A lengyel agrártárca egyik vezetője az ukrán agrárimport 20 évre szóló betiltását javasolja

2024. január 15. 13:20
Ezzel védené a lengyel gazdák és a mezőgazdaság érdekeit.
 
A biz.ligazakon.net/ru hírportál beszámolója szerint a lengyel agrárminiszter helyettese, Mihal Kolodziejczyk szerint az agrártermékek Ukrajnából való beáramlása hosszú távon a lengyel mezőgazdaságra óriási veszélyt jelenthet, amelyet Ukrajna EU-csatlakozása tovább fog növelni.
A lengyel agrártárca egyik vezetője az ukrán agrárimport 20 évre szóló betiltását javasolja
A lehetséges veszély elhárítására a lengyel politikus egy merész elképzeléssel állt elő, amely szerint Lengyelországnak Ukrajna csatlakozásától számítva mintegy 20 évre be kellene tiltania az ukrán agrártermékek importjának befogadását.
 
A javaslat alátámasztására Kolodziejczyk megemlítette, hogy Lengyelország csatlakozását követően az EU nyolc évre bezárta munkaerő piacát a lengyel vállalkozók előtt. Ukrajnának ugyanakkor bizonyítania kell, hogy agrártermékeinek minősége mindenben megfelel az uniós követelményeknek.
 
Emellett a lengyel politikus megjegyezte, hogy az ukrán mezőgazdaságot mintegy 95 megafarm tartja kezében, amelyek tulajdonképpen nagybefektetők, és elsőrendű érdekük a profitszerzés, nem pedig a termésmennyiség növelése.
 
Ez azt jelenti, miszerint egyáltalán nem biztos, hogy ezen nagybirtokosok nyereségének és támogatásának növelése az ukrán föld valódi művelőinek érdekeit szolgálja, és életkörülményeit javítja.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Szomorú hír a magyar dolgozóknak: várni kell a bérrobbanásra

2023. október 19. 09:52
Hónapok óta azt halljuk, hogy ősszel fellélegezhetnek a dolgozók, mert az éves infláció végre alacsonyabb lesz, mint a béremelkedési ütem. Az éves alapú indexek statisztikailag ugyan jól néznek ki, de a rossz hír az, hogy a munkavállalók ebből szinte semmit sem fognak érezni.

Energiaközösség alakul Bábolnán

2024. január 24. 17:33
Az önkormányzat vezetésével Bábolnán alakul meg az ország első, üzemszerű működésre képes és hivatalosan bejegyzett, jórészt napelemekre alapuló energiaközössége – közölte a település polgármestere szerdai sajtótájékoztatóján.