A GVH megjelent a Booking budapesti irodájában

2023. szeptember 06. 14:37
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) meglepetésszerű helyszíni vizsgálatot hajtott végre a Booking.com budapesti irodájában, ami a magyar online szállásfoglalás piacával kapcsolatos furcsaságok miatt vált szükségessé. A GVH vizsgálati jogosultságait a versenytörvény alapján, bírói engedéllyel használhatja.
A GVH megjelent a Booking budapesti irodájában
A GVH munkatársai a Booking.com magyarországi központjában vizsgálódtak annak érdekében, hogy kiderítsék az online szállásfoglalási piacon tapasztalt szokatlan események okait és következményeit.
 
A GVH az ágazati vizsgálatok során a versenytörvény felhatalmazását használja, hogy gyors és hatékony beavatkozást tegyen a piacon. Az ilyen helyszíni kutatások lehetővé teszik, hogy a GVH szükséges információkat gyűjtsön, és kezelje a piaci zavarokat.
 
„A gyorsított ágazati vizsgálatok során a GVH a versenytörvény felhatalmazása alapján – bírói engedéllyel – helyszíni kutatást (rajtaütést) is tarthat. Ez a hatékony és gyors beavatkozást lehetővé tevő eszköz azt támogatja, hogy a GVH a piaci zavarok feltárásához és kezeléséhez szükséges információkat összegyűjtse” – közölte a GVH az Index kérdésére válaszolva.
Az augusztus 24-én indított gyorsított ágazati vizsgálat részeként a GVH azt is vizsgálja, hogy a holland Booking.com szerződéses és szerződésteljesítési gyakorlata hogyan befolyásolja a piaci versenyt. Az elmúlt időszakban számos hazai szállásadó vállalkozás számolt be arról, hogy a Booking.com olyan feltételeket és gyakorlatokat alkalmaz velük szemben, amelyeket más szállásadókkal nem. Ennek eredményeként felmerült a gyanú, hogy a szállásadók közötti verseny korlátozása valósulhatott meg, ami közvetlenül érinti a szállásfoglaló fogyasztókat, különösen a nyári szezonban.
Booking.com adds conversational trip planning with ChatGPT | PhocusWire
A GVH vizsgálata azt célozza, hogy a verseny a szállásfoglalási piacon egészséges és igazságos maradjon, valamint hogy a szállásadók és a fogyasztók is megfelelően védenek legyenek. A hatóság a gyorsított ágazati vizsgálat eredményeit közzéteszi majd, amelyekről a nemzeti versenyhatóságnak 30 napja van dönteni.
 
forrás: trademagazin.hu

Kapcsolódó cikkek

Kovács Gábor nyerte el az Év Vendéglőse díjat

2023. február 01. 15:05
Az Év Vendéglőse díjat 2022-ben a Magyar Vendéglátók Ipartestülete tagsága Kovács Gábornak, a Tenkes Csárda tulajdonosának ítélte oda.
Az Év Vendéglőse díjat 2001-ben alapította az MVI, a díj odaítélésénél mindenkor kiemelkedő szempont az eredményesen végzett munka, a vendéglős társadalom tekintélyét öregbítő, tisztességes szakmai magatartás és a példamutató közéleti tevékenység is.

A télen is csodálatos, hazánkban egyedülálló tapolcafői Örvény-tó a Forrás tanösvény mentén

2022. december 22. 11:45
Tapolcafő Pápa településrésze, attól nyolc kilométerre fekszik Veszprém irányába, s messze földön híres karsztforrásáról.
Tapolcafő közepén, több forrásból fakad az átlagosnál melegebb vizű, hajdan bő vízhozamú Tapolca-patak, amely az egyik legfontosabb természetföldrajzi tényező volt Pápa történetében: szerepet játszott mint ivóvíz, mint malmot hajtó és működtető folyóvíz,  vize irhások, kelmefestők és más kézművesiparosok számára az áztatáshoz és egyéb műveletekhez nélkülözhetetlen segédanyag volt.