A jövő erdészeinek gyakorlati képzése a Pilisi Parkerdőnél

2020. október 21. 10:25
A Nemzeti Agrárkamarával való együttműködés eredményeként a Pilisi Parkerdő Zrt. akkreditált gyakorlati képzőhellyé vált. Az idei tanévtől a piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium erdésztechnikus tanulói a parkerdő három erdészeténél vesznek részt gyakorlati oktatásban.
A jövő erdészeinek gyakorlati képzése a Pilisi Parkerdőnél

 

Társadalmunk egyre inkább igényli az erdők hármas funkciójának - gazdasági, védelmi, közjóléti - szolgáltatásait. Ezt az összetett és folyamatosan változó elvárást csak megfelelő ismeretekkel rendelkező, felkészült szakemberek képesek kielégíteni. Kulcsszerepet játszik ebben az erdésztechnikusok képzése is.

 

 

A Pilisi Parkerdő számára mindig fontos volt a jövő nemzedék ismereteink bővítése, szemléletének formálása. A szakirányú középiskolások eddig a parkerdő erdőmérnökeitől tanulhattak, akik óraadóként működtek közre a képzésükben. Az idei tanévtől azonban az oktatás formája megváltozott. A Nemzeti Agrárkamarával való együttműködés eredményeként a Pilisi Parkerdő akkreditált gyakorlati képzőhellyé vált.  A piliscsabai Dr. Szepesi László Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium erdésztechnikus tanulói a parkerdő három erdészeténél - Budakeszi, Visegrádi, Bajnai - vesznek részt gyakorlati oktatásban. 

 

(FATÁJ megjegyzés: Ismereteink szerint a Fatömeg-számítási táblázatok című kiadványból új példány nem szerezhető be. Utoljára a FAGOSZ-nál volt, de már egy ideje elfogyott.)

 

Az erdészszakma szerteágazó ismeretanyagának átadása komoly feladatot jelent, ami épp úgy magába foglalja az erdei élővilág alapos megismertetését, mint a fizikai munkával járó gépészeti oktatást, avagy a vadgazdálkodási feladatok elsajátítását.  Az egész tanév folyamán zajló - heti két alkalmat magába foglaló - gyakorlati oktatás során a jövő erdészei a
parkerdő erdőmérnökeinek irányítása mellett kapcsolódnak be a több évtizedes tapasztalattal rendelkező kerületvezető erdészek mindennapi munkájába, így terepen ismerkedhetnek meg leendő szakmájukkal, annak minden nehézségével és szépségével. 

 

Forrás: Parkerdő Zrt.

Kiegészítés:

 

 

A NAK honlapján jelzi, hogy a szakirányú oktatással kapcsolatban fontos: Duális képzésben azon gazdálkodó szervezetek vehetnek résztamelyek szerepelnek a NAK duális képzőhelyek közhiteles hatósági nyilvántartásában.

E helyen az általános tájékoztatáson túl megtalálhatóak a vonatkozó jogszabályok címei, a duális képzőhelynek jelentkező cégek részére a jelentkezési lapok és más nyomtatványok is.

 

TAIR pedig a nyilvános gyakorlati képzőhelyek nyilvántartása

Az összes szakképesítéshez 3.803 gyakorlati képzőhely tartozik ma.

 

A szakképesítések között az erdészettel kapcsolatban az alábbiak szerepelnek. Figyelemre méltó, hogy négy olyan szakterület is van, amelyekhez csak 1-1 gyakorlati képzőhelyet adó cég kapcsolódik.

 

Szakképesítés Gyakorlati képzőhely
Erdészeti és vadgazdálkodás technikus
152
Vadgazdálkodási technikus
77
Erdészeti gépésztechnikus
5
Mező- és erdőgazdasági gépésztechnnikus
1
Erdészeti szakmunkás
63
Erdésztechnikus
79
Erdőművelő
1
Motorfűrész kezelő
1
Fakitermelő
1

 

TAIR-ban a Pilisi Parkerdő Zrt. adatai.

Az Adatok Megtekintése gombbal megjelenik az erdőgazdaság 8 erdészete, a Budakeszi Vadaspark és a Központ, majd bármelyik esetében a Részletek gombbal lehet megtudni, hogy mely egységnél milyen szakmákhoz van lehetőség gyakorlati képzésre, illetve ezekhez további adatok is láthatóak lesznek.

 

Bármely más cégre keresve ugyanígy ismerhetőek meg a részletesebb adatok.

Szerkesztette: Mőcsényi Miklós

 

fataj.hu

MobileForester by Woodspring

KEFAG Zrt

KARDEX Kft

BEK-HOLZ Kft

ERDÉRT-TUZSÉR Zrt

Erdoszöv Zrt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

Belsound Kft - Zajvédelem

EGERERDO Zrt

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

Mátyás Fakereskedo Kft

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

 

Kapcsolódó cikkek

Románia - dobogón a bútoripar

2021. március 17. 09:21
Hiába teljesített jól idén januárban az elektronikai-, az elektrotechnikai- és a bútoripar, összességében 2,3 százalékkal csökkent a termelés.

Erdészeti ágazati érdekérvényesítési lehetőségek Brüsszelben

2021. január 21. 08:55
NAK konzultáció: Az Európai Bizottság kérdőíves felmérést végez az erdészeti ágazatot is érintő fontos uniós szakpolitikákról és jogszabályokról. Az ágazat központi szereplői fontosnak tartják a szakma képviselőinek tájékoztatását, amely segíthet a kérdőívek megalapozott kitöltésében.