A kormány kijelölte a mintagazdaságokat

2016. február 29. 07:59
A kormány kijelölte a mintagazdaságokat csütörtöki határozatában - válaszolta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter pénteken Vadai Ágnes független országgyűlési képviselő, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa írásbeli kérdésére.

A parlament honlapján megjelent válaszában a tárcavezető közölte: a kormány a földművelésügyi miniszter javaslata alapján magántulajdonú mintagazdaságként jelölte ki a Bólyi Mezőgazdasági Termelő és Kereskedelmi Zrt.-t és a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt.-t, valamint állami tulajdonú mintagazdasággá nyilvánította az Állami Ménesgazdaság Szilvásváradot, a Mezőhegyesi Állami Ménest és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtokot.

A mintagazdaságok kialakításáról szóló kormányhatározat szerint a mintagazdaság által használt, állami tulajdonban lévő föld tartósan a Nemzeti Földalap részét képezi. A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet ennek megfelelően fog eljárni és a kijelölt mintagazdaságokkal meg fogja kötni a szükséges megállapodásokat - áll a miniszter válaszában.

Fazekas Sándor kitért arra is, hogy megítélése szerint példamutató gazdaságok és intézmények kerültek kijelölésre a magyar mezőgazdaság teljesítményének növelése, a rendelkezésre álló erőforrások hatékonyabb felhasználása, az integrációs kapcsolatok erősítése, a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása, a technológia fejlesztése és a genetikai erőforrások minél magasabb szintű megőrzése, használata területén.

Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Erdősített területek: Információk a 2015-ös területalapúhoz

2016. április 21. 07:43
Az MVH tájékoztat: A 2015. évi egységes kérelemben az erdősített területek csak abban az esetben jogosultak SAPS-ra, amennyiben az alábbi két feltétel együttesen teljesült....

Minden magyar, így az erdélyi mezőgazdaság versenyképességének növelése is a feladatunk

2018. július 31. 08:14
Nagy István agrárminiszter három napos erdélyi útja során egy vágópontot adott át Csíkcsomortánban, egyeztetett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőivel, erdélyi gazdaszervezetek vezetőivel, valamint részt vett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kerekasztal-beszélgetésén a XXIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen.