A Hortobágyon alapozták meg a magyar mezőgazdaságot

2019. április 29. 08:32
A Szent György naphoz kapcsolódó kihajtás egy olyan ünnepi pillanat, amely egyszerre szimbolikus és gyakorlati jelentőségű, valamint rámutat arra, hogy milyen kincsei vannak hazánknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter, Szombaton, a Hortobágyon.

Nagy István a rendezvényen arra emlékeztetett, hogy az UNESCO 20 éve tette a Hortobágyi Nemzeti Parkot a világörökség részévé. A miniszter kiemelte: ez a terület Európa legnagyobb kiterjedésű szikes pusztáján fekszik. A Hortobágy pedig nemcsak a múlt őrzésére hivatott, hanem komoly természet- és környezetvédelmi szereppel is bír. Hangsúlyozta: Gazdasági haszonállatainknak nagy értéket jelentő formagazdagsága fejlődött itt ki.

Kép letöltése
 
Fotó: AM/Fekete István

 

A tárcavezető szerint a Hortobágy a környezet- és tájgazdálkodásnak köszönhetően rendkívül kedvező hatással van a környezetre: pótolhatatlan a természetes ökoszisztéma megőrzésében, a rendezettség kialakításában. Mindezek mellett az idegenforgalom szempontjából is kiemelt jelentőségű ez a terület. Egész évben sokféle turisztikai látványosság és kikapcsolódási lehetőség várja az érdeklődőket, ilyen alkalom a mai is – tett hozzá a tárcavezető.

Kép letöltése
 
Fotó: AM/Fekete István

 

Nagy István felhívta a figyelmet arra is, hogy a néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától, április 24-től számította. Ennek jegyében idén immár harmadszor várja a látogatókat a Puszta Napja, amely a kihajtási ünnepet és kézműves vásárt is magába foglal.

(AM Sajtóiroda)

 

Kapcsolódó cikkek

Mezőhegyes kálváriája

2015. november 06. 11:24
"Nem fideszes, az a baj
 
Mezőhegyesen nincs olyan városi vezető, aki ne próbálta volna elmagyarázni: csődbe megy a település, ha elveszik a földet a város legnagyobb foglalkoztatójától. Európa egyik legjobb vetőmagtermelője lehúzhatja a rolót, az önkormányzat pedig csődöt jelenthet."

Egység kell a közös agrárpolitikához

2019. július 31. 09:16
Meg kell őrizni a közös agrárpolitika forrásait, ehhez azonban az európai uniós tagállamok egységére van szükség.