A költészet világnapjára készül a Duna-Dráva Nemzeti Park

2024. április 08. 16:37
Igazi programkavalkád vár a természet szerelmeseire a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából áprilisban.
A költészet világnapjára készül a Duna-Dráva Nemzeti Park
A szeles hónap 11. napjára, ami József Attila születésnapja és immáron 60 éve a magyar költészet napja, egy vers-sétát szerveztek a park dolgozói a pécsi Pintér-Kert Arborétumba, ahol a séta állomáshelyein a Hetedhéthatár Magazin szerzői mondják el saját költeményeiket.
Pintér-kert Arborétum • Természetvédelmi terület » TERMÉSZETJÁRÓ - FÖLDÖN,  ...
Április 13-án két DDNP programhoz is csatlakozhatnak az érdeklődők. Az egyik a "Készítsünk együtt otthont madarainknak!" címet viseli, és a kölkedi Fehér Gólya Múzeum ad neki otthont, ahol cinegék számára készíthetnek az részt vevők otthont.
Készítsünk együtt otthont madarainknak! - Programok - Ökoturizmus -  Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
A másik esemény a nagybajomi Ötöshárs Víztározónál veszi kezdetét, ami egy túra "Újra a régi mederben" címen. A kirándulás során az érdeklődők láthatják az újonnan létrejött, illetve a korábban is meglévő vizes élőhelyeket, illetve a tavaszi rét színes virágait és kis szerencsével a fekete kökörcsin állományt is megtekinthetik a túrázók.
Ötöshárs víztározó - tó , horgásztó , horgászvíz részletes adatai
És a programok sora itt még nem ér véget, hiszen április 20-án Bioszféra rezervátum napot tartanak a Pécsen, a Tettye téren, ahol környezetünk természeti értékeire, azok megóvására hívják fel a figyelmet a szakértők.
 
A hónap vége felé közeledve április 24-én újra óvodás sétákat szervez a DDNP a Pintér-kert Arborétumban,
Pintér-kert Arborétum - Képek, Leírás, Vélemények - Szallas.hu programok
ahol szimatolva, tapogatva ismerkedhetnek meg a gyerekek a növényekkel, majd április 27-én a Tótokföldjén az agárkosborokat
A legyengült betegek megmentője: agárkosbor | Gyógyszer Nélkül
és a gyep tavaszi vegetációját ismerhetik meg a résztvevők, valamint megfigyelhetik a gyepterületen élő énekesmadarakat is.
 
forrás: agrotrend.hu / bama.hu

Kapcsolódó cikkek

Március 8-án újraindult a Zselici Csühögő

2023. március 09. 11:18
Hazánk egyik legszebb erdei kisvasútja a Zselicben található, Almamellék és Sasrét között.
 
A több mint százhúsz éves kisvasutat, becenevén a „Zselici Csühögőt" a Mecsekerdő Zrt. tavaly teljeskörűen felújította. A szerelvények március 8-án indultak újra, és szállítják menetrend szerint utasaikat a szintén renovált almamelléki vasútállomás, illetve a Sasrét között.

Betyárromantika a Bakonyban

2023. március 13. 09:41
A Bakony nemcsak sűrű erdőségeiről, szurdokairól, varázslatos tájairól ismert, hanem az egykor ebben a vadregényes hegységben menedékre lelő betyárokról. A társadalmi rend ellen lázadó kóborlók életét, tetteit számos legenda övezte.
A török kor után kialakult betyárélet két szakaszra osztható. Az első időszak a Rákóczi-szabadságharc leverése után kezdődött, amikor a szegénylegények, a német fennhatóság alá került várakból elbocsátott katonák, a föld nélkül maradt zsellérek és a Habsburg Birodalom katonaállítása elől menekülő fiatalok közül sokan választották a kóborlást. A parasztságot elnyomó rendeletek hatására számuk egyre nőtt.