az oxigén és a tápanyagok keringését az izomsejtekhez, illetve a salakanyagokét az izomsejtekből, így azok energetikailag hatékonyabbak lehetnek az edzés során.
Tanulmányok szerint a cékla javíthatja az állóképességi teljesítményt és az izom erősségét" - mondja Jones.
 
"Antioxidánsokat, kvercetint és resveratrolt is tartalmaz, amelyek jótékonyan hatnak a mitokondriumokra, a sejtek erőművére. Ezeken kívül vasat is tartalmaz, egy energia anyagcsere szempontjából fontos ásványi anyagot, amelyből sok sportoló és aktív életmódot folytató személynek hiánya lehet."
 
Jótékonyan hathat az agy egészségére: Néhány tanulmány arra utal, hogy a cékla segíthet az agy egészségének támogatásában, bár ezen a területen még több kutatásra van szükség. "Az erek ellazulása az agy vérkeringését is fokozza. Azáltal, hogy növeli az agy homloklebenyének oxigénellátását, a rendszeres céklafogyasztás javíthatja a mentális és kognitív funkciókat" - mondja Jones.
 
"Egy tanulmány kimutatta, hogy a céklában található betain nevű vegyület csökkentheti a gyulladást az Alzheimer-kóros betegeknél."
Jones hozzáteszi, hogy a céklában található bétain és más bétaalinok szintén hatással lehetnek az agyi gyulladásra és javíthatják a mentális egészséget, sőt, a bétain még az enyhe és közepes depresszió javításában is szerepet játszhat.
 
Támogathatja a máj méregtelenítését: Mivel a cékla antioxidánsokban gazdag, a céklalé segíthet támogatni a máj természetes méregtelenítési folyamatát.
 
"A betainról ismert, hogy hatással van a májra és támogatja annak egészségét" - mondja Jones. Egyes tanulmányok szerint a betain véd az alkohol okozta hepatikus steatosis, azaz a zsír felhalmozódása ellen a májsejtek alatt. "Ez még a rákos májsejtek elleni küzdelemre is kiterjed, bár további kutatásokra van szükség."
Csökkentheti a megfázás tüneteit: "Egy 2019-es tanulmány kimutatta, hogy a céklalé segíthet csökkenteni a megfázásos tüneteket" - mondja Kimberley Wiemann, dietetikus.
 
"A céklalé növeli a nitrogén-oxid elérhetőségét, amely bizonyítottan segít megvédeni a szervezetet a baktériumokkal vagy vírusokkal szemben."
Ez azonban egy korai tanulmány volt, így további kutatásokra van szükség ezen a területen.
Hogyan fogyasszuk a céklalevet?
A céklalé legtöbb előnyét akkor élvezhetjük, hogyha naponta egy adagnyit elfogyasztunk belőle egy bizonyos időszakon keresztül. "Egy áttekintés 11 tanulmányt vizsgált meg, mely alapján elmondták, hogy semmilyen káros mellékhatást nem találtak a céklalé rendszeres fogyasztásával kapcsolatban" - jegyzi meg Jennifer Wilhite, dietetikus.
 
Ahhoz, hogy naponta élvezhessük a céklalé számos táplálkozási előnyét anélkül, hogy megunnánk az ízét, Schimmelpfenning öt stratégiát javasol:
 
Keverjük összes a céklalevet citromlével vagy más gyümölcslevekkel, például alma-, sárgarépa- és narancslével, hogy feldobjuk a földes ízt.
Használjuk a céklalevet turmix alapanyagként! Turmixoljuk össze gyümölcsökkel, joghurttal vagy akár fehérjeporral, hogy növeljük a tápértékét.
Keverjünk össze 4 deci céklalevet és 4 deci szénsavas vizet egy frissítő, egészséges italhoz.
Kombináljuk a céklalevet almaecettel, olívaolajjal és fűszernövényekkel, hogy színes és frissítő salátaöntetet készítsünk.
Adjunk céklalevet a leves alaphoz, hogy ízletes, gyulladáscsökkentő levest készítsünk.
A céklalé legtöbb vizsgált előnye a nitráttartalmához kapcsolódik.
 
Ha nem szeretjük a céklalé ízét, akkor is élvezhetjük a nitrát előnyeit, ha más formában fogyasztjuk ezt a zöldséget, például püré vagy turmix formájában, vagy egyszerűen csak megpirítva.
"A cékla előnyeit sokféleképpen megkaphatjuk, többek között nyers és főtt forrásból is, bár úgy tűnik, hogy a nyersnek összességében jobb a vérnyomáscsökkentő hatása" - mondja Wilhite.
 
