A kormány minden eszközzel megvédi a gazdák érdekeit

2023. szeptember 13. 14:52
Ha Brüsszel nem lép, akkor hazánk szeptember 15. után nemzeti hatáskörben fogja meghosszabbítani az ukrán gabonára vonatkozó behozatali tilalmat - közölte Nagy István agrárminiszter Szófiában, ahol Kiril Vatev, bolgár mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszterrel egyeztetett, kedden.
A kormány minden eszközzel megvédi a gazdák érdekeit
A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy közösen kell fellépni az ukrán gabonadömpinggel szemben és együttes megoldást kell találni a piaci zavarok hosszú távú kezelése érdekében. Kiemelte, amennyiben az Európai Bizottság nem hosszabbítja meg a szeptember közepén lejáró moratóriumot, akkor Magyarország nemzeti hatáskörben fog cselekedni és minden lehetséges eszközzel meg fogja védeni a gazdák érdekeit. Kifejtette, kétségtelen, hogy továbbra is támogatnunk kell Ukrajna mezőgazdasági termékeinek kivitelét, különösen a fekete-tengeri szállítás összeomlása után. A leginkább érintett tagállamok szempontjából nézve jelenleg a három legfontosabb kihívás a betakarítás befejezése, a termékek tárolása és jó áron történő értékesítése. Azon kell közösen dolgoznunk, hogy ezekre a nehézségekre gyors és hosszú távú megoldásokat találjunk. Bulgária helyzetét tovább nehezíti, hogy a tárolók tele vannak hazai napraforgóval, a piac ennek ellenére azonban a jóval olcsóbb ukrán terményt keresi– fűzte hozzá Nagy István.
A találkozón a két tárcavezető a klímaváltozással szembeni kihívásokról is megbeszélést folytatott. Nagy István kiemelte, hogy hazánk szemléletváltást hajtott végre, vagyis bő víz esetén nem elvezetjük, hanem betároljuk a csapadékot. Emellett kiemelt figyelmet fordítunk az öntözésfejlesztésre is, a vízzel ugyanis gazdálkodnunk kell. A miniszter a szélsőséges időjárással szembeni küzdelem kapcsán beszélt a magyar jégkármérséklő rendszerről is.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Szokatlan szövetség van kialakulóban az Európai Unióban az ukrán gabona ügyében

2024. március 22. 16:16
Több tagállam sem ért egyet azzal, hogy az ukrán agrártermékek vámolás nélkül érkezzenek az unió piacára.

Az EU kivette a szarvasmarhatelepeket a kibocsátási tervből

2023. december 04. 14:06
Újabb meglepő fordulat az európai ipar kontra környezetvédelem vitasorozatban: a szarvasmarhatelepeket kivették a káros ipari kibocsátások csökkentését célzó új szabályok alól.