A fákat nem a mának ültetjük

2019. november 11. 08:59
Az agrártárca egyik válasza az éghajlatváltozásra a faültetés – jelentette ki Nagy István agrárminiszter pénteken Mosonmagyaróváron, az Országfásítási Program faültetésén.

A tárcavezető a rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy a fenntartható világ működéséhez a legszélesebb körben járulnak hozzá a fák. Hozzátette: Az Országfásítási Program keretében az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek, ehhez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel. Az új erdők pedig egy évtized múlva évente mintegy 8000 tonna CO2-ot kötnek meg. Nagy István hangsúlyozta: a most elültetett fáknak húsz harminc év múlva is megfelelő környezet kell teremteni. Kifejtette: lehet majd pályázni két települést összekötő út menti fasorok ültetésére.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba

 

Emellett a bevonják a programba azokat a kármentesítésre szánt területeket is, ahol javítani szeretnék a talaj állapotát. A miniszter kibővítené ezt a tevékenységet a magán szektor felé is, hiszen a hazai mintegy kétmillió hektárnyi erdő fele van csak állami tulajdonban. Új területtel a gazdák rendelkeznek, ezért szeretne a  minisztérium lehetőséget biztosítani az ő számukra is, hogy részesei lehessenek hazánk legnagyobb fásítási programjának - húzta alá a tárcavezető. Nagy István elmondta, a minisztérium megemelte a Vidékfejlesztési Program erdőtelepítési támogatásait is 80-130%-kal. A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat forrásainak felhasználásával pedig 500 millió forintos keretösszeggel új felhívást hirdetnek. Az Országos Erdészeti Egyesület szakmai támogatásával megvalósuló program keretében az egyes vidéki önkormányzatok, egyesületek számára is lehetőség nyílik települési szintű faültetések, utcafásítások, közpark fásítások megvalósításához vissza nem térítendő támogatás igénylésére – emelte ki a miniszter.

kormany.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Sziklaomlás miatt nagyon nehezen járható a Rám-szakadék

2019. augusztus 15. 08:52
A Pilismaróti Erdészet munkatársai kézzel próbálják elbontani a sziklát, amely jelenleg nehezen járhatóvá teszi a turistautat.

Így pörgetné fel a magyar mezőgazdaságot Bálint gazda "örököse"

2020. április 02. 13:15
Egy jó szakember tehetséges, elhivatott, alázatos. Ebben a szellemben nevelkedett Sipos József, akinek életét a természet iránti feltétlen szeretet és köz javának szolgálata hatja át. A hódmezővásárhelyi növényorvos küldetéstudatáról, Bálint Gyuri bácsival való kapcsolatáról és a modernkor hozta kihívásokról beszélt.