A hirtelen drágulás után esett a búza és a kukorica ára

2023. július 18. 13:58
Amerikában vegyesen alakultak a terményárak, míg Európában inkább enyhe vásárlói túlsúly érvényesült. Chicagóban a búza 1,2 százalékkal, a kukorica pedig 1,6 százalékkal lett olcsóbb miközben a szójabab 0,4 százalékkal, a repce pedig 0,8 százalékkal drágult. Európában a malmi búza, a kukorica és a repce kurzusa is pluszban zárt, ám a takarmánybúza értéke csökkent.
A hirtelen drágulás után esett a búza és a kukorica ára
Oroszország kilépett a Fekete-tengeri gabonakezdeményezésből, de Ukrajna eltökélt szándéka, hogy továbbra is exportáljon a régióból – hívta fel a figyelmet a Reuters.
 
Oroszország nélkül is mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy használni tudjuk ezt a fekete-tengeri folyosót. Nem félünk” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.
 
Megkerestek minket cégek, hajótulajdonosok. Azt mondták, készen állnak arra, hogy szállítsanak, ha Ukrajna útjukra elengedi őket, Törökország pedig tovább engedi őket.”
 
Amint a megállapodások orosz része teljesül, az orosz fél azonnal visszatér a megállapodás végrehajtásához”– jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.
 
A búza és a kukorica is élénken drágult, amikor a hír megjelent a gabonamegállapodás végéről, de később nehezen tudta megtartani ezt a növekedést a piac és estére csökkentek az árak.
 
Al Kluis, a Kluis Commodity Advisors ügyvezető igazgatója szerint hallani pletykákat, hogy a kezdeményezésben részt vevő felek megállapodásra juthatnak, és ez magyarázatot adhat arra, hogy miért csökkentek az árak.
 
Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) heti jelentése várhatóan ezen a héten ismét a kukorica és a szójabab termésállapotának javulását fogja mutatni, mondta Arlan Suderman, a StoneX vezető nyersanyagpiaci közgazdásza. Bár azt mondja, ne számítson senki arra, hogy a javulás olyan drámai lesz, mint a múlt héten.
 
Engem, mint egykori agronómust aggaszt, hogy nem látjuk, hogy a szójabab értékelése jelentősebben reagálna a javuló időjárásra, ami arra utalhat, hogy a júniusi időjárási stressz nagyobb hatással volt az amerikai termésre, mint elsőre gondolták”– tette hozzá.
 
Európában a malmi búza 0,5 eurós plusz után 232,25 euróba, a kukorica 1,25 eurós áremelkedést követően 234,5 euróba, a repce 4 eurós megugrás hatására 469,5 euróba, a takarmánybúza pedig 0,3 angol fontos plusz után 196 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.
 
forrás: agroforum.hu

Kapcsolódó cikkek

Az Európai Unió nem akar megoldást találni az ukrán gabona ügyében

2024. január 24. 10:58
Nagy István szerint az Európai Unió nem akar megoldást találni az ukrán gabona ügyében, ezért nincs más választása a magyaroknak sem, mint hogy "egyeztessünk a gazdák érdekvédelmi szervezeteinek vezetőivel, és kifejezzük szolidaritásunkat az európai gazdákkal, és közösen álljunk ki érdekeink megvédéséért".

A juhászatoknak érdemes meggondolni, hogy kinek értékesítenek

2023. október 09. 15:51
A minőségi gyapjúból készült ruhák a luxus kategóriába tartoznak, ám a kevésbé jó minőségre nincs kereslet.
 
A gyapjú az egyik legfontosabb állati eredetű textilipari nyersanyag, de csak a töredékét teszi ki a textilipar nyersanyagainak – olvasható Vétek Tímea „Melléktermék, de talán nem mellékes – a gyapjúágazat helyzete és felhasználásnak új lehetőségei” című írásában, amely a Magyar Mezőgazdaság idei 30. számának juhászati mellékletében jelent meg.