A kukoricahozam vegyes képet mutat Békésben

2023. szeptember 26. 13:09
Lassan végeznek Békésben a napraforgó betakarításával, 98 százalék körül alakul a learatott terület. A Békés vármegyei betakarítási bizottság hétfői, békéscsabai ülésén elhangzott, a nagyobb gazdálkodók már learattak, a termésmennyiség vármegyei átlagban 2,8 tonna/hektár.
A kukoricahozam vegyes képet mutat Békésben
Bozó József, a bizottság elnöke elmondta, a kukoricaaratás vegyes képet mutat, Szeghalmon és környékén 5, Mezőkovácsháza térségében 30 százalékos a betakarítottság, Vármegyei átlagban ez 15–20 százalékot jelent. A termésátlagok az elmúlt héthez képest emelkedtek, 5-7 tonna/hektár között érkeztek adatok. Valószínűleg a termésátlag növekszik a betakarítás további előrehaladtával. Burgonya kevés van a vármegyében, két járásban megkezdték a betakarítást, sőt, már 75 százalékon állnak, 27 tonna/hektár átlagos termésmennyiséggel.
 
Bozó József elmondta, az őszi káposztarepce vetése 95 százalékban megtörtént Békésben. A többi őszi kultúra esetében a vetést még nem kezdték meg, A magágy-előkészítésnél kis előrehaladás látható, 40 százalékon áll.
 
Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára tájékoztatta a jelenlévőket a szövetkezeti vezetői által megadott adatokról: a napraforgónál az eső megakasztotta a betakarítást, a termésátlag 2,8 tonna/hektár. A felvásárlási árak napraforgónál 108– 120 ezer Ft/tonna, a kukoricánál hektáronként 50-55 ezer forint körül alakulnak, ezek nagyon alacsonyak.
 
forrás:agrotrend.hu / beol.hu
 

Kapcsolódó cikkek

HORTOBÁGY, A DICSŐ RÓNASÁG

2023. november 10. 16:09
Ötven évvel ezelőtt, 1973-ban a Hortobágyon alakult meg Magyarország első nemzeti parkja, amely nemcsak az első, de a legnagyobb és legismertebb nemzeti park is hazánkban – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a „Hortobágy, dicső rónaság…” 50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park című kiállítás megnyitó ünnepségén, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban.

Folyamatos fejlesztéssel maradhat versenyképes a baromfiágazat

2023. május 17. 20:43
Ehhez az agrártárca minden segítséget biztosít.
 
A baromfiágazat az időről-időre visszatérő állatbetegségek, a Covid-járvány, az energiaválság, és a háborús nehézségek ellenére is verseny- és exportképes állattenyésztési ágazat maradt – fogalmazott a Baromfi Világnap alkalmából az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára.