A cirok lehet a jövő egyik új takarmánya

2023. február 22. 11:00
A mezőgazdasági eljárások változása mellett az új igényeknek megfelelő fajok megtalálása is komoly kihívások elé állítja a szakembereket.
 
Egyre többet hallani arról, hogy a cirok nagy áttörést hozhat a takarmány-, de az élelmiszeriparba is. Különféle fajtáit ugyanis remekül tudná alkalmazni az előbbi két feldolgozóipar. Ami ennél sokkal fontosabb, hogy miért lenne erre szükség? A válasz egyszerű, az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények próbára teszik azokat a növények, azokat az eljárásokat, amiket az elmúlt évtizedek, évszázad során megszokhattunk. 
A cirok lehet a jövő egyik új takarmánya
Újításra van szükség, ami lehetővé teszi, hogy akár az aszályos időszakokban is biztosítható legyen a szükséges ellátás, mind az állatok, mind az emberek esetében. Utóbbiaknál ráadásul előnnyel indul, hiszen a szemes cirok gluténmentes, ami az ételintoleranciával küzdők számára is vonzóvá teheti. Nem elhanyagolható emellett az sem, hogy a silócirok a biomossza készítésében biztosíthat alapanyagot. És hogy mi a legfőbb erénye, ami miatt egyáltalán foglalkozni kezdtek vele a szakemberek? A stressztűrőképessége sokkal magasabb, mint a kukoricának, illetve a másik nagyon jelentős különbség, hogy egységnyi kukoricához képest 40-50 százalékkal kevesebb vízre van szüksége a növénynek.
 
Takarmánynak is remekül használható, hiszen a szója termesztésének csökkenése mellett szükség lesz olyan fehérjetartalmú növényekre, amilyen például a cirok. Az előbbiekben megfogalmazott tulajdonságaival együtt pedig szinte biztos befutónak számít elsődlegesen a kukorica részleges kiváltásában is. Mivel a megváltozott klimatikus viszonyokat lényegesen jobban viselő növényről van szó, hamarosan egyre több helyen felvehetik a vetésforgóba. Termesztésében egyre nagyobb gyakorlatra tettek szert a hazai termesztők is, amit jól mutat a folyamatosan növekvő termőterületek nagysága is. A kukoricához hasonló beltartartalommal rendelkező cirok tehát biztonságos termőképességével, költséghatékonyságával komoly szereplője lehet a jövő takarmány- és élelmiszer ellátásának.
 
forrás: mezogazdasagi-magazin.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyar gabonaexport: visszavont egy intézkedést a kormány

2023. január 19. 11:38
A kormány úgy döntött, hogy az Európában kialakult gabonapiaci helyzetre tekintettel kivezeti a gabona- és olajosnövények tekintetében tavaly márciusban bevezetett export bejelentési rendszert.
 
A kormány úgy döntött, hogy az Európában kialakult gabonapiaci helyzetre tekintettel kivezeti a gabona- és olajosnövények tekintetében tavaly márciusban bevezetett export bejelentési rendszert – jelentette be Nagy István agrárminiszter. Az intézkedést indokolja az is, hogy Magyarország élelmiszer-ellátása biztosított, hazánk megtermeli a szükségleteit - írja közleményében az Agrárminisztérium.

Madárinfluenza járvány: senki ne vásároljon élő baromfit a korlátozott területekről!

2022. december 15. 15:20
Egyre nagyobb számban jelennek meg élő baromfit kínáló online hirdetések a madárinfluenza járvány miatt korlátozás alá eső területekről, elsősorban Bács-Kiskun megyéből. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja az érintettek figyelmét, hogy amellett, hogy ez súlyos szabályszegés és illegális tevékenység, komoly kockázatot is jelent, mivel könnyen a járvány kiterjedéséhez, a még érintetlen megyék befertőzéséhez is vezethet - írják a NÉBIH oldalán.