A közszolgálatban állók megbecsüléséért

2022. július 01. 08:55
A Közszolgálati Tisztviselők és a Magyar Egészségügy Napja (Semmelweis nap) alkalmából a LIGA Szakszervezetek sürgeti, hogy a kormány állítsa vissza a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvény 2017. előtt érvényes rendelkezéseit, és legyen újra a Közszolgálati Tisztviselők napja munkaszüneti nap.
A közszolgálatban állók megbecsüléséért

Semmelweis Nap az egészségügyi dolgozók számára ma is munkaszüneti nap, ezért július 1-jén zárva lesznek a háziorvosi rendelők, a fogorvosi rendelők, a szakorvosi rendelők, a védőnői tanácsadók. Ugyanakkor ezen a napon ünnepeljük a közszolgálati tisztviselőket is – ezen a területen azonban az önkormányzatokon múlik, hogy biztosítják-e a szabadnapot a munkavállalóknak, hiszen a törvény szerint számukra nem munkaszüneti nap a július elseje.

Július elsején Semmelweis Ignác, magyar orvos születésnapját ünnepeljük, aki 1818. július 1-jén született Budán. Ezen a napon emlékezünk meg a kiváló orvosról, aki a lelkiismeretesség, a kötelességtudás és önzetlenség mintaképe. Semmelweis nagyságát a gyermekágyi láz kóroktanának felderítése, s az általa kidolgozott prevenció adta, amelynek során egy konkrét betegség okainak felderítésén túlmenően, a fertőzéssel és annak megakadályozásával kapcsolatban olyan elveket fogalmazott meg, amelyek jelentőségét csak egy jó évtized múltán a francia Pasteur és a német Koch bakteriológiai kutatásait követően ismerték fel; illetve az angol Lister antiszeptikus műtétvezetési gyakorlatának kialakítása során alkalmazták először a gyakorlatban - másutt.

A LIGA Szakszervezetek a korábbi években már többször kifejtette, a közösség érdekében végzett feladatok színvonalas ellátása megfelelően megfizetett, jó munkafeltételeket biztosító körülmények között tevékenykedő, megbecsült dolgozók nélkül nem lehetséges. Ehhez szükséges a köztisztviselői illetményalap emelése, és az egészségügyben dolgozó ápolók, kórházi személyzet további bérrendezése is. Mindez a közösségért dolgozók munkafeltételeinek biztosítása mellett méltó megbecsülésüket is szolgálná.

www.liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Rabszolgatörvény: országos útlezárások, helyi sztrájkok jöhetnek

2018. december 11. 14:14
Az elmúlt idők legnagyobb szakszervezeti tüntetését hozta össze december 8-án az elhíresült rabszolgatörvény elleni tiltakozás. Az ellenzéki pártok parlamenti akciókkal igyekeztek – sikertelenül – megakadályozni, hogy a tervezet eljusson a szavazásig. A szakszervezetek országos demonstrációsorozatot terveznek.

„Nem betöltünk, hanem megtöltünk egy pozíciót” - interjú a Bónusz Brigád HR-vezetőjével

2018. október 04. 08:53
A legjobb értékesítője segédmunkásból lett és a mai napig bánja, hogy egy szintén értékesítőnek jelentkező kőművest nem vett fel a pozícióra. A munkavállalók háromnegyede 20 és 35 év közötti, vannak olyan pozíciók melyekkel hónapokig kínlódnak mire betöltik, holott a nevük jó hívószó a hazai álláspiacon - a Bónusz Brigád HR-vezetőjével, László Katalinnal beszélgettünk toborzásról, juttatási és értékelési rendszerekről.