A jövő agrárszakmai elitje találkozik – Egy hét múlva rajtol a 36. OTDK Agrártudományi Szekciója Kaposváron

2023. március 30. 13:15
Egy hét múlva ismét az agrárszakma érdeklődésének középpontjába kerül Kaposvár, hiszen két évtized után tér vissza az OTDK Agrártudományi Szekciója a somogyi vármegyeszékhelyre. Az esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora arról beszélt: a hungarikumnak számító tudományos diákköri munka nem csupán a tehetséggondozás, hanem a tudományos utánpótlás biztosításának egyik legfontosabb alappillére is.
A jövő agrárszakmai elitje találkozik – Egy hét múlva rajtol a 36. OTDK Agrártudományi Szekciója Kaposváron
23 magyar felsőoktatási intézmény, 284 pályamunka, 29 szakmai tagozat, 146 bíráló bizottsági tag – számokban így foglalható össze a 36. OTDK Agrártudományi Szekciója, amelynek április 4-6. között a MATE Kaposvári Campusa ad otthont.
Az egy hét múlva kezdődő esemény beharangozó sajtótájékoztatóján Dr. Gyuricza Csaba rektor a tudományos diákköri munka fontosságát hangsúlyozta. „A TDK szerepe több mint hetven éve meghatározó az egyetemi tehetséggondozásban, ahol professzor és tanítványa közösen dolgozik egy tudományos probléma megoldásán.
 
A mostani legkiválóbb diákkörösök ráadásul 20-30 év múlva a gazdasági, tudományos és politikai élet meghatározó szereplői lehetnek” – emelte ki az intézmény vezetője.
Dr. Sütő Zoltán, a szekció ügyvezető elnöke ismertette az Agrártudományi Szekcióban bemutatkozó pályamunkák témáit. Mint fogalmazott: rendkívül sokszínű a választék, így többek között az állatélettan, agrobotanika, biotechnológia, agrárgazdaságtan, vidékfejlesztés, vadgazdálkodás és élelmiszerbiztonság is helyet kap majd a konferencián. A szakmai megmérettetés mellett pedig a Meseautó musical bemutatásával, lovasprogrammal, sportdélutánnal, tudományos diákköri relikviák bemutatásával és záró bankettel is várják a konferencia résztvevőit.
 
Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia megvalósítása egyébként nemcsak az agrárfókuszú MATE számára büszkeség, hanem Kaposvár város számára is kiemelten fontos eseményt jelent.
Ennek szellemében a szervezők számos, a városhoz kapcsolódó kulturális, szabadidős programot szerveztek a konferencia résztvevői számára, így többek között ellátogatnak majd a Fekete István Látogatóközpontba is.
 
A konferencián ráadásul a Guba Sándor Emlékversenyen díjazott és helyezést elért középiskolások is részt vesznek kísérőtanáraikkal, így a 36. OTDK Agrártudományi Szekciója egyfajta különös beiskolázási programot is jelent az egyetem számára.
 
forrás: MATE

Kapcsolódó cikkek

Hazai fejlesztésű drónos vegyszerkiszolgáló tartály a Bábolnai Gazdanapokon

2023. augusztus 01. 15:21
A mind telephelyi gázolajkutakban, mind polietilén Nitrosol tartályokban piacvezető mezőtúri vállalkozás kiállítási standján Bábolnán megismerheti, hogyan tárolhatja leghatékonyabban a gázolajat, folyékony műtrágyát és AdBlue-t, miközben akár milliókat spórol évente.

Így osztják szét a KAP forrásait

2022. november 24. 08:52
Jelentős változásokra készülhetnek a gazdálkodók az új agrártámogatási rendszerben. Bár az előző időszakban megismert és jól bevált támogatási elemek egy része a következő ciklusban is megmarad, a jövő év elejétől érvényes új szabályok komoly kihívások elé állíthatják a termelőket.
 
Az Európai Bizottság november 7-én hagyta jóvá a következő támogatási ciklus forrásainak elosztását célzó stratégiai tervet. - írta a Magyar Nemzet. Az új támogatási rendszerrel kapcsolatban Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a Magyar Közgazdasági Társaság Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakosztálya által szervezett online konferencián elmondta: megszokásból gazdálkodni és támogatást igényelni a jövőben nem szabad. Minden termelőnek előre meg kell terveznie, hogy melyek azok a támogatási elemek és elvárások, amelyeket be tud vállalni.