A Magyar Víziközmű Szövetség figyelmeztet: hamarosan érkezik a fagy

2023. november 17. 16:14
Főleg éjszakánként hűlhet le jelentősen a levegő, emiatt pedig már most érdemes téliesíteni a vízmérőket és a vízvezetékeket.
 
A hamarosan érkező fagyos időjárás miatt egyre fontosabb az ingatlanok vízhálózatának téliesítése. Egyáltalán nem mindegy például, hogy mihez kezdünk a vezetékekkel, szerelvényekkel a télen üresen álló helyiségekben, épületekben.
A Magyar Víziközmű Szövetség figyelmeztet: hamarosan érkezik a fagy
Kreitner Krisztina, a Magyar Víziközmű Szövetség PR- és marketingmenedzsere azt mondta az InfoRádióban, hogy ezekben az épületekben vagy ingatlanokban fontos a vízhálózat és a vízmérők víztelenítése, hiszen a téli hónapokban nem tartózkodunk ott életvitelszerűen. Külön felhívta a figyelmet arra, hogy takarjuk le vagy szigeteljük a vízmérőaknát.
 
Azokra a vezetékszakaszokra is kiemelt figyelmet kell fordítani, amelyek kevésbé védett helyen – pincében vagy falon kívül – vannak, ezeket is érdemes szigetelőanyaggal védeni.
 
Ugyan a telepített locsolóberendezések többsége fagyálló, célszerű ezeket is téliesíteni és vízteleníteni, mert azzal meghosszabbíthatjuk az élettartamukat. Kreitner Krisztina kitért arra is, hogy ugyancsak lényeges teendő ilyenkor a kerti csapok víztelenítése.
 
Érdemes bebugyolálni a csapokat, hogy nehogy befagyjanak. A télen is lakott ingatlanoknál ugyancsak fontos, hogy megtörténjen a vízmérőakna szigetelése.
Amikor az idő – a nagy hideg után – enyhülni kezd, jó, ha ellenőrizzük a vízmérőt. Ha forog a vízmérő csillagkereke akkor is ha nem nyitjuk meg a csapot, vagy szilánkosra tört a vízmérő üvege, esetleg eldeformálódott a számlálószerkezet vagy a lakásban nem folyik a víz, valószínűleg csőtörés történt, amelyről a szolgáltatót kell értesíteni. Ilyenkor a vízdíjszámlán szereplő víziközmű szolgáltató hibabejelentő számát kell tárcsázni és érdeklődni a további feladatokra vonatkozóan.
 
Fontos tudni, hogy minden olyan vízelfolyás, amely a szolgáltatási pont utáni hálózaton keletkezett, a felhasználó számláját terheli, mert az ő birtokán lévő hálózat meghibásodása okozta a veszteséget. Erre a hatályos jogszabályok kötelezik a lakosságot.
 
forrás: agrotrend.hu / infostart.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Városierdő-fejlesztés Budapesten

2023. augusztus 01. 15:12
A Pilisi Parkerdő Zrt. 2020-ban indította el Városierdő-fejlesztési Programját, amelynek hosszú távú célja a budapesti és Budapest környéki erdők ökoszisztéma-szolgáltatásainak biztosítása az itt élő emberek számára. A XX. kerületi Újtelepi-parkerdő Pesterzsébet Önkormányzatával közös fejlesztése e program egyik állomása, amelynek eredményeként a környéken élők egy, a mindennapi életminőségükhöz hozzájáruló zöld értékkel gazdagodtak.

Az elsők között szedhetők

2023. április 11. 15:28
Bár a teleink már nem a régiek, alig lehet havat látni, sok növény vegetációban telel át. Télen is láthatunk virágzó százszorszépet, gyermekláncfüvet, a tavaszt mégis mindenki várja. Egyes növények már igen korán megjelennek és gyűjthetők. A tavaszi gyomok közt is számos hasznos tulajdonságú növényt találunk.