A határon túli magyar borászok is számíthatnak az anyaország támogatására

2024. február 26. 15:47
Az Agrárminisztérium kiemelt figyelmet fordít a történelmi magyar borvidékek fejlesztésére és a külhoni magyar borászok közösségének támogatására – jelentette ki Nagy István tárcavezető, pénteken, febr.23.-án, Székelyhídon az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének székházátadási ünnepségén.
A határon túli magyar borászok is számíthatnak az anyaország támogatására
Az agrárminiszter a rendezvényen arról beszélt, hogy a tárca a különböző szakmai programjai révén immáron több mint egy évtizede támogatja a külhoni magyarság meghatározó részét kitevő gazdálkodókat. A 2012 óta futó és egyre bővülő szakmai és pénzügyi segítséget nyújtó programok mára a teljes Kárpát-medencét lefedő agrárkapcsolati hálónak köszönhetően a határon túli magyarok tízezreinek a szülőföldön való boldogulásához járulunk hozzá. Emellett kiemelt figyelem övezi a történelmi magyar borvidékek fejlesztését és a külhoni magyar borászok közösségének támogatását. Ennek a gondolatnak a jegyében született meg öt évvel ezelőtt a Schams Ferenc Terv is - fűzte hozzá.
A határon túli magyar borászok számíthatnak az anyaország támogatására
Nagy István az eddigi eredményeket sorolva kiemelte a gyulafehérvári érsekséghez tartozó borvidék revitalizációjának első szakaszát, a nagyenyedi borvidék fejlesztését és Délvidéken, Zentán egy borászati laboratórium kialakítását. Mindezek mellett Marosvásárhelyen és Ménesen már működnek azok a jól felszerelt borászati létesítmények, amelyek szintén a magyar kormány támogatásával jöttek létre. Ebbe a sorba illeszkedik az Erdélyi Magyar Borászok Egyesületének székházfelújítása is, ahol az irodák mellett szintén egy laboratórium segíti a székelyhídi gazdálkodók munkáját – emelte ki a tárcavezető.
A határon túli magyar borászok is számíthatnak az anyaország támogatására
Kifejtette, a történelmi magyar borvidékek fejlesztése szervesen illeszkedik a magyar kormány nemzetstratégiai elképzeléseibe. Ezért, ahol látjuk, hogy van olyan szőlészeti-borászati történelmi hagyaték, amit életre lehet kelteni, vagy ahol van igény és fogadókészség a külhoni borvidékek fejlesztésre, ott igyekeznek segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - tette hozzá a miniszter.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Terényben van az ígéret földje – hatezer négyzetméteren biztosan

2024. január 17. 15:54
Az Év Agrárembere 2023 díjkiírás kategóriagyőzteseként Az Év Ökológiai Gazdálkodója Dezsény Zoltán

"Gazdasági kiáltások" az állattenyésztésben

2023. március 16. 11:19
Komoly változások várhatóak az ágazatban a klímaváltozás, az állategészségügyi kihívások, az EU új környezetvédelmi szabályai és az állattartást és az állatifehérje-fogyasztást támadó kampányok hatására. Az ágazat szereplői minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy az állattartás nyereséges és jövedelmező maradjon, és hogy ne kényszerüljenek a termelés feladására.
 
A világ vezető élelmiszer-analitikai laboratóriumhálózata, az Eurofins budapesti rendezvényén az Agrárminisztérium és az ágazat szakmai szervezetei részletesen ismertették tavalyi tapasztalataikat és az ágazat kilátásait Gazdasági „kiáltások” címmel.