A korábbiaknál nagyobb helyszínen, több kiállítóval és szakmai programokkal nyit jövőre a 78. OMÉK

2016. október 20. 07:53
A jövő év őszén újra lesz Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásár (OMÉK), ahol nagyobb hangsúlyt kap a szakmaiság, mivel a vásár történetében először lesz nulladik, azaz szakmai nap - közölte a földművelésügyi miniszter szerdán, Budapesten az OMÉK beharangozó sajtótájékoztatóján.

Fazekas Sándor elmondta: a népszerű bemutatót 2017. szeptember 20-24. között rendezik meg - a hivatalos megnyitót megelőzően, szeptember 19-én tartják a szakmai napot - a Hungexpo Vásárközpont és a Kincsem Park területén, összesen 40 hektáron. A rendezvény a bel- és külföldi érdeklődőknek bemutatja az agrárszektor eredményeit. A több napon át tartó reprezentatív seregszemle a magyar agrárium szinte teljes vertikumának helyet ad majd, az ágazat teljesítménye itt jelenik meg a nagyközönség előtt a legösszefogottabban - emelte ki a miniszter.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

A jövő évi OMÉK fontos célja, hogy bemutassa a fejlett, hatékony, környezettudatos kis- és középvállalkozásokra, családi gazdaságokra, kis- és őstermelőkre épülő magyar mezőgazdaságot, annak értékeit, eredményeit megismertesse a nagyközönséggel. Az OMÉK 2017 célkitűzése továbbá, hogy megőrizze a vidék megtartó erejét. A mezőgazdasági seregszemlén a minőségi alapanyagok támogatására, az egészséges élelmiszerek előállítására, a környezettudatosság növelésére és a hazai előállítású termékek fogyasztásának ösztönzésére helyezzük a hangsúlyt mind a szakmai, mind a közönségnek szóló programok összeállításánál – fogalmazott a miniszter.

Fazekas Sándor bejelentette: az OMÉK díszvendége Japán lesz. A távol-keleti szigetországban népszerűek a magyar élelmiszerek, a magyar sertés és mangalica termékeken túl a szigetország nagy érdeklődést mutat a szürkemarha, a kacsa- és libahús, valamint a magyar borok iránt.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Lipcsey György, az Agrármarketing Centrum (AMC) igazgatója az MTI kérdésére elmondta: jövőre a 78. OMÉK-ra több kiállítót és látogatót várnak, mint ahányan a korábbiakra érkeztek. A szervezők úgy kalkulálnak, hogy a kiállítók száma 2017-ben elérheti az 1000-1100-at, a látogatók száma pedig a rendezvény 6 napja alatt elérheti, sőt meg is haladhatja a 100 ezret. A jövő évi OMÉK költségei ugyanakkor nem lépik majd túl a 2015-ös kiállítás és vásár 1,3 milliárd forintra rúgó kiadásait - mondta az AMC igazgatója.

A kapcsolódó videó megnézhető ezen a linken http://www.kormany.hu/hu/foldmuvelesugyi-miniszterium/hirek/jovo-ev-oszen-ujra-lesz-omek-es-nagyobb-hangsulyt-kap-a-szakmaisag 

Az eseményen készült videó vágatlan változata letölthető a Sajtószobában.

kormany.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Pánikhangulat és tévhitek - Ezt érdemes tudni az E-számokról

2018. május 14. 09:04
A tévhitekkel ellentétben az E-számokat nem azért hozták létre, hogy a káros anyagokat jelöljék velük az élelmiszerekben. Sokkal inkább gyakorlati és praktikussági szempontból fontosak, a használatukkal ugyanis minden európai országban egységesen lehet jelölni, hogy egy adott élelmiszer mit tartalmaz. Mivel egy címkén csak kevés információ fér el, ezért így könnyebben fel lehet tüntetni az összetevőket.

Iskolapadba ültetik a méhészeket

2017. március 27. 11:42
A SZAKÉRTELEM HIÁNYA IS KÖZREJÁTSZOTT ABBAN, HOGY A MÉHCSALÁDOK EGYHARMADA ELPUSZTULT