A hazai települések 11 százalékára terjed ki a natúrpark megjelölés

2024. május 13. 09:36
Az ország területének több mint tíz, a hazai településeknek pedig mintegy tizenegy százalékára terjed ki a natúrpark megjelölés - mondta az agrárminiszter május 10.-én, pénteken a Hajdú-Bihar vármegyei Egyeken, a Magyarországi Falumegújítás Díj átadó ünnepségén.
A hazai települések 11 százalékára terjed ki a natúrpark megjelölés
Nagy István kiemelte, a natúrparkok az együttélésre és a fenntarthatóságra hívják fel a figyelmet, és ma már szinte hálózatban működnek. Az agrárminiszter a rendezvényen átadta az öt település együttműködésében létrejött Hortobágyi Tisza mente Natúrpark címbirtokosi igazolását. Ezzel tizennyolcra nőtt a Magyarországon működő natúrparkok száma.
Nagy István bejelentette, a hazai települések 11 százalékára terjed ki a  natúrpark megjelölés
Úgy fogalmazott, az igazolás annak a munkának az elismerése, amelyet a natúrparkot létrehozók a környezetéért és "mindannyiunk jövőjéért" tesz. Hozzátette, az öt település (Ároktő, Egyek, Tiszabábolna, Tiszadorogma és Tiszacsege) együtt óriási erőt mutatott fel. "Együttesen szervezték meg a feladatokat, közösen készítették el a részletes értékfelmérést és a tájegységi szintű értéktárat" - emelte ki a miniszter. Beszédében leszögezte, közös akarat és közös cél megőrizni és bemutatni a természeti és kulturális örökséget és az arra épülő kultúrát. Kiemelte, mindez magával hordozza a fenntartható térségfejlesztést, a környezeti nevelést, a szemléletformálást és legfontosabbként a tájidentitás erősítését.
Nagy István: a hazai települések 11 százalékára terjed ki a natúrpark  megjelölés
A díjátadón Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar vármegyei közgyűlés elnöke kifejtette, a megyébe a 2014-2020 közötti időszakban csaknem 1500 milliárd forint értékű fejlesztési forrás érkezett. Azt mondta, a foglalkoztatási adatok is mutatják a vidék fejlődését, 2010 óta 55 ezer emberrel többen dolgoznak a vármegyében, mint előtte.
 
A Magyarországi Falumegújítási Díj 2023 programban tizenöt települést díjaztak vagy ismertek el. Az első helyet a Nógrád vármegyei Varsány nyerte el a falufejlesztés legkiemelkedőbb minőségű megvalósításáért. A település ezzel Magyarországot képviseli majd az Európai Falumegújítási Díj rendezvényén. Az elismeréseket Nagy István agrárminiszter és Dukai Miklós, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium önkormányzati államtitkára adta át.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Rengeteg kiállító vár az AGROmashEXPO és Agrárgépshow látogatóira

2022. december 20. 15:46
Hogy érdemes-e letölteni az appot és milyen újdonságok várják a látogatókat, arról Szilvási Krisztinát, a Hungexpo kereskedelmi igazgatóját kérdeztük.
 
"A Hungexpon az elmúlt években egy több tízmilliárd értékű beruházás zajlott, épült két vadonatúj pavilon, egy kongresszusi központ, illetve a régi pavilonjaink is megújultak, lett egy csodaszép beléptető-csarnokunk, egy főépületünk, ahol a látogatókat magas színvonalú kiszolgálással tudjuk majd várni, úgyhogy nem nagyon fognak ráismerni" – mondta az Agroinform kérdésére Szilvási Krisztina, a HUNGEXPO Zrt. kereskedelmi igazgatója.

Ingyenes jogi tanácsadással segítette a résztvevőket a Munkástanácsok Országos Szövetsége a Budapest Állásbörzén

2024. április 18. 17:09
Az állásbörzén – ahol zömében a Fővárosi Önkormányzat cégei és intézményei jelentek meg – a Munkástanácsok Országos Szövetsége ingyenes munka- és társadalombiztosítási jogi tanácsadást biztosított az érdeklődőknek.