A MAGOSZ és a NAK minden eszközzel fellép Brüsszel romboló intézkedésével szemben

2024. február 02. 17:26
A MAGOSZ és a NAK határozottan elutasítja az Európai Bizottság minap előterjesztett intézkedését, amellyel újabb egy évvel meghosszabbítanák az ukrán élelmiszerek korlátozás nélküli teljesen szabad behozatalát. Ez ellen minden létező eszközzel, a leghatározottabban fel fognak lépni a magyar gazdák! – írja közös közleményében a két szervezet.
 
A MAGOSZ és a NAK minden eszközzel fellép Brüsszel romboló intézkedésével szemben
Hozzáteszik, hogy a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az Európai Unióban már elsőként jelezte, – tárgyalásokon és tüntetéseken is –-, hogy az ukrán árukkal kapcsolatos átgondolatlan brüsszeli döntés az EU egész mezőgazdaságát tönkreteszi, és ellehetetleníti a jövőben is.
 
Az ellenőrizetlen minőségű, tiltott vegyszerekkel kezelt, GMO-s termékek ugyanis nem csak a fogyasztókra nézve jelenthetnek veszélyt, hanem az uniós mezőgazdaságra is. Amennyiben ezt a tisztességtelen versenyt továbbra is fenntartja az Európai Bizottság, az az európai – köztük a magyar – gazdák tömeges csődjét okozza – emelik ki.
 
"Támogatjuk a nyugat európai gazdálkodók követeléseit, akiket Brüsszelen túl a saját kormányaik intézkedései is sújtanak.  A magyar kormány számunkra nemzeti hatáskörben tüntetés nélkül is biztosítja azokat a feltételeket, amelyekért a nyugati országok termelői az utcára vonultak. Többek között:
 
  • a gázolaj jövedéki adó visszatérítés számunkra eddig és ezután is biztosított,
  • a családi gazdaságokra és őstermelőkre vonatkozó adórendszer Európában is egyedülálló,
  • megtiltottuk a földadó kivetésének lehetőségét,
  • hazánk elsőként, az Európai Bizottság döntésével is szembe menve lezárta a határait az ukrán mezőgazdasági import előtt."

– írják.

A magyar gazdák kiállnak a magyar kormány mellett, amely Brüsszellel szemben is védi az érdekeinket. Az európai gazdák egységes fellépése érdekében folyamatosan egyeztetünk a V4-es és más európai érdekképviseletekkel is – hangsúlyozzák a közös közleményben.
 
A nyugat- európai gazdák küzdelme Brüsszellel, sokszor a saját kormányukkal szemben is, jelzi a probléma súlyát, ezért közösen kell küzdenünk az élelmiszer-önrendelkezés és a minőségi élelmiszerek biztosítása érdekében! – írja közleményében a a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Gyorsan nő az agrárgépek finanszírozási piaca

2023. augusztus 29. 11:46
Több mint az ötödével nőtt a finanszírozott összeg a mezőgazdasági gépeknél az év első felében a lízingpiacon, ezzel jelentősen nőtt a súlyuk a teljes tortán belül. A nagy növekedéshez ugyanakkor az eszközök erőteljes drágulása is kellett.
 

A nyári csapadékhiányt pótolja a tél - árad a Tisza, belvíz az Alföldön

2022. december 20. 14:46
A nyári - őszi időszakban megtapasztalhatta egész Európa, milyen is az, amikor nincsen víz. Több területen is vízkorlátozásokat voltak kénytelenek életbe léptetni a szakemberek, hogy az élelmiszertermelés és a lakossági ivóvíz biztosítása megoldott legyen.