A Hortobágyon alapozták meg a magyar mezőgazdaságot

2019. április 29. 08:32
A Szent György naphoz kapcsolódó kihajtás egy olyan ünnepi pillanat, amely egyszerre szimbolikus és gyakorlati jelentőségű, valamint rámutat arra, hogy milyen kincsei vannak hazánknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, Szombaton, a Hortobágyon.

Nagy István a rendezvényen arra emlékeztetett, hogy az UNESCO 20 éve tette a Hortobágyi Nemzeti Parkot a világörökség részévé. A miniszter kiemelte: ez a terület Európa legnagyobb kiterjedésű szikes pusztáján fekszik. A Hortobágy pedig nemcsak a múlt őrzésére hivatott, hanem komoly természet- és környezetvédelmi szereppel is bír. Hangsúlyozta: Gazdasági haszonállatainknak nagy értéket jelentő formagazdagsága fejlődött itt ki.

Kép letöltése
 
Fotó: AM/Fekete István

 

A tárcavezető szerint a Hortobágy a környezet- és tájgazdálkodásnak köszönhetően rendkívül kedvező hatással van a környezetre: pótolhatatlan a természetes ökoszisztéma megőrzésében, a rendezettség kialakításában. Mindezek mellett az idegenforgalom szempontjából is kiemelt jelentőségű ez a terület. Egész évben sokféle turisztikai látványosság és kikapcsolódási lehetőség várja az érdeklődőket, ilyen alkalom a mai is – tett hozzá a tárcavezető.

Kép letöltése
 
Fotó: AM/Fekete István

 

Nagy István felhívta a figyelmet arra is, hogy a néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától, április 24-től számította. Ennek jegyében idén immár harmadszor várja a látogatókat a Puszta Napja, amely a kihajtási ünnepet és kézműves vásárt is magába foglal.

(AM Sajtóiroda)

 

Kapcsolódó cikkek

Rendkívüli öntözési célú vízhasználat a mezőgazdasági termelőknek

2019. május 03. 09:19
A mezőgazdaságot egyre gyakrabban és huzamos ideig sújtó aszály miatt a kormány vízjogi engedély nélkül, bejelentés alapján, korlátozott ideig (legfeljebb egy hónapig) rendkívüli vízhasználatot biztosít a termelők számára tartósan vízhiányos időszakban.

Javult a fizetési hajlandóság a mezőgazdaságban

2018. december 07. 08:40
Nőtt a határidőre kifizetett számlák aránya az idén, de az átlagos fizetési késedelem hossza emelkedett a Bisnode Magyarország Kft. harmadik negyedéves adatai alapján. A mezőgazdaságban a számlák háromnegyedét rendezték határidőre.