A minőségi akvakultúra a vidékfejlesztés fontos pillére

2023. szeptember 19. 15:33
A hazai akvakultúra fejlesztése magával hozza a helyi vendéglátás, valamint a gasztronómia fejlődését is, nagy mértékben járul hozzá az ökoszisztémák fenntartásához, ezáltal az európai zöldítési célokhoz – emelte ki megnyitó beszédében Ökrös Oszkár nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár, az Európai Akvakultúra Szövetség bécsi konferenciáján.
 
A minőségi akvakultúra a vidékfejlesztés fontos pillére
Hangsúlyozta: a magyar kormány szívén viseli az akvakultúra fejlesztését, mind az ország határain belül, mind európai és tágabb, nemzetközi léptékben is. Erősíteni kívánjuk az együttműködést Kelet- és Nyugat-Európa között és részt veszünk a fejlődő országok élelmiszer-ellátásának javítására irányuló európai uniós, valamint az ENSZ, illetve a FAO égisze alatt futó programokban. Be kell mutatnunk mind a fiatalabb, mind a tapasztaltabb generációknak teremtett világunk természeti értékeit, és növelnünk kell a környezettudatosságot, ehhez pedig szemléletformálás szükséges – húzta alá a helyettes államtitkár.
 
Ökrös Oszkár említést tett a halfogyasztást-ösztönző „Kapj rá!” és Halpéntek kampányokról, a halat terhelő fogyasztási adó csökkentéséről, valamint a horgászturisztikai beruházások ösztönzéséről. A célzott promóció és az egyéb kormányzati intézkedések következtében az egy főre eső halfogyasztás több mint 27 százalékkal növekedett 2013 óta – hangsúlyozta. Hozzátette: a természeti és gasztronómiai értékek tekintetében is van mire büszkének lennünk Magyarországon, ugyanis az elmúlt években 4 magyar haltermék is uniós oltalmat szerzett.
 
Az Európai Akvakultúra Szövetség négynapos konferenciája európai szinten a legjelentősebb ágazati rendezvény, mintegