A hazai mezőgéppiac jó évet zárhat

2023. szeptember 15. 14:37
Hiába az idei évre jellemző kiemelkedő mutatók a mezőgéppiacon, ha támogatás hiányában visszaesik a forgalom a következő időszakban. A gyártók számos, forradalmian új megoldással várják a gazdálkodókat, azonban a bizonytalan piaci helyzet és a támogatások hiánya miatt a legtöbben kivárnak a beruházásokkal.
A hazai mezőgéppiac jó évet zárhat
Kulcsfontosságú a modern munkagépek szempontjából az okos talajművelés, a talajtaposás minimalizálása és a menetszám csökkentése
 
Töretlen az igény a legmodernebb mezőgazdasági gépek iránt
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) szerint az új pályázati lehetőségek megjelenése visszahozhatja a termelők beruházási kedvét.
 
Az új agrárgeneráció megjelenésének és a pályázati lehetőségeknek köszönhetően az elmúlt években folyamatosan emelkedett az érdeklődés a termelők részéről, miközben egyre szélesebb körű választék áll rendelkezésre a technológiai megoldások terén.
 
A gépgyártók egyre inkább az ökológiai szempontok felé orientálódnak. Azok a gépek kerülnek előtérbe, amelyek kímélik a környezetet és a talajt, ráadásul a termelés költségeit is és az emberi munkaerőigényt is csökkentik. A mezőgazdasági gépgyártás fókuszában a kijuttatás pontosságának fejlesztése áll. Ennek során a tervezett növényvédelem, a tápanyag-utánpótlás és a vetés területén születnek újítások.
 
A precíziós technológiák használata számos előnnyel jár
Az okos talajművelés, a talajtaposás minimalizálása és a menetszám csökkentése kulcsfontosságú a modern munkagépek szempontjából, ahogyan a forgatás nélküli és sávos talajművelésnek is kiemelt jelentősége van.
 
Az automatikus permetezőgépek és műtrágyaszórók területén a szakaszolás, a szélkorrekció és vetés időzítése is fontos szempont a fejlesztések során. A precíziós technológiák használatával a gazdálkodók javíthatják a termelés hatékonyságát, kevesebb üzemanyagot és inputanyagot használnak, ráadásul a kisebb környezeti terhelés mellett a termelés munkaerőigénye is csökken.
 
Az elmúlt években a támogatások is segítették a precíziós technológiák térnyerését, az erre a célra kiírt pályázat keretében a gazdálkodónak a gépvásárlás mellett precíziós szolgáltatást is igénybe kellett venniük, így a támogatásnak köszönhetően a modern géppark mellett a hatékonyságnöveléshez szükséges tudást is megszerezhette a termelő.
 
Idén a munkagépeket keresik jobban a gazdák
A NAK és a MEGFOSZ körképe szerint az elmúlt évek elsősorban az erőgépek értékesítéséről szóltak, azonban idén a különböző munkagépek kerülnek előtérbe az eladások során. Az állattartás gépei és a teleszkópos rakodógépek iránti kereslet továbbra is erős.
 
Az idén kiemelkedő forgalom várható a hazai mezőgéppiacon, a korábbi precíziós pályázat keretében megrendelt gépeket ugyanis a szállítási nehézségek miatt ebben az évben vehetik át a gazdálkodók. Ezt követően azonban visszaesést prognosztizálnak a szakemberek, a kedvezőtlen piaci helyzet ugyanis visszaveti a gazdálkodók beruházási kedvét.
 
Jelenleg támogatási lehetőségek sem állnak rendelkezésre, mindenki az új Közös Agrárpolitika pályázataira vár. A szaktárca korábbi nyilatkozataiból ugyanakkor kiderül, hogy az új támogatási ciklusban is elérhetőek lesznek a korábbi jogcímek, így vélhetően a precíziós pályázatot is újra meghirdeti majd az Agrárminisztérium. A pályázatra nagy szükség van, hiszen a támogatásnak köszönhetően tovább javulhat a mezőgazdasági termelés hatékonysága Magyarországon.
Kuhn ESPRO 6000 RC mulcsvetőgép a Bábolnai Gazdanapokon
 
Egy új felhívás megjelenése jelentős mértékben ösztönözné a beruházási hajlandóságot is. Különösen a munkagépek terén lenne hasznos, ha támogatásban részesítenék a gazdálkodókat, így a forgatás nélküli talajművelésre való áttérés is felgyorsulhatna.
 
Forrás: mezohir.hu/NAK/MEGFOSZ

Kapcsolódó cikkek

A magyar kormánynál középpontban van a vidéki életforma, a hagyományok megőrzése - mondta az agrárminiszter szombaton Pécsen

2023. július 10. 12:20
Nagy István a Búza téren tartott termelői és kézműves vásáron mondott köszöntőjében aláhúzta: a hagyományos életformákra lehet építeni.
Ma a piac sokkal inkább agóra, közösségi tér, ez a plusz adja az értékét, találkozhat a termelő és a vásárló, lehet bizalmat építeni - mondta az agrártárca vezetője. Hozzátette: az önkormányzatok százmillió forint támogatásért pályázhatnak piacfejlesztésre azért, hogy a piac valóban modern agóra legyen, hogy a termék és a kultúra együtt lehessen.

Állami kitüntetéseket adtak át

2023. augusztus 18. 13:06
Államalapítás ünnepén nem csak hazánk születését ünnepeljük, hanem hálát és köszönetet mondunk mindazoknak, akik ezekben a nehézségekkel terhelt időkben is lelkiismeretesen elvégezték munkájukat, és olyan eredményeket tettek le az asztalra, amellyel mindannyiunk jólétéhez járultak hozzá- fogalmazott Nagy István agrárminiszter az állami kitüntetések és szakmai elismerések átadó ünnepségén.