A járvány tapasztalatainak gazdasági elemzése

2020. szeptember 15. 08:29
2020. szeptember elején az Innovációs és Technológiai Minisztérium elemzést adott ki a veszélyhelyzet tapasztalatairól és egyes gazdasági ágazatokra gyakorolt hatásairól.
A járvány tapasztalatainak gazdasági elemzése

A tanulmány az alkalmazottak létszám- és kereseti adatainak alakulását (január-augusztus) havi bontásban elemzi. Megállapítja, hogy az áprilisi mélypont óta már több mint 90 ezerrel bővült a foglalkoztatottak száma hazánkban. 2020 júliusában 4 millió 460 ezer foglalkoztatottat mért a KSH, ezt a növekedést a gazdaságvédelmi intézkedések nagymértékben segítették. 

A teljes nemzetgazdaságban a létszámcsökkenés mértéke 2020. január-júniusban 4% mértékű volt, a versenyszférában január-júniusban 5,1%-kal csökkent a létszám. A legkedvezőtlenebb a helyzet a textília, ruházat, bőr és bőrtermék gyártása alágban, ugyanakkor például a kokszgyártás, kőolajfeldolgozás területén lényegében nem történt létszámváltozás.

 A kormányzati háttéranyag kitér arra is, hogy az átlagkeresetek évek óta tartó emelkedésének tendenciája – a bányászat, kőfejtés kivételével – folytatódott. A keresetek vonatkozásában tehát a járvány hatásai kevésbé kifejezettek, mint a létszámoknál. (Az átlagkeresetek tekintetében a legcsekélyebb mértékű növekedés az oktatásban, valamint az ide vett művészet, szórakoztatás, szabadidő ágban következett be).

A nemzetgazdaságban 2020. január-júniusban az átlagkereset emelkedés mértéke – az előző év azonos időszakához képest – 9,9% volt. (A versenyszférában január-júniusban 9,1%-os volt az átlagos keresetnövekedés, amíg a költségvetési szférában – közfoglalkoztatottak nélkül – annak mértéke 11,6%-os volt).

A dokumentum letölthető itt 

 

liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Kiemelten ellenőrzi a Nébih a pálinka-előállítókat és -forgalmazókat

2019. november 19. 09:30
A pálinka hírnevének megőrzése és a jogkövető vállalkozások támogatása érdekében szeptember eleje óta tart a Nébih fokozott pálinka ellenőrzése. A szakemberek a pálinka-előállítókat és -forgalmazókat egyaránt vizsgálják. Az ellenőrzés célja az illegálisan előállított termékek felderítése, kivonása a piacról, valamint a nem megfelelő minőségű termékek kiszűrése.

Műhelymunka

2019. november 06. 14:22
A LIGA Szakszervezetek Elnöksége 2019. november 5-én a LIGA Szakszervezeteket érintő szakszervezet-politikai kérdésekről megbeszélés-sorozatot kezdett a székházában.