A kormány társadalmi vitát indít a magyar vállalatok versenyképességét támogató törvénytervezetről

2023. november 02. 13:12
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium társadalmi vitára bocsátja a nemzeti ESG keretrendszerről, a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól szóló törvényjavaslatot – olvasható a kormany.hu cikkében.
 
A törvényjavaslat célja a magyar vállalkozások versenyképességének növelése, ezáltal a magyar gazdaság erősítése.
A kormány társadalmi vitát indít a magyar vállalatok versenyképességét támogató törvénytervezetről
A 21. század társadalmi és gazdasági életében egyre gyakrabban, egyre több területen találkozhatunk a fenntarthatóság fogalomkörével.
 
Az ESG (Environmental, Social, Governance) célja, hogy az egyes gazdálkodó szervezetek tevékenysége a fenntarthatósági szempontok, a környezeti, társadalmi hatások és vállalatirányítási elköteleződéseik alapján is összehasonlítható és vizsgálható legyen a velük üzleti kapcsolatba kerülő piaci szereplők, illetve fogyasztók számára – írták.
 
Az Európai Unió már több olyan jogszabályt alkotott az utóbbi években, amelyek érvényesíteni és egységesíteni kívánják az ESG-szempontokat a gazdaságban.
 
Figyelembe véve, hogy az egyes vállalatok ESG teljesítménye egyre inkább befolyásolja a finanszírozáshoz és piacokhoz való hozzáférést, így az egyre jelentősebben hatással bír a vállalkozások versenyképességére.
 
Fontos hangsúlyozni, hogy a hazai vállalkozások nagy része már ma is szembesül az ESG-vel összefüggő adatkérésekkel és megfelelőségi elvárásokkal. Ezért mindenki számára közérthető, világos, egyszerű szabályokat kell alkotni, továbbá előremutató támogatást szükséges nyújtani a hazai vállalatoknak a felkészülésben.
 
Mindezekre tekintettel és a KKV Stratégiában (Magyar mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítésének stratégiája 2019-2030) lefektetett célokkal összhangban, a Kormány egy nemzeti ESG kerettörvényt tervez benyújtani az Országgyűlés számára annak érdekében, hogy a vállalkozások megőrizzék, sőt növelhessék versenyképességüket.
 
A törvényjavaslat véglegesítését és benyújtását megelőzi a tervezet szakmai és társadalmi vitája, amely során várjuk az érintettek véleményét.
 
A törvénytervezet annak az elköteleződésnek teremt alapot a magyar gazdaság működésében, hogy örökségünket, egyedülálló nyelvünket, a magyar kultúrát, a Kárpát-medence természet adta és ember alkotta értékeit ápoljuk és megóvjuk, anyagi, szellemi és természeti erőforrásaink gondos használatával védelmezzük az utánunk jövő nemzedékek életfeltételeit, illetve a család intézményét.
 
A törvénytervezet célja a hazai vállalatok versenyképességének megőrzése mellett, hogy a fogyasztók hiteles információk alapján hozhassák meg döntéseiket.
 
Kiemelten fontos, hogy a kormány a magyar vállalatok ESG adatszolgáltatásra és minősítésre való proaktív, strukturált felkészítésével javítsa a gazdaságszabályozás kiszámíthatóságát, illetve megszüntesse a külső szereplők, vevők és finanszírozók ESG felelősségvállalással kapcsolatos elvárásainak ellentmondásait.
 
A társadalmi véleményezésre bocsátott tervezet hamarosan megismerhető lesz a kormányzati portálon.
 
forrás: agrotrend.hu/kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Eldőlt: nem lesz évközi nyugdíjemelés

2023. augusztus 11. 13:24
A kormány joga eldönteni, hogy november előtt kiegészíti-e nyugdíjakat, az emelés módszerének pontosítására tett javaslat pedig nem indokolt - – egyebek mellett ez a válasz érkezett a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (Nyuszet) elnökének nyílt levelére a kormánytól, amit a Népszava hozott nyilvánosságra.

Franciaországban újabb általános sztrájk várható

2023. január 27. 19:33
Franciaországban újabb általános sztrájkot hirdettek a szakszervezetek a január 31. körüli napokra, ami a légi, a vasúti és a városi tömegközlekedésre is hatással lehet.
A mozdonyvezetők ráadásul egyhetes sztrájkot tartanak, január 26. és február 2. között. A Crisis24 értesülései szerint a légiforgalmi irányítók január 30. és február 1. között terveznek sztrájkolni, a repülőterek és a síliftek személyzete január 31-én, és ezen a napon számos más szektor dolgozói is csatlakoznak a sztrájkhoz.