A GVH megjelent a Booking budapesti irodájában

2023. szeptember 06. 14:37
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) meglepetésszerű helyszíni vizsgálatot hajtott végre a Booking.com budapesti irodájában, ami a magyar online szállásfoglalás piacával kapcsolatos furcsaságok miatt vált szükségessé. A GVH vizsgálati jogosultságait a versenytörvény alapján, bírói engedéllyel használhatja.
A GVH megjelent a Booking budapesti irodájában
A GVH munkatársai a Booking.com magyarországi központjában vizsgálódtak annak érdekében, hogy kiderítsék az online szállásfoglalási piacon tapasztalt szokatlan események okait és következményeit.
 
A GVH az ágazati vizsgálatok során a versenytörvény felhatalmazását használja, hogy gyors és hatékony beavatkozást tegyen a piacon. Az ilyen helyszíni kutatások lehetővé teszik, hogy a GVH szükséges információkat gyűjtsön, és kezelje a piaci zavarokat.
 
„A gyorsított ágazati vizsgálatok során a GVH a versenytörvény felhatalmazása alapján – bírói engedéllyel – helyszíni kutatást (rajtaütést) is tarthat. Ez a hatékony és gyors beavatkozást lehetővé tevő eszköz azt támogatja, hogy a GVH a piaci zavarok feltárásához és kezeléséhez szükséges információkat összegyűjtse” – közölte a GVH az Index kérdésére válaszolva.
Az augusztus 24-én indított gyorsított ágazati vizsgálat részeként a GVH azt is vizsgálja, hogy a holland Booking.com szerződéses és szerződésteljesítési gyakorlata hogyan befolyásolja a piaci versenyt. Az elmúlt időszakban számos hazai szállásadó vállalkozás számolt be arról, hogy a Booking.com olyan feltételeket és gyakorlatokat alkalmaz velük szemben, amelyeket más szállásadókkal nem. Ennek eredményeként felmerült a gyanú, hogy a szállásadók közötti verseny korlátozása valósulhatott meg, ami közvetlenül érinti a szállásfoglaló fogyasztókat, különösen a nyári szezonban.
Booking.com adds conversational trip planning with ChatGPT | PhocusWire
A GVH vizsgálata azt célozza, hogy a verseny a szállásfoglalási piacon egészséges és igazságos maradjon, valamint hogy a szállásadók és a fogyasztók is megfelelően védenek legyenek. A hatóság a gyorsított ágazati vizsgálat eredményeit közzéteszi majd, amelyekről a nemzeti versenyhatóságnak 30 napja van dönteni.
 
forrás: trademagazin.hu

Kapcsolódó cikkek

Orbán Ráhel: A kézzel írt üdvözlőkártya személyességét a robotok nem tudják pótolni

2023. november 09. 14:47
Az AI sok esetben segít és támogat, de a hibázási lehetőség miatt egyelőre célravezetőbb hibrid megoldásokat választani a szállodaiparban – vonta le a konkluziót a Brand Festivalon megtartott előadásában Orbán Ráhel, a BDPST Koncept ügyvezetője.
A fesztivál hallgatóságát ugyan a szakember avatarja üdvözölte, Orbán Ráhel az „EQ vs. AI – Az érzelmi és a mesterséges intelligencia viszonya az idegenforgalmi szektorban" címmel megtartott prezentációban mégis arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy – bár az AI használata sok tekintetben támogatja az üzemeltetést – az emberi jelenlét nem tűnhet el teljesen a szállodaiparból.

Ismét méz- és mézeskalács fesztivált rendeznek a hétvégén Gyulán

2023. december 04. 14:54
December 8-9-én rendezik meg a XIV. Gyulai méz- és mézeskalács fesztivált, ahol a hagyományoknak megfelelően idén is kiosztják az Év kiváló magyar méze verseny elismeréseit – közölték a szervezők az MTI-vel.