A közszolgálatban állók megbecsüléséért

2022. július 01. 08:55
A Közszolgálati Tisztviselők és a Magyar Egészségügy Napja (Semmelweis nap) alkalmából a LIGA Szakszervezetek sürgeti, hogy a kormány állítsa vissza a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény 2017. előtt érvényes rendelkezéseit, és legyen újra a Közszolgálati Tisztviselők napja munkaszüneti nap.
A közszolgálatban állók megbecsüléséért

Semmelweis Nap az egészségügyi dolgozók számára ma is munkaszüneti nap, ezért július 1-jén zárva lesznek a háziorvosi rendelők, a fogorvosi rendelők, a szakorvosi rendelők, a védőnői tanácsadók. Ugyanakkor ezen a napon ünnepeljük a közszolgálati tisztviselőket is – ezen a területen azonban az önkormányzatokon múlik, hogy biztosítják-e a szabadnapot a munkavállalóknak, hiszen a törvény szerint számukra nem munkaszüneti nap a július elseje.

Július elsején Semmelweis Ignác, magyar orvos születésnapját ünnepeljük, aki 1818. július 1-jén született Budán. Ezen a napon emlékezünk meg a kiváló orvosról, aki a lelkiismeretesség, a kötelességtudás és önzetlenség mintaképe. Semmelweis nagyságát a gyermekágyi láz kóroktanának felderítése, s az általa kidolgozott prevenció adta, amelynek során egy konkrét betegség okainak felderítésén túlmenően, a fertőzéssel és annak megakadályozásával kapcsolatban olyan elveket fogalmazott meg, amelyek jelentőségét csak egy jó évtized múltán a francia Pasteur és a német Koch bakteriológiai kutatásait követően ismerték fel; illetve az angol Lister antiszeptikus műtétvezetési gyakorlatának kialakítása során alkalmazták először a gyakorlatban - másutt.

A LIGA Szakszervezetek a korábbi években már többször kifejtette, a közösség érdekében végzett feladatok színvonalas ellátása megfelelően megfizetett, jó munkafeltételeket biztosító körülmények között tevékenykedő, megbecsült dolgozók nélkül nem lehetséges. Ehhez szükséges a köztisztviselői illetményalap emelése, és az egészségügyben dolgozó ápolók, kórházi személyzet további bérrendezése is. Mindez a közösségért dolgozók munkafeltételeinek biztosítása mellett méltó megbecsülésüket is szolgálná.

www.liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Így teleltethetjük át fűszernövényeinket a lakásban

2018. november 22. 08:03
Költöztessük be a melegre fűszereinket és használjuk télen is.
 

Orbán Viktor: Négy vonalon szerveztük meg a védekezést

2020. március 24. 08:56
Orbán Viktor az Operatív Törzs 11 órai kezdettel induló online sajtótájékoztatóján beszélt a koronavírus-járvány elleni küzdelem legfrissebb fejleményeiről, döntésekről.