A GMO-mentes címkézésről a jogszabály 2016 első felében lép hatályba

2016. március 09. 08:02
A GMO-k megjelenése a mezőgazdaságban kedvezőtlen hatással lehet a természeti értékeinkre, amelyek megóvása közös felelősségünk - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára egy rendezvényen, Budapesten. 

Számos jelentős ökológiai probléma hozható összefüggésbe a génmódosított növények termesztésével, hiszen nem csupán a védett állatokat és növényeket veszélyeztetik, de kiszorítanak számos őshonos kultúrát, a biodiverzitás csökkenéséhez vezethetnek - húzta alá.

Nagy István elmondta, hogy a tej, a hús, a hal, a méhészeti termékek, növényi élelmiszerek és a tojás, illetve a belőlük készült összetett élelmiszerek kapcsán kidolgozásra került a GMO-mentes címkézés jogszabályi kerete. Ennek az önkéntes jelölésnek köszönhetően a termelőknek a jövőben lehetőségük nyílik arra, hogy jelezzék a fogyasztó számára – rendeletben meghatározott követelmények teljesítése esetén – hogy az adott termék GMO-mentes termelésből származik. A jogszabály várhatóan az év első felében lép hatályba.

Nagy István emlékeztetett arra, hogy Magyarország elsőként ültette át 2015-ben azt az új irányelvet a nemzeti jogrendjébe, amely lehetővé teszi, hogy az uniós tagállamok végre szuverén módon, szabadon dönthessenek arról, hogy akarnak-e GMO-kat termeszteni a területükön vagy sem.

Hozzátette, hogy hazánk az új jogszabály alapján minden olyan GMO-ra tilalmat kíván bevezetni, amely termesztési engedélyt kap a közeljövőben. Kijelentette: Magyarország támogatja azt az elképzelést is, amely lehetővé tenné a GM-élelmiszerek és takarmányok tiltását.

Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy az elkövetkezendő időszakban tovább növekszik azok száma, akik felismerik a GMO-mentes mezőgazdaságban rejlő előnyöket. Leszögezte, mindannyiunk érdeke, hogy asztalainkra csak fenntartható módon megtermelt, biztonságos élelmiszerek kerüljenek, amelyek előállítása során a biológiai sokféleség megőrzését is biztosítani tudjuk.

Forrás: elelmiszerklub.hu

Kapcsolódó cikkek

Több mint 200 tonna tartós élelmiszert gyűjtött az Élelmiszerbank

2017. november 28. 08:06
A szervezők több mint 39 ezer csomagot állítanak össze, amelyeket még karácsony előtt eljuttatnak a rászoruló családokhoz

Így tudhatnánk meg, honnan jön a tej és a hús

2016. május 13. 08:14
Kötelezővé kellene tenni a csomagoláson a tej- és hústermékek származását – szorgalmazza az Európai Parlament. A képviselők állásfoglalása nem kötelező érvényű.