A fákat nem a mának ültetjük

2019. november 11. 08:59
Az agrártárca egyik válasza az éghajlatváltozásra a faültetés – jelentette ki Nagy István agrárminiszter pénteken Mosonmagyaróváron, az Országfásítási Program faültetésén.

A tárcavezető a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy a fenntartható világ működéséhez a legszélesebb körben járulnak hozzá a fák. Hozzátette: Az Országfásítási Program keretében az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel. Az új erdők pedig egy évtized múlva évente mintegy 8000 tonna CO2-ot kötnek meg. Nagy István hangsúlyozta: a most elültetett fáknak húsz harminc év múlva is megfelelő környezet kell teremteni. Kifejtette: lehet majd pályázni két települést összekötő út menti fasorok ültetésére.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Emellett a bevonják a programba azokat a kármentesítésre szánt területeket is, ahol javítani szeretnék a talaj állapotát. A miniszter kibővítené ezt a tevékenységet a magán szektor felé is, hiszen a hazai mintegy kétmillió hektárnyi erdő fele van csak állami tulajdonban. Új területtel a gazdák rendelkeznek, ezért szeretne a  minisztérium lehetőséget biztosítani az ő számukra is, hogy részesei lehessenek hazánk legnagyobb fásítási programjának - húzta alá a tárcavezető. Nagy István elmondta, a minisztérium megemelte a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásait is 80-130%-kal. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat forrásainak felhasználásával pedig 500 millió forintos keretösszeggel új felhívást hirdetnek. Az Országos Erdészeti Egyesület szakmai támogatásával megvalósuló program keretében az egyes vidéki önkormányzatok, egyesületek számára is lehetőség nyílik települési szintű faültetések, utcafásítások, közpark fásítások megvalósításához vissza nem térítendő támogatás igénylésére – emelte ki a miniszter.

kormany.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Vigyázzunk a magyar erdőkre

2020. október 01. 09:13
Az erdőjárók azzal tudnak leginkább hozzájárulni az egészséges erdő fenntartásához, ha mindenki hazaviszi magával a természetjárás közben keletkezett szemetét, a legapróbb, jelentéktelennek tűnő hulladékot is beleértve – hívta fel a figyelmet a megelőzés fontosságára, az erdei életközösség megóvására Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár a „Tisztítsuk meg az Országot” program pilot projektjének záró eseményén.

Klímaváltozás az erdőben?

2021. január 18. 09:22
Arra kértem Ripszám Istvánt, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatóját, hogy sétáljunk egyet a Mecsekben - a Dömörkapu-Kisrét útvonalon -, és beszélgessünk az erdő állapotáról, hogy mennyire érinti a területet a klímaváltozás, milyen állapotban vannak a fák, és mi vár ránk a jövőben..