A hazai mezőgéppiac jó évet zárhat

2023. szeptember 15. 14:37
Hiába az idei évre jellemző kiemelkedő mutatók a mezőgéppiacon, ha támogatás hiányában visszaesik a forgalom a következő időszakban. A gyártók számos, forradalmian új megoldással várják a gazdálkodókat, azonban a bizonytalan piaci helyzet és a támogatások hiánya miatt a legtöbben kivárnak a beruházásokkal.
A hazai mezőgéppiac jó évet zárhat
Kulcsfontosságú a modern munkagépek szempontjából az okos talajművelés, a talajtaposás minimalizálása és a menetszám csökkentése
 
Töretlen az igény a legmodernebb mezőgazdasági gépek iránt
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) szerint az új pályázati lehetőségek megjelenése visszahozhatja a termelők beruházási kedvét.
 
Az új agrárgeneráció megjelenésének és a pályázati lehetőségeknek köszönhetően az elmúlt években folyamatosan emelkedett az érdeklődés a termelők részéről, miközben egyre szélesebb körű választék áll rendelkezésre a technológiai megoldások terén.
 
A gépgyártók egyre inkább az ökológiai szempontok felé orientálódnak. Azok a gépek kerülnek előtérbe, amelyek kímélik a környezetet és a talajt, ráadásul a termelés költségeit is és az emberi munkaerőigényt is csökkentik. A mezőgazdasági gépgyártás fókuszában a kijuttatás pontosságának fejlesztése áll. Ennek során a tervezett növényvédelem, a tápanyag-utánpótlás és a vetés területén születnek újítások.
 
A precíziós technológiák használata számos előnnyel jár
Az okos talajművelés, a talajtaposás minimalizálása és a menetszám csökkentése kulcsfontosságú a modern munkagépek szempontjából, ahogyan a forgatás nélküli és sávos talajművelésnek is kiemelt jelentősége van.
 
Az automatikus permetezőgépek és műtrágyaszórók területén a szakaszolás, a szélkorrekció és vetés időzítése is fontos szempont a fejlesztések során. A precíziós technológiák használatával a gazdálkodók javíthatják a termelés hatékonyságát, kevesebb üzemanyagot és inputanyagot használnak, ráadásul a kisebb környezeti terhelés mellett a termelés munkaerőigénye is csökken.
 
Az elmúlt években a támogatások is segítették a precíziós technológiák térnyerését, az erre a célra kiírt pályázat keretében a gazdálkodónak a gépvásárlás mellett precíziós szolgáltatást is igénybe kellett venniük, így a támogatásnak köszönhetően a modern géppark mellett a hatékonyságnöveléshez szükséges tudást is megszerezhette a termelő.
 
Idén a munkagépeket keresik jobban a gazdák
A NAK és a MEGFOSZ körképe szerint az elmúlt évek elsősorban az erőgépek értékesítéséről szóltak, azonban idén a különböző munkagépek kerülnek előtérbe az eladások során. Az állattartás gépei és a teleszkópos rakodógépek iránti kereslet továbbra is erős.
 
Az idén kiemelkedő forgalom várható a hazai mezőgéppiacon, a korábbi precíziós pályázat keretében megrendelt gépeket ugyanis a szállítási nehézségek miatt ebben az évben vehetik át a gazdálkodók. Ezt követően azonban visszaesést prognosztizálnak a szakemberek, a kedvezőtlen piaci helyzet ugyanis visszaveti a gazdálkodók beruházási kedvét.
 
Jelenleg támogatási lehetőségek sem állnak rendelkezésre, mindenki az új Közös Agrárpolitika pályázataira vár. A szaktárca korábbi nyilatkozataiból ugyanakkor kiderül, hogy az új támogatási ciklusban is elérhetőek lesznek a korábbi jogcímek, így vélhetően a precíziós pályázatot is újra meghirdeti majd az Agrárminisztérium. A pályázatra nagy szükség van, hiszen a támogatásnak köszönhetően tovább javulhat a mezőgazdasági termelés hatékonysága Magyarországon.
Kuhn ESPRO 6000 RC mulcsvetőgép a Bábolnai Gazdanapokon
 
Egy új felhívás megjelenése jelentős mértékben ösztönözné a beruházási hajlandóságot is. Különösen a munkagépek terén lenne hasznos, ha támogatásban részesítenék a gazdálkodókat, így a forgatás nélküli talajművelésre való áttérés is felgyorsulhatna.
 
Forrás: mezohir.hu/NAK/MEGFOSZ

Kapcsolódó cikkek

Több mint 280 millió forintból fejleszti takarmányozási technológiáját az Emődi Mezőgazdasági Zrt.

2023. július 25. 14:06
Az Emődi Mezőgazdasági Zrt. 282,76 millió forintból fejleszti takarmányozási technológiáját Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei telephelyén, Emődön - közölte a vállalat az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a beruházás a robotizált és az automatizált takarmánykiosztás fejlesztését szolgálja a tejelő szarvasmarha takarmányozásában.

Mégsem kell búcsúzni a tejtől és a steaktől?

2023. július 03. 12:21
Újabb fegyvert mutattak be a marhák metánkibocsátásának csökkentésére.
 
Az észak-ír Foyle Food csoport a közelmúltban, több kutatóintézettel közösen végzett kísérletek alapján megállapította, miszerint számos tényező befolyásolja a szarvasmarhák metánkibocsátását, amelyet a befolyásoló tényezők szabályozásával jelentősen mérsékelni lehet – írja az agriland.ie.