A lengyel gazdák nem hátrálnak, pedig működik a megfélemlítés

2024. március 20. 16:41
Óriási, csaknem 600 helyszínen zajló gazdademonstrációra kerül sor ma Lengyelországban, az esemény még most is tart.
A lengyel gazdák nem hátrálnak, pedig működik a megfélemlítés
A lengyel gazdák célja, hogy az EU enyhítse környezetvédelmi szabályait, illetve növelje a pénzügyi támogatást, továbbá tiltsa be a nem uniós mezőgazdasági termékek importját. A földművesek gépeikkel (egyes helyszíneken közel 100-at regisztráltak) autópálya-sávokat, főközlekedési utakat torlaszoltak el, néhol 30-40 kilométeres forgalmi dugók is kialakultak – számolt be a farmer.pl.
 
A podhalei gazdák tiltakozása péntek óta tart a szlovákiai határátkelőnél, Chyżne-ben. Szerdán száz gazdálkodó jelent meg a határon. Ahogy a tüntetők képviselője, Paweł Dziubek elmondta, minden Lengyelországba belépő teherautót ellenőriznek. A szlovák oldalon több kilométeres forgalmi dugó alakult ki a Lengyelországba történő belépésre várakozó teherautók miatt.
Agroinform - Mezőgazdaság percről percre
"Egyre többen vagyunk, blokkoljuk az országba belépő teherautókat. Óránként csak öt járművet engedünk át, minden rakományt vámtisztviselőkkel ellenőrzünk. Emiatt az országba tartó ukrán teherautók megváltoztatták az útvonalukat" – mondta egy piekielniki farmer.
 
A podhale-i gazdálkodók támogatják az európai zöld megállapodás felszámolására irányuló országos követeléseket, s a bonyolult uniós szabályokra és a bürokráciára panaszkodnak.
 
"Haladni akarunk előre, fejlődni, dolgozni, nem az íróasztalunknál ülni és papírokat töltögetni. Korábban 20 tejelő tehénből megéltünk, ma pedig már ez a szám még a költségekre sem elég. Minden rossz irányba halad" – mondta egy łopusznai farmer.
 
A folyamatban lévő tiltakozásokat a korábbi mezőgazdasági miniszter, Robert Telus úgy kommentálta: a rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza a tüntetéseket.
 
"Őrizetbe veszik azokat a gazdákat, akik tüntetésekre mennek, nagyon gondosan ellenőrzik a traktorokat, hogy ne jussanak el ezekre a tüntetésekre. Sok gazda portáján jelent meg a rendőrség és kérdezősködtek, ki a tüntetés szervezője, hol lesz, miért akarnak rajta részt venni a termelők. Ez megfélemlítés" – jelentette ki Telus.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Sztrájk: Ma megbénulhat Franciaország

2023. január 19. 10:24
Országos sztrájkkal tiltakozik Franciaországban valamennyi szakszervezet a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen. A munkabeszüntetés az előrejelzések szerint jelentős közlekedési fennakadásokat okoz, és hatása az oktatásban is erőteljes lesz, miután az általános iskolai tanárok 70 százaléka, a középiskolaiaknak pedig fele csatlakozott a sztrájkfelhíváshoz.
A reformmal a kormány a jelenlegi 62 évről 2030-ig fokozatosan emelné 64 évre a nyugdíjkorhatárt, és ezzel párhuzamosan a csaknem 2 millió kisnyugdíjas számára 1200 euróra (478 ezer forintra) emelné a minimumnyugdíj havi összegét. A javaslat szerint a teljes összegű öregségi nyugdíj 2027-től 43 év szolgálati év után járna. Élisabeth Borne miniszterelnök szerint a reform célja, hogy a nyugdíjrendszer egyensúlyba kerüljön 2030-ig, utána újabb változtatásokra lehet szükség.

Érik a 2023-as garázsfrász: temérdek magyar tulaj ezzel nem számol, nagyon csúnyán ráfázhatnak

2023. augusztus 23. 11:16
2023-ra jócskán elszálltak a garázsárak, igaz a bérbeadási összegek számottevően nem változtak. Ezzel együtt is megérheti persze befektetési céllal garázst venni, majd kiadni, hiszen miközben Budapesten az átlagos bruttó bevételarányos hozam a garázsok esetén 4 százalék, addig a lakásoknál ez 3,1 százalék. Ráaádsul a bekerülési költség is jóval alacsonyabb, mint egy lakás esetében. Igen ám, de a garázs utáni adózás nem egyszerű dolog, sok buktatóval jár, és mondhatni a viszonylag alacsonyabb bevételhez képest rendkívül macerás dolog. Ezeket a tényezőket szedtük most össze a Pénzcentrumon.