A győri Audi azt is elárulta, hogy tervez-e elbocsátásokat

2024. március 21. 15:02
Az elbocsátás mint költségcsökkentési tényező nem merült fel az Audi Hungariánál, és nincsenek is ilyen tervek. Győrben inkább a transzformációban hisznek, abban, hogy új kompetenciákon és termékeken vagy szolgáltatásokon keresztül biztosítják a foglalkoztatást. A Rába-parti autóipari vállalat tehát minden pletykát eloszlatott azzal kapcsolatban, hogy a mintegy 12 ezer fős állományából akár több ezer kollégájától is megválhat.
A győri Audi azt is elárulta, hogy tervez-e elbocsátásokat
„Nem merült fel semmilyen elbocsátás mint költségcsökkentési tényező nálunk, és nincsenek is ilyen terveink. Ismételten hangsúlyozom a transzformáció lényegességét, fontosságát, melyben a vállalati és munkavállalói lehetőség összekapcsolódik. Tehát inkább abban hiszünk, hogy új kompetenciákon és termékeken vagy szolgáltatásokon keresztül biztosítjuk a foglalkoztatást” – felelte a Világgazdaság kérdésére Németh Kinga, az Audi Hungaria személyügyért és szervezetért felelős igazgatósági tagja a győri autóipari vállalat 2023-as pénzügyi eredményeinek bemutatásakor. Ezzel a Rába-parti cég minden pletykát eloszlatott azzal kapcsolatban, hogy a mintegy 12 ezer fős állományából akár több ezer kollégájától is megválhat.
 
Lapunknak Michael Breme, aki Alfons Dintner helyét vette át az Audi Hungaria igazgatóságának élén, elárulta, a terveik szerint a jövőben függetlenek tudnak maradni a német gazdaság teljesítményétől. „Bár jelenleg közvetlen összefüggés tapasztalható közte és az Audi Hungaria gazdasági helyzete között” – jegyezte meg. 
 
Hozzátette: „Németország az Audi AG számára hazai pálya és fontos piac egyben. De a next level, vagyis a „Győrből a világnak” stratégiát mindenhol ismerik, a termékeink és szolgáltatásaink pedig nemcsak Németországot illetik, hanem az egész világot. Az Audi Hungaria tehát valamelyest független a piaci jelenségektől.”
 
Breme bízik abban, hogy új termékportfóliójuk megfelel majd a gazdasági trendeknek, és ezzel a németországi hatásokat nem fogják Győrben érzékelni. 
 
Mint ismert, szerdán folytatódnak a bértárgyalások a győri Audi Hungariánál, az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) március 14-én a következő bérköveteléseket fogalmazta meg: 
 
2 éves bérmegállapodás (2024. április 1-től 2026. március 31-ig):
  • 9,5 százalékos alapbéremelés 2024. április 1-től,
  • 4 százalékos alapbéremelés 2025. április 1-től,
  • 3 százalékos alapbéremelés 2025. október 1-től,
  • a HAY-szintek sávhatára a béremelés mértékével kerüljön korrekcióra.
A kétéves bérmegállapodás alapfeltétele az inflációs garancia biztosítása: 
 
  • Amennyibe ugyanis a 2024. évi tényinfláció az inflációs prognózisnál nagyobb mértékű, a munkáltató visszamenőlegesen, egy összegben (alapbér + mozgóbér összege megszorozva 13-mal) kompenzációt fizet, valamint az eltérés mértékével növeli az alapbért 2025. április 1-jétől. 
  • Amennyiben a 2025. év március 31-én aktuális, 2025. évre vonatkozó MNB-s inflációs prognózis középértéke nagyobb, mint a jelenlegi megállapodott érték duplája, a felek kötelesek egyeztetni a szükséges intézkedésekről. 
  • Amennyiben a 2025. évi tényinfláció az inflációs prognózisnál nagyobb mértékű, a munkáltató visszamenőlegesen, egy összegben (alapbér + mozgóbér összege megszorozva 13-mal) kompenzációt fizet, valamint az eltérés mértékével növeli az alapbért 2026. április 1-jétől.
  • Az egy összegű inflációs korrekciók kifizetése a Központi Statisztikai Hivatal tényinflációs jelentésétől számított következő hónapban történjen meg.
  • Az Audi Hungária Független Szakszervezet az alapbért érintő intézkedéseken felül további követeléseket fogalmazott meg.
A győri Audinál ígérik: függetlenek tudnak maradni a német gazdaság teljesítményétől / Fotó: Audi Hungaria
 
Választható béren kívüli juttatás:
  • a 2025-ös évre 500 ezer forint,
  • a 2026-os évre 500 ezer forint,
  • a lojalitási bónuszt a jelenlegi kondíciók megőrzése mellett, a 31. évtől, a kollektív szerződés részeként az alábbi összeggel határozatlan időre rögzíteni,
  • a 31. évtől a lojalitási bónusz mértéke minden további hónapban 45 ezer forint legyen,
  • a jubileumi bónuszt a jelenlegi kondíciók megőrzése mellett, a kollektív szerződés részeként rögzíteni.
Egyszeri kifizetésként („urlaubsgeld”) 
 
  • 2024-ben 500 ezer forint, a májusi bérrel júniusban kifizetve,
  • 2025-ben 500 ezer forint, a májusi bérrel júniusban kifizetve. 
 
forrás: vg.hu

Kapcsolódó cikkek

Mától önkéntes kamatplafont alkalmaznak a bankok a Kormány kérésére

2023. október 09. 17:10
A Bankszövetség támogatta, a Gazdasági Versenyhivatal pedig üdvözölte Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatát, hogy 2023. október 9-től a kereskedelmi bankok önkéntes kamatplafont alkalmazzanak.
 

Megkezdődött a Településfásítási Program őszi ültetési időszaka

2023. szeptember 25. 15:18
Akár már egyetlen fa elültetésével is hozzájárulhatunk az egészségesebb, élhetőbb környezet megteremtéséhez és a klímaváltozás hatásainak enyhítéséhez – jelentette ki Nagy István agrárminiszter pénteken, Mosonszentmiklóson, a Településfásítási Program őszi ültetési időszakának nyitóeseményén.