A mézes krémesre és a tiramisura esküszünk húsvétkor

2017. április 13. 07:17
Sokat készülünk a húsvétra, de legalább a vásárlásban számíthatunk segítségre és szinte csak házi ételeket eszünk – Ezek a legfontosabb megállapításai a piacvezető receptoldalként[1] havi 1,7 millió látogatót vonzó és több mint 57 000 receptet összegyűjtő Nosalty online felmérésének.[2] Az oldal olvasói körében végzett 1200 fős kutatásból az is kiderül, hogy az édességek közül a tiramisu és a mézes krémes a legnépszerűbb, házi sütésű kalács és házi füstölésű sonka kerül az asztalra és szinte mindenki eszik otthon készült tojásételeket húsvétkor. 

Mennyit és hogyan készülünk az ünnepekre?

„Tudjuk, hogy a legnagyobb ünnepeknek, mint a karácsony és a húsvét milyen fontos része a közös étkezés és régóta figyeljük az oldalunkon, hogyan egészítik ki fokozatosan a hagyományos ételeket az újdonságok. Amellett, hogy megnéztünk, mi kerül az asztalra, most arra voltunk kíváncsiak, hogyan és mennyit készülünk az ünnepre, közös feladatként tekintünk-e rá és mekkora vendégségeket tartunk” – mesélt Zalai Ágnes, a Nosalty vezérigazgatója a friss húsvéti kutatás mögötti szándékról.

Az eredményekből kiderül, hogy hosszan készülünk a húsvétra, a válaszadók közel harmada (29,48%) már több mint 1 héttel előtte belefog az ünnepi feladatokba és közel ugyanennyien vannak, akik 1 hetet (28,76%), vagy 3-4 napot (31,42%) szánnak rá előtte. Csupán 10 % azoknak az aránya, akik csak előző nap kezdenek vásárlásba, főzésbe, lakásdíszítésbe.

Nemcsak jóval az ünnepek előtt kezdjük a készülődést, de sok órát is töltünk a konyhában: a válaszadó Nosalty olvasók közel fele (40,63%) 3-5 órát süt, főz, de sokan vannak, akik akár több mint egy egész munkanapot is a konyhában állnak (25,53%), hogy elkészüljenek az ételek. Kimagasló állóképességről tesznek tanúbizonyságot a 60 évesnél idősebb budapesti válaszadók, vagyis vélhetően a nagymamák, akik 10 óránál is többet állnak a konyhában ilyenkor. Vannak bravúros gyorsasággal sürgők-forgók is (21,57%), ők 1-3 óra alatt megoldják, hogy minden kész legyen.

Kapunk segítséget, de nem eleget

Jó hír, hogy a sok készülődésben nem maradnak teljesen magukra az olvasók, mert csak 5, 41 % nyilatkozott úgy, hogy soha nem kap segítséget. A válaszadók közel fele (49,83 %) mindig számíthat másra is, míg 36,67 % kap csak néha segítséget, de így is 8,08 % érzi úgy, hogy ez nem elég. Egyértelműen a bevásárlás az a terület, ahol megoszlanak a teendők (46,37 %) és még a főzés feladatain is tud osztozni a válaszolók majd harmada (26,09 %), de a lakásdíszítés és sütés már magányos feladat. Érdekesség, hogy minél idősebb valaki, annál több segítséget kap a vásárlásban, de a főzésben már pont fordított az arány, az idősebbek egyedül főznek. A felmérésből nem derül ki, hogy ez azért van, mert szívesebben főznek a megszokott saját koreográfiájuk szerint egyedül, vagy szükségük lenne segítségre, csak nem kérnek vagy nem kapnak.

A húsvét főleg családi (75,93%), esetleg baráti körben telik és szinte senki sem utazik ilyenkor a válaszadók közül. Kisebb, nagyobb vendégjárás a jellemző: a kitöltők közel fele (40 %) fogad 2-5 vendéget és ennél valamivel többen (34,81 %) pedig 5-10 főt. A legnagyobb vendéglátók vélhetően a nagymamák, mert abban a 10 %-ban, akik úgy nyilatkoztak, hogy 20 fős vendégséget is tartanak, a 60 feletti budapesti, túlnyomó többségében nők képviseltetik magukat a legerősebben 20 %-kal.

Mit készítünk?

Fej-fej mellett első helyen a mézes krémes és a tiramisu verseng egymással, valamivel többen készítik az előbbit (33,04% vs. 29.32%) és míg Budapesten mindkettő egyformán népszerű (29.64%), vidéken a mézes krémes felé billen a mérleg (34,16 % vs 29,22 %).  A répatorta a 2. helyezett, amit a keksztekercs és a muffin követ a megkérdezettek népszerűségi listáján. Egy biztos, húsvétkor elenyésző azoknak a száma (2%), akik nem otthon sütnek. Ahogy készen vett tojásételekről sem lehet szó húsvétkor, alig van (1,7 %), aki nem otthon készíti frissen. Az ünnepi asztalról nem hiányozhat a kalács sem (79,89%), ezt is főleg otthon sütjük (58,89%), csak 3,72% nyilatkozott úgy, hogy nem eszik sonkát húsvétkor. A házilag főzött füstölt sonka a legnépszerűbb (69,14%) és csak (27,14%) veszi boltban.

Tiramisu húsvéti környezetben (Forrás: 123rf)


Milyen recepteket kerestünk?

 

A tavalyi húsvét legnépszerűbb receptje a húsvéti sárgatúró volt, melyet több mint huszonhatezerszer töltöttek le a Nosalty oldaláról. Az alábbi tíz legolvasottabb recept pedig 155.121 oldalletöltést produkált.

Top 10 recept (2016)

1. Húsvéti sárgatúró -  www.nosalty.hu/recept/husveti-sargaturo

2. Csokis kalács - www.nosalty.hu/recept/csokis-kalacs-simcsike-konyhajabol

3. Mézes-krémes - www.nosalty.hu/recept/mezes-kremes

4. Répatorta - www.nosalty.hu/recept/repatorta

5. Angol répatorta - www.nosalty.hu/recept/angol-repatorta

6. Sonkás alagút - www.nosalty.hu/recept/sonkas-alagut

7. Baileys-turmix - www.nosalty.hu/recept/baileys-turmixban

8. Foszlós-vajas-kalács - www.nosalty.hu/recept/foszlos-vajas-kalacs

9. Kinder-Bueno pohárkrém- www.nosalty.hu/recept/kinder-bueno-poharkrem

10. Kaszinó-tojás - http://www.nosalty.hu/recept/kaszino-tojas

elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Tegyük versenyképessé az országot a munkavállalók számára is!

2016. október 20. 07:56
A LIGA Szakszervezetek sajtóközleménye, amelyben üdvözli a a Nemzeti Versenyképességi Tanács megalakítását, de véleménye szerint elengedhetetlen, hogy az érintett miniszterek, gazdasági szervezetek, oktatási és tudományos intézmények mellett, a munkavállalók képviselői is részt vegyenek a testület munkájában.

Nem megtartani kell a fiatalokat, hanem megdolgoztatni

2018. július 27. 10:00
Sokan panaszkodnak mostanában a munkaerőhiányra, és arra, hogy nem tudják megtartani a fiatalokat. Az Emocionális Marketing Kft. (EM) kutatása arra világít rá, hogy már a kérdésfelvetés is XX. századi gondolkodásra utal. „Olyan ez, mint a csocsóasztal és a babzsák a közösségi térben: kitalálója szerint iszonyú laza, a fiatalok viszont felé sem néznek” - mondja Steigervald Krisztián az EM igazgatója.