A magyar bort és a borászokat ünneplik Egerben

2023. július 07. 14:16
A magyar borászok tele vannak újításokkal, miközben tisztelik a hagyományaikat és féltő szeretettel óvják a szakmai titkaikat - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Egri Bor Ünnepén, csütörtökön.
 
A tárcavezető arra emlékeztetett, a szőlő és a bor emberi civilizációt alakító hatása, kulturális jelentősége, és mint a művészetek mindig újító ihletője több évezredes hagyományban gyökerezik. A bor története az emberiség története, teremtett világunk története, amely számos hagyomány részévé vált, vagy éppen maga teremtett tradíciót. 
A magyar bort és a borászokat ünneplik Egerben
Hozzátette, az Egri Bor Ünnepe az itt élők szorgalmára, kitartó munkájára, szakértelmére hívja fel a figyelmet, amely megajándékoz bennünket híres szőlőivel és kitűnő boraival. Kifejtette, az egri bornak és az Egri Bikavérnek kitüntetett helye van a szívünkben. A mai rendezvénnyel pedig a sok évszázados szőlő- és borkultúrával rendelkező várost és a vidéket ünnepeljük, amelynek históriája, gazdasági és kulturális élete összeforrt a borral – hangsúlyozta.
A miniszter elmondta, a kormány továbbra is kiemelt területként kezeli a szőlő- és borágazatot. Az uniós támogatási források biztosítottak a tavaly elfogadott Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv keretében.
 
Emellett csökkentik a szőlő-bor ágazat adminisztrációs terheit. A Vidékfejlesztési Programból 1,8 milliárd forintot különítettünk el a magyar bor promóciójának támogatására. Továbbá külön nemzeti bormarketing programot indítottak, amelyre történelmi nagyságrendű forrást, évi 3 milliárd forintot biztosítanak – fejtette ki a tárcavezető.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Bige László: a Nitrogénművek befejezi a gyártói tevékenységét

2023. november 14. 13:35
Az okokról azt közölte, hogy az új adóteherrel a műtrágya eladhatatlanná válik.
 
A Nitrogénművek, Magyarország egyetlen műtrágyagyártó vállalata november 6-án leállt. Eddig úgy lehetett tudni, hogy 1 hónapra szüneteltetik a működést, ám ma reggel Bige László elnök-vezérigazgató, a vállalat tulajdonosa az Agrárszektornak megerősítette: "a korábbi hírekkel ellentétben a Nitrogénművek nem egy hónapra, hanem határozatlan időre állt le, sőt, az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét."

AGRÁRSZEKTOR KONFERENCIA 2022

2022. november 14. 10:42
Időpont: 2022. november 30. - 2022. december 1.  
Helyszín: Siófok, Hotel Azúr Wellness
 
A Portfolio Csoport az idén tizedik alkalommal rendezi meg Agrárszektor Konferenciáját, amely mára az egyik legrangosabb és legjelentősebb szakmai eseménnyé vált a hazai agráriumban. A kétnapos rendezvény egyedülállóan nagy és átfogó témakínálatával a lehető legjobb áttekintést igyekszik nyújtani az agrárgazdaságot érintő kérdésekben, így hozzájárul ahhoz, hogy az ágazat szereplői magas színvonalon tájékozódhassanak a gazdálkodásukat közvetlenül érintő legfontosabb területekről. A konferencia arra törekszik, hogy a lehető legfrissebb és legaktuálisabb információkat nyújtsa a résztvevőknek, emellett pedig hosszabb távú prognózisokkal is könnyíti a vállalkozások sorsát leginkább befolyásoló gazdálkodási döntések tervezését és meghozatalát. A rendezvény a programban szereplő témákat színvonalas szakmai előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel dolgozza fel, amelyekben az államigazgatási, a banki, az üzleti és a szakmai-érdekképviseleti szféra legkompetensebb képviselői és döntéshozói vesznek részt.