A MATE oktatói és diákjai aktívan vállalnak szerepet a magyarországi vidékfejlesztésben

2023. július 03. 11:59
Idén 10 éve, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és jogelőd intézményének tanárai és hallgatói műhelygyakorlatok keretében, közösen dolgoznak ki fenntartható vidékfejlesztési terveket a főként aprófalvas, hátrányos helyzetű régiók számára. A projektek az elmaradott térségek térségi kezdeményezéséhez, LEADER (Közösségi kezdeményezés a vidék gazdasági fejlesztése érdekében) programhoz vagy natúrpark alapításhoz kapcsolódnak szerte az országban.
A MATE oktatói és diákjai aktívan vállalnak szerepet a magyarországi vidékfejlesztésben

A meglévő táji adottságokra és örökségre építő, komplex térségi terveket készítenek.

MATE

Terepbejárás az Upponyi-hegységben – fotó: Dancsokné Fóris Edina
 
A MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézetének oktatói és végzős mesterszakos tájépítész hallgatói közös munkával dolgozzák ki a meglévő táji adottságokra és örökségre építő, komplex térségi terveket.
 
„A hallgatókkal közösen (5-6 féléves tárgyat összefogóan) készítjük ezeket projekteket, amelyek végeredménye egy 100-150 oldalas térségfejlesztési, vidékfejlesztési tanulmány" – avat be a részletekbe Dr. Kollányi László, a MATE Tájépítészeti, Településtervezési és Díszkertészeti Intézet Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszékének tanszékvezetője. „Olyan konkrét anyagot állítunk össze, amelyek a hallgatói feladaton túl kézzelfogható segítséget is jelenthet a térségnek például pályázatok elnyerésében és a vidékfejlesztési döntések megalapozásában" – folytatja.
 
A projekt elindítója és egyben legfőbb motorja Dancsokné Dr. Fóris Edina, a MATE Tájtervezési és Területfejlesztési Tanszékének adjunktusa. Viszont az elméleti megalapozás és a tervezési folyamat szoros együttműködésben zajlik a tanszék többi kollégájával, valamint a Tájvédelmi és Tájrehabilitációs Tanszék örökségvédelemmel, illetve tájrehabilitációval foglalkozó munkatársaival.
 
A munka részeként a területfejlesztés, az örökségvédelem, turizmus, zöldinfrastruktúra és zöldút-tervezés témaköreit felölelő, az adott térség sajátos kihívásaira választ kereső kutatás történik egy teljes féléven át. A munkában résztvevők egyfelől az érintettekkel folytatott kommunikáció révén értesülnek a speciális helyi igényekről.
 
MATE
 
A javaslatok kidolgozását másfelől a helyi környezeti, gazdasági és társadalmi viszonyok és a térség történetének megismerésére irányuló alapos vizsgálódás előzi meg.  Az Intézet munkatársai által ily módon kidolgozott működési konstrukció minden esetben költségkímélő, ugyanakkor magas szakmai színvonalat biztosít a falvak számára.
 
A tervek olyan településcsoportok számára készülnek, melyek jövőjüket a tájban rejlő értékek megőrzése és fenntartható kihasználása mentén képzelik el.
 
Komplex tájgazdálkodási, tájvédelmi, turizmusfejlesztési, helyi gazdaság és közösségfejlesztési témákat is felölelő tanulmányterv számos alkalommal készült hallgatói és oktatói együttműködés keretében az elmúlt évtizedben. Ilyen például a Nivegy-völgy, Sümeg térsége, a Tápió mente, Nyugat-Gerecse vagy az Észak-Bükki térség tájvédelmi és tájfejlesztési tanulmányterve.
 
A MATE szakemberei küldetésüknek tekintik egyrészt a hátrányos helyzetű települések támogatását, másrészt pedig azon településcsoportok felkarolását, melyek egymással összefogva natúrpark létrehozását tervezik. Segítségükkel jött létre a Tápió Natúrpark és a Pilisi Sziklák Natúrpark is.
 
Az Intézet munkatársai a jövőben is várják olyan mikrotérségek és településcsoportok jelentkezését, akik szívesen kapcsolnák be a bemutatott komplex térségi fejlesztési műhelyt térségük, településeik fejlesztési elképzeléseinek kialakításába.
 
Ez a megjelenés a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemmel történt együttműködés keretében jött létre.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Óriási beruházás Pakson: százmilliókból fejleszt a magyar gabonás cég

2023. január 12. 13:11
Több mint 300 millió forintos fejlesztéssel bővíti paksi kikötőjében a rakodó kapacitást a gabonakereskedelemmel foglalkozó Sygnus Kereskedelmi Kft. - közölte a cég az MTI-vel. A 343 millió forintos technológiai fejlesztést a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz 240 millió forintos támogatásával valósítják meg.

Betelt a pohár: 6 agrárszakmai szervezet követel fellépést az ukrán export ügyében

2024. február 16. 19:24
Nem mellébeszélést, egyértelmű döntéseket várnak az illetékesektől.
 
Közös nyilatkozatot adott ki a témával kapcsolatban hat agrárszakmai szervezet: az AVEC – Baromfifeldolgozók és Baromfikereskedők Szövetsége, a CEFS – Cukorgyártók Európai Szövetsége, CEPM – Európai Kukoricatermesztő Szövetség, CIBE – Európai Cukorrépa-termelők Nemzetközi Szövetsége, COPA-COGECA - A mezőgazdasági termelők és szövetkezeteik egységes hangja az Európai Unióban, valamint az EUWEP – a tojás, tojástermék, baromfi és vadhús európai nagykereskedelmi szövetsége.