A Hortobágyon alapozták meg a magyar mezőgazdaságot

2019. április 29. 08:32
A Szent György naphoz kapcsolódó kihajtás egy olyan ünnepi pillanat, amely egyszerre szimbolikus és gyakorlati jelentőségű, valamint rámutat arra, hogy milyen kincsei vannak hazánknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, Szombaton, a Hortobágyon.

Nagy István a rendezvényen arra emlékeztetett, hogy az UNESCO 20 éve tette a Hortobágyi Nemzeti Parkot a világörökség részévé. A miniszter kiemelte: ez a terület Európa legnagyobb kiterjedésű szikes pusztáján fekszik. A Hortobágy pedig nemcsak a múlt őrzésére hivatott, hanem komoly természet- és környezetvédelmi szereppel is bír. Hangsúlyozta: Gazdasági haszonállatainknak nagy értéket jelentő formagazdagsága fejlődött itt ki.

Kép letöltése
 
Fotó: AM/Fekete István

 

A tárcavezető szerint a Hortobágy a környezet- és tájgazdálkodásnak köszönhetően rendkívül kedvező hatással van a környezetre: pótolhatatlan a természetes ökoszisztéma megőrzésében, a rendezettség kialakításában. Mindezek mellett az idegenforgalom szempontjából is kiemelt jelentőségű ez a terület. Egész évben sokféle turisztikai látványosság és kikapcsolódási lehetőség várja az érdeklődőket, ilyen alkalom a mai is – tett hozzá a tárcavezető.

Kép letöltése
 
Fotó: AM/Fekete István

 

Nagy István felhívta a figyelmet arra is, hogy a néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától, április 24-től számította. Ennek jegyében idén immár harmadszor várja a látogatókat a Puszta Napja, amely a kihajtási ünnepet és kézműves vásárt is magába foglal.

(AM Sajtóiroda)

 

Kapcsolódó cikkek

Indul a földpóker

2015. december 07. 13:34
"Indul a földpóker, minden eddiginél keményebb játszmák alakulhatnak ki a földárverések után – írja a Világgazdaság arra hivatkozva, hogy a jegybanki kedvezményes hitel már elővásárlási jog esetén is igénybe vehető.
A lap arra figyelmeztet, hogy így az utolsó pillanatban is el lehetne happolni a földet a licitálás nyertese elől. A Hír TV is beszámolt már olyan esetről, amikor az egyetlen licitáló nem a kikiáltási áron, hanem saját magával versenyezve, drágábban vette meg a földet. Ezzel a tőkeerősebb vevők az elővásárlási joggal élőket akarják elriasztani, akik 60 napig még a végső áron vihetik el a területet."

A források szinten tartására, megfelelő keretszabályokra és egyszerű feltételekre van szükség az új uniós agrárpolitikában

2019. május 15. 07:49
Három dologra van szükség ahhoz, hogy az új Közös Agrárpolitika (KAP) az európai polgárok és az európai gazdák igényeit szolgálja: kellően ambiciózus költségvetésre, helyes szakpolitikai döntésekre és gyakorlatban végrehajtható, egyszerű szabályokra - mondta Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács május 14-i ülésén, Brüsszelben