A magyar baromfiágazatnak fegyelmezett integrációban kell részt vennie

2024. január 22. 14:46
Ahhoz, hogy a magyar baromfiágazat megfeleljen a piaci igényeknek, egy nagyon komoly, fegyelmezett integrációban kell részt vennie – jelentette ki az agrárminiszter január 19.-én, pénteken, a Bács-Kiskun vármegyei Bácsalmáson.
A magyar baromfiágazatnak fegyelmezett integrációban kell részt vennie
Nagy István a Bács-Tak cégcsoport bácsalmási víziszárnyas nevelő telepének átadásán elmondta: minden forrás rendelkezésre áll ahhoz, hogy újjászülessen Magyarországon a baromfiágazat. A kormány célja, hogy az ágazat versenyképes legyen a világpiacon – hangsúlyozta.
A magyar baromfiágazatnak fegyelmezett integrációban kell részt vennie
Felhívta a figyelmet arra, hogy az integráció mellett fejlesztés is kell ahhoz, hogy a változó világ kihívásaira és az állategészségügyi nehézségekre „válaszoljon” az ágazat.
 
Nagy István emlékeztetett: 2021-ben a kormány meghirdette a mezőgazdasági és élelmiszeripari fejlesztési programját a vidékfejlesztési program keretében, mely kiemelt figyelmet fordít az állattartó gazdaságokra, köztük a baromfitartókra. A baromfiágazatban több mint 400 kérelmet támogatott a kormány összesen csaknem 180 milliárd forinttal – részletezte a miniszter.
 
Hozzátette, 2020-ban megjelent egy pályázati felhívás az állattartó telepek fejlesztésének támogatására is, amelynek keretében összesen több mint 400 milliárd forint támogatás érkezett a vállalkozókhoz. E pályázatnak lett nyertese a Bács-Tak csoport is, amely 2,4 milliárd forint támogatást kapott, a most átadott beruházás felét finanszírozták a támogatásból.
 
„A magyar mezőgazdaság megújításának a pillanatában vagyunk, a gazdák éljenek bátran a pályázati lehetőségekkel” – hangsúlyozta a miniszter, majd hozzátette: 2027-ig még csaknem 2900 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre, a 600 milliárd forintos uniós vidékfejlesztési támogatást a magyar kormány további 2300 milliárd forinttal egészíti ki.
 
Bányai Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője, területfejlesztési kormánybiztos úgy fogalmazott, hogy az agrárszakemberek a világ egyik legfontosabb ügyét képviselik: egészséges élelmiszert teremtenek elő.
Ne kockáztassa egészségét: Csirke vásárlásakor ezt mindig ellenőrizze a  csomagoláson - Kirsche
Hozzátette: szükség van az ilyen cégekre, mindig kell új célokat és fejlesztési lehetőségeket keresni. A kormánynak lesz arra forrása, hogy a magyar gazdaság bármelyik részét fejlessze – szögezte le a kormánybiztos.
 
Kiss István, a Bács-Tak cégcsoport vezetője elmondta, a beruházással húsz darab 1500 négyzetméteres ólat hoztak létre a telepen. 2024-ben terveik összesen 12 millió víziszárnyast fognak tartani a cég telephelyein – tette hozzá.
 
A Bács-Tak Magyarország egyik vezető víziszárnyas-tenyésztő, előállító és értékesítő cégcsoportja, mely zárt, vertikális integrációban dolgozik. Ez azt jelenti, hogy a keverék takarmánygyártástól a baromfinevelésen és feldolgozáson keresztül, az értékesítésig mindent a csoporthoz tartozó cégek végeznek.
A cégcsoport tevékenységét Dél-Magyarországon végzi összesen 17 telephelyen, illetve időszaktól függően mintegy 50-100 bérnevelővel áll szerződéses kapcsolatban. Összesen csaknem 500 munkavállalója van, és időszaktól függően 150-200 fő kölcsönzött munkaerőt is alkalmaz.
 
A csoport évente közel 30 000 tonna pecsenyekacsát és húslibát dolgoz fel, illetve értékesít, melynek közel kétharmada exportra, azon belül Nyugat-Európába kerül. A csoport jelenlegi formájában 2007-óta működik.
 
A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a cégcsoport 2022-es nettó árbevétele meghaladta a 20 milliárd forintot, csakúgy mint 2021-ben. A társaság adózott eredménye 2022-ben 1,74 milliárd forint volt, míg 2021-ben 1,97 milliárd forint.
 
forrás: agrotrend.hu / MTI

Kapcsolódó cikkek

A magyar élelmiszerbiztonság nemzetközi szinten is kiemelkedő

2024. május 14. 16:14
Az élelmiszerbiztonság kiemelt fontosságú, védi az emberek egészségét és jólétét, biztosítva, hogy az elfogyasztott élelmiszerek megfeleljenek a minőségi és higiéniai szabályoknak - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium államtitkára a 43. Codex Analitikai és Mintavételi Szakbizottságnak (CCMAS) idei nemzetközi találkozóján ma Budapesten.

Több Nyírfacukor szaloncukrot hívott vissza a Lissé Édességgyár Kft.

2023. november 16. 17:51
Minőségmegőrzési időn belüli termékromlás miatt a Lissé Édességgyár Kft. visszahívta a forgalomból a „Nyírfacukor szaloncukor – többféle ízesítésben” termékeket – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.