A magyarországi munkavállalók szakszervezeti szervezettsége és a szakszervezeti taglétszám jelentősége az érdekegyeztetés különböző fórumain

2019. augusztus 29. 07:35
Dr. Szabó Imre Szilárd publikációja

A munkavállalói érdekképviseletek erejének, érdekérvényesítő képességének mérése, definiálása számos szempont szerint történhet, a taglétszám az egyik ilyen, a munkajogi irodalomban gyakran elemzett tényező. Magyarországon a szakszervezetek szervezettségének több szempontból is különös jelentősége van. Egyrészt a munkajogi szabályozás alapján fontos jogosultságok származnak belőle: a feleknek a szakszervezet részére járó munkaidő-kedvezmény biztosításához, illetve a kollektív szerződés megkötéséhez (a kollektív szerződés-kötési jogosultság megállapításához) elkerülhetetlenül tisztáznia kell a szakszervezet taglétszámát. Másrészt a taglétszám jelentősége a munkaügyi kapcsolatok különböző fórumain, az országos és a szektorális, ágazati érdekegyeztetés területén is megjelenik, noha a nemzetközi trendektől eltérően egyre csekélyebb súllyal jön számításba.

Dr. Szabó Imre Szilárd publikációja az alábbi kérdéseket érinti:

  1. A szakszervezeti taglétszám meghatározása
  2. A magyarországi szakszervezeti taglétszám
  3. A magyarországi szakszervezetek „száma”
  4. A taglétszám különböző szempontok szerinti megoszlása
  5. A taglétszám jelentősége az érdekegyeztetés különböző fórumain

A tanulmány letölthető ide kattintva.

Jelen szövegváltozatot a hivatalos megjelenés előtt, kéziratként teszi közzé a szerző. A kéziratot hivatkozni ennek figyelembevételével csak a szerző engedélyével lehetséges, a tanulmánnyal kapcsolatos megjegyzéseket, hozzászólásokat és kritikákat a szerző szívesen fogadja. A tanulmány megjelenésének tervezett helye: JURA 2019/2. szám (https://jura.ajk.pte.hu/).

Forrás: szabim.blog

www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

„A szemét szemetet szül”

2019. január 29. 09:34
Éder Andrea: Folyamatosan kukatúrára hívjuk az érdeklődőket, bárki jelentkezhet, hogy két órára felüljön a kukásautóra

A LIGA Szakszervezetek kiemelten támogatja a közoktatás ügyét

2016. március 23. 08:49
A közoktatás nem csak az állampolgárok, a szülők és gyerekek, de a nemzetgazdaság és az ország jövője szempontjából is egy különösen fontos terület. Ha itt problémák vannak, annak az egész ország kárát látja, ezért fontos, hogy a mindenkori döntéshozók meghallgassák az oktatás világának szereplőit, érdemben tárgyaljanak velük, és vegyék figyelembe kéréseiket a rendszert érintő változtatások kidolgozásakor.