A kormány minden eszközzel megvédi a gazdák érdekeit

2023. szeptember 13. 14:52
Ha Brüsszel nem lép, akkor hazánk szeptember 15. után nemzeti hatáskörben fogja meghosszabbítani az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat - közölte Nagy István agrárminiszter Szófiában, ahol Kiril Vatev, bolgár mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterrel egyeztetett, kedden.
A kormány minden eszközzel megvédi a gazdák érdekeit
A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy közösen kell fellépni az ukrán gabonadömpinggel szemben és együttes megoldást kell találni a piaci zavarok hosszú távú kezelése érdekében. Kiemelte, amennyiben az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg a szeptember közepén lejáró moratóriumot, akkor Magyarország nemzeti hatáskörben fog cselekedni és minden lehetséges eszközzel meg fogja védeni a gazdák érdekeit. Kifejtette, kétségtelen, hogy továbbra is támogatnunk kell Ukrajna mezőgazdasági termékeinek kivitelét, különösen a fekete-tengeri szállítás összeomlása után. A leginkább érintett tagállamok szempontjából nézve jelenleg a három legfontosabb kihívás a betakarítás befejezése, a termékek tárolása és jó áron történő értékesítése. Azon kell közösen dolgoznunk, hogy ezekre a nehézségekre gyors és hosszú távú megoldásokat találjunk. Bulgária helyzetét tovább nehezíti, hogy a tárolók tele vannak hazai napraforgóval, a piac ennek ellenére azonban a jóval olcsóbb ukrán terményt keresi– fűzte hozzá Nagy István.
A találkozón a két tárcavezető a klímaváltozással szembeni kihívásokról is megbeszélést folytatott. Nagy István kiemelte, hogy hazánk szemléletváltást hajtott végre, vagyis bő víz esetén nem elvezetjük, hanem betároljuk a csapadékot. Emellett kiemelt figyelmet fordítunk az öntözésfejlesztésre is, a vízzel ugyanis gazdálkodnunk kell. A miniszter a szélsőséges időjárással szembeni küzdelem kapcsán beszélt a magyar jégkármérséklő rendszerről is.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Mélypont: utoljára 1946-ban fordult ez elő a hazai sertésállománnyal

2023. április 17. 10:02
A veszteségek miatt sokan hagyták abba a sertéshízlalást.
 
Hiába magasak jelenleg az élősertés-árak, a likviditásukat vesztett termelők az elmúlt időszak veszteségeit még nem tudták pótolni, miközben hatékonyságjavító beruházásokra kellene költeniük

Táplálékháló a talajban

2023. április 18. 09:15
Az elmúlt száz év legnagyobb vesztesége a talajok széntartalmának drámai csökkenése. Mivel a humusz építőköve a szén, a talajok humuszban is szegényebbek lettek. Ha a talajok elvesztik széntartalmukat, elvész humuszmegújító képességük is. Ez nagy baj lenne, mert humusz nélkül nincs termőföld, nincs termőképesség. A cserepes, repedezett talaj, a talajszétesés mind a helytelen gazdálkodási módszerek következménye.