Adagolás a sportteljesítmény növeléséhez
Az atlétikai teljesítmény előnyei érdekében Jones azt javasolja, hogy edzés előtt két-három órával igyunk meg három-öt deciliter céklalevet, hogy az edzés során segítse az állóképességet.
Spano szerint az idősebbek nagyobb valószínűséggel vehetnek észre teljesítménybeli előnyöket, ha edzés előtt céklalevet fogyasztanak. Az élsportolók kevésbé vehetik észre ezeket az előnyöket, ezért nekik érdemes várniuk az edzés utánig. "Az edzés utáni fogyasztása gyulladáscsökkentő hatású lehet, valamint fokozottabb tápanyagellátást biztosíthat az izmoknak, ami potenciálisan javíthatja a regenerálódást" - teszi hozzá Spano.
 
Ha azt tervezzük, hogy sajátmagunk készítjük el a céklalevet érdemes néhány dolgot szem előtt tartani, mivel nem pasztőrözhetjük, hogy elpusztítsuk a káros baktériumokat.
Az FDA az alábbi lépések betartását ajánlja a betegségek megelőzése érdekében, ha otthon készítjük céklalevet:
 
Az elkészítés előtt és után legalább 20 másodpercig mossunk kezet szappannal és meleg vízzel.
Vágjuk le a sérült vagy zúzódott részeket, és ne használjunk rothadtnak tűnő céklát.
A céklák héját súroljuk le egy tiszta kefével, még akkor is, ha előbb meg akarjuk hámozni őket.
Mosás után tiszta ruhával szárítsuk meg a céklát.
"Az élelmiszer eredetű megbetegedések megelőzése érdekében legfeljebb 2 napig tároljuk a céklalevet tiszta, légmentesen záródó edényben a hűtőszekrényben." Wiemann azt javasolja, hogy adjuk hozzá egy citrom vagy lime levét, hogy a lé egy kicsit tovább elálljon.
 
Azoknak, akiknek nincs annyi idejük, vagy nincs meg a szükséges eszközük ahhoz, hogy hetente többször is elkészítsék otthon a céklalevet, Schimmelpfenning azt javasolja, hogy próbálják ki a céklaport, amely könnyen tárolható.
 
Ha boltban vásárolunk zöldséglevet, keressünk 100%-os tisztaságú, bio céklalevet, amely frissen préselt, nem sűrítményből készült, és nem tartalmaz más összetevőket (kivéve egy kis citromlevet a tartósítás érdekében).
Lehetséges mellékhatások
Több tanulmány is kimutatta, hogy napi egy csésze céklalé fogyasztása általában nem mutat negatív hatásokat. Bizonyos egészségi állapotú embereknek azonban óvatosan kell eljárniuk. "A vesekőre hajlamos embereknek magas oxaláttartalma miatt kerülniük kell a céklalevet, vagy csak minimális mennyiséget kell fogyasztaniuk" - mondja Schimmelpfenning.
 
Schimmelpfenning azt is javasolja, hogy azok, akik a vércukorszint szabályozására összpontosítanak, inkább egész céklát fogyasszanak, mint levet. "Igaz, hogy a céklalé vitaminokban és antioxidánsokban gazdag, de ugyanakkor szénhidrátokban is, mely elpusztítja a rostokat.
 
Rostok nélkül a cékla pedig könnyen megemeli a vércukorszintet."
"Túlzott fogyasztás esetén az alacsony vérnyomású embereknél előfordulhat, hogy a vérnyomásuk túl alacsonyra esik, ezért óvatosnak kell lenniük" - teszi hozzá Wiemann. Egyeseknél fejfájás, másoknál pedig gyomor-bélrendszeri panaszok jelentkezhetnek a cékla fogyasztása után.
 
Forrás: mindbodygreen.com

Kapcsolódó cikkek

Már nyártól betilthatják Magyarországon az energiaitalt a 18 éven aluliaknak

2024. április 03. 14:06
A parlament előtt a törvény, amely megszüntetné az energiaitalok eladását kiskorúaknak. Aki megsérti a szabályt, annak átmenetileg bezárhatják a boltját.

Váratlan fordulat jöhet a magyar boltokban: kár volt temetni az inflációt, újabb áremelés készül

2024. január 25. 09:11
Senki sem mondta, hogy az árak csökkenni fognak, csupán arról volt szó, hogy az aktuális árszint nem emelkedik tovább – ez lehetne a tételmondata az elmúlt hónapok inflációval kapcsolatos történéseinek. Azaz annak, hogy az infláció bár tavaly 1 számjegyűvé karcsúsodott, a boltokban továbbra is mélyen a zsebünkbe kell nyúlni bevásárláskor.