A fiatal gazdák kiemelt kedvezményezettek

2021. október 15. 11:34
A területalapú támogatásoknak kiemelt kedvezményezettjei a fiatal gazdálkodók, több eszközzel is ösztönzi az illetékes minisztérium a generációváltást – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a MAGOSZ generációváltásról szóló konferenciáján.
A fiatal gazdák kiemelt kedvezményezettek
A jelenlegi támogatási rendszer elismeri a fiatal gazdákat, és segíti indulásukat

Az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) külön konferenciát kapott a generációváltás témája. A szakmai eseményen kitér az államtitkár arra, hogy az előző támogatási ciklusban a fiatal gazdálkodók kiemelt kedvezményezettjei voltak a területalapú támogatásoknak. A maximum 40 éves gazdálkodók 90 hektárig az alaptámogatáson felül 23 ezer forintot kaptak hektáronként. Ennek köszönhetően jelenleg 9 ezer fiatal gazda együttesen 145 ezer hektár után tudja igénybe venni ezt a támogatást.

A fiatal gazdálkodók számára ezen felül a juttatás intenzitásában is nyújtanak – a normál támogatási mértéken felül – egy 10 százalékponttal magasabb támogatást fejlesztéseikhez, amelynek segítségével az elmúlt időszakban ezer gazda valósított meg különböző beruházásokat és fejlesztéseket összesen 60 milliárd forint értékben.

Közben zajlik a Közös Agrárpolitika 2023 utáni tervezése

A 2023-2027 közötti finanszírozási ciklus stratégiai tervezése zajlik, a rendelkezésre álló források legalább 3 százalékát a fiatal gazdálkodók kapják majd – ígérte az államtitkár.

Az első pillér, vagyis a területalapú támogatások esetében nem várható változás, míg a második pillérben lesznek újabb lehetőségek. A jelenleg előkészítés alatt álló gazdaságátadásról szóló szabályozási csomag egyszerűbbé teszi a folyamatot. Emellett új támogatásokkal is ösztönzi majd a gazdaság átadását a fiatalabb és az idősebb generáció felé egyaránt.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is foglalkozik a problémával, több irányból közelíti meg a témát. Többek között a gazdáktól online kérdőíven gyűjti a véleményeket és javaslatokat.

Közben az Egyesült Királyság egy egyszerű megoldással ösztönzi a generációváltást, a nyugdíjat „kiszállási pénzzel” támogatják meg, ami egy átlagos gazdaság méreténél közel 20 millió forintnak felel meg.

 

Forrás: AM, Sajtóközlemény / www.agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

Összefogás a termeléshez kötött agrártámogatások megtartásáért

2019. március 19. 08:25
A Mezőgazdasági és Halászati Tanács március 18-i brüsszeli ülésén Magyarország Bulgáriával, Horvátországgal, Csehországgal, Lettországgal, Szlovákiával és Szlovéniával közös nyilatkozatban kérte a termeléshez kötött támogatások legalább jelenlegi szinten tartását, vagy akár növelését a 2020 utáni időszakban.

Szimbolikus temetéssel tiltakozott a Greenpeace

2015. november 25. 11:09
Szimbolikus temetéssel tiltakozott a Greenpeace az állami földek eladása ellen. Arra szólították fel a kormányt, hogy állítsák le a földterületek értékesítését. A szervezet szerint az árverésekkel bebetonozzák a szerintük tisztességtelen bérleti szerződéseket. További részletek a videóban.