A KAP Stratégiai terv elfogadásában bízik az agrártárca

2022. január 28. 09:07
Az uniós szabályoknak és törekvéseknek, valamint a magyar termelők elvárásainak is megfelel a magyar KAP Stratégiai Terv – állítja Feldman Zsolt, az agrártárca államtitkára.
A KAP Stratégiai terv elfogadásában bízik az agrártárca

Az idei év még átmenetinek számít, az új támogatási rendszer bevezetése előtti utolsó, és ennek megfelelően sok meglepetés nem lesz az egységes kérelmek beadásakor a jogcímekben, az igénylés szabályaiban és a jogosultak körében sem – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az AGROmashEXPO-n rendezett Szántóföldi Szakmai Napon tartott előadásában.

Közvetlen támogatásra 1,3 milliárd euró áll rendelkezésre, ami az előzetes számítások szerint hektáronként körülbelül 219 eurót jelent SAPS-ra és zöldítésre.

Az, hogy ez forintban mennyit jelent majd, az a szeptember végi árfolyam ismeretében derül ki – tette hozzá. A támogatási igények beadásának kezdeti napja még nem ismert, de azt elmondta az államtitkár, hogy május 16-ig lehet szankciómentesen beadni a kérelmeket, június 22-éig pedig szankcióval, vagyis levonással.

Feldman Zsolt elmondta azt is, hogy az új agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG) programra közel 1,3 millió hektáros területre nyújtottak be támogatási kérelmet a gazdálkodók, ami az előző programhoz képest duplázást jelentene. Az AKG-re egyébként 360 milliárd forintot allokáltak, három évre, vagyis évi 120 milliárd forintot. Ökológiai gazdálkodás címén 180 ezer hektárra érkezett támogatási igény, aki az agrártárca várakozásainak megfelelő. Azok a gazdálkodók, akik hibátlanul fogalmazták meg támogatási igényüket, 2022 első negyedévében számíthatnak a támogatói döntésekre. A kötelezettségvállalási időszak ugyanakkor már január elején elindult.

Mint azt az államtitkár az AGROmashEXPO megnyitóján is elmondta, a 100 milliárd forintos kerettel tervezett precíziós gazdálkodást segítő pályázatra 212 milliárd forint igény jött be, és több mint 50 milliárd forintról már döntés született. A részletekről annyit elárult, hogy ezen belül 6900 gép vásárlására nyújtottak be pályázatot, aminek 40 százaléka erőgép, 12 százaléka normál, szemestermény-kombájn, 1 százaléka egyéb betakarítógép, 47 százaléka pedig precíziós gazdálkodásra képes munkagép.

A magyar kormány tavaly év végén elküldte az Európai Bizottságnak Magyarország KAP Stratégiai Tervét – amit több tagállam egyébként még nem tett meg. Ahhoz, hogy 2023 januárjától már az új KAP szabályait lehessen alkalmazni, fontos lenne, hogy a bizottság is tartsa a hathónapos elbírálási időt, hogy a szükséges jogszabályokat meg lehessen hozni, illetve a gazdálkodók is megismerhessék az új kereteket – mondta. Több olyan egyeztetésen is túlvannak már a Bizottság képviselőivel, amelyeken a kritikus területeken a magyar elképzeléseket – mint például az átmeneti nemzeti támogatások vagy a zöld feltételek – „tesztelték”. Mint mondta, továbbra is a nyílt párbeszédre törekednek az EU-val. „Meggyőződésem, hogy a magyar stratégiai terv megfelel az uniós szabályoknak és összhangban van az EU törekvéseivel is, és szakmai konszenzus van mögötte” – nyomatékosította.

A legkritikusabb kérdésnek a zöld feltételek adaptálását nevezte,

és kiemelte, hogy ami erről a tervben szerepel, az gazdálkodói szempontból is végrehajtható, és az EU elképzeléseinek is megfelel. Miután maga a stratégiai terv egy több mint 1500 oldalas dokumentum, hamarosan egy közérthető kivonatot is készítenek belőle.

Mint mondta, a magyar élelmiszergazdaság exportja számára kulcskérdés, hogy miből van megfelelő árualapunk – ebből a szempontból pedig a baromfi, zöldségfeldolgozás, a gabonatermesztés, illetve az erre alapozott, magasabb hozzáadott értékű állattenyésztési termékek, mint a tej és a hústermelés – nem csak a baromfi – lehetnek ígéretesek.

A kerekasztal-beszélgetésen Sándorfy András, a Marton Genetics ügyvezetője elmondta, hogy bár vita lesz, de nem számít olyan szintű nézetkülönbségre, ami miatt alapjaiban módosítani kellene a magyar stratégiai tervet. A vetőmagtermelést pedig a magyar élelmiszergazdaság egyik perspektivikus ágazataként nevezte meg, hiszen a természeti adottságok mellett a termelői tudás és a jó szakemberek is rendelkezésre állnak, illetve a magas hozzáadott értékű terméknek ígéretes piacai is vannak.

Erősödnie kell az öngondoskodásnak is – mondta Baranyi Szabolcs, a Groupama Biztosító igazgatója, aki szerint ebben az utóbbi években jó irányba mozdultak el a termelők, ugyanis a növénybiztosítási kedv tíz év alatt a hússzorosára emelkedett, amiben nagy szerepe van a támogatásnak. Ehhez Potori Norbert az Agrárközgazdasági Intézet igazgatója azt tette hozzá, hogy van a kockázatcsökkentésnek olyan formája, amiről keveset beszélnek, mégpedig az árkockázatkezelés a határidős és az opciós piacokon – amit máshol jóval nagyobb arányban használnak a termelők – de nem egyedileg, hanem összefogva, nagy volumenben.

 

https://agrokep.vg.hu/kozelet/a-kap-strategiai-terv-elfogadasaban-bizik-az-agrartarca-23714/

 

Kapcsolódó cikkek

Adatokat gyűjt a KSH a mezőgazdaság helyzetéről

2020. június 11. 14:01
Csak Bács-Kiskun megyében több tízezer gazdaságot vizsgál meg a Központi Statisztikai Hivatal a most kezdődő agrárcenzus során. Első­sorban online várják a gazdák válaszait.

„A következő tíz évnek a vidékről kell szólnia” – interjú Lázár Jánossal

2021. április 23. 07:45
Nagyinterjú a kormánybiztossal a vidékkel szembeni adósságok törlesztéséről, a kiskereskedelmi multik megregulázásáról, Csányi Sándorról és Mészáros Lőrincről.