A Hortobágyon alapozták meg a magyar mezőgazdaságot

2019. április 29. 08:32
A Szent György naphoz kapcsolódó kihajtás egy olyan ünnepi pillanat, amely egyszerre szimbolikus és gyakorlati jelentőségű, valamint rámutat arra, hogy milyen kincsei vannak hazánknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, Szombaton, a Hortobágyon.

Nagy István a rendezvényen arra emlékeztetett, hogy az UNESCO 20 éve tette a Hortobágyi Nemzeti Parkot a világörökség részévé. A miniszter kiemelte: ez a terület Európa legnagyobb kiterjedésű szikes pusztáján fekszik. A Hortobágy pedig nemcsak a múlt őrzésére hivatott, hanem komoly természet- és környezetvédelmi szereppel is bír. Hangsúlyozta: Gazdasági haszonállatainknak nagy értéket jelentő formagazdagsága fejlődött itt ki.

Kép letöltése
 
Fotó: AM/Fekete István

 

A tárcavezető szerint a Hortobágy a környezet- és tájgazdálkodásnak köszönhetően rendkívül kedvező hatással van a környezetre: pótolhatatlan a természetes ökoszisztéma megőrzésében, a rendezettség kialakításában. Mindezek mellett az idegenforgalom szempontjából is kiemelt jelentőségű ez a terület. Egész évben sokféle turisztikai látványosság és kikapcsolódási lehetőség várja az érdeklődőket, ilyen alkalom a mai is – tett hozzá a tárcavezető.

Kép letöltése
 
Fotó: AM/Fekete István

 

Nagy István felhívta a figyelmet arra is, hogy a néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától, április 24-től számította. Ennek jegyében idén immár harmadszor várja a látogatókat a Puszta Napja, amely a kihajtási ünnepet és kézműves vásárt is magába foglal.

(AM Sajtóiroda)

 

Kapcsolódó cikkek

Vidékfejlesztés, pályázat: 2021-től ügyesebben kéne

2021. január 11. 09:17
Az új vidékfejlesztési ciklust jobb előkészítéssel, szervezettséggel kell előkészíteni annak érdekében, hogy kevesebb módosítás, késés és jobb hatékonyság mellett jussanak a gazdák pályázati támogatáshoz. És okosabban kellene felhasználni a forrásokat.

Az USA Mezőgazdasági Minisztériuma nekiment az EU-nak

2021. október 19. 10:38
Az Unió Termőföldtől az Asztalig Stratégiájának célja, hogy élelmiszertermelést igazságossá és egészségesebbé tegye, miközben csökkenti a növényvédőszerek használatát. Tom Vilsack amerikai mezőgazdasági miniszter azonban vehemensen ellenzi ezt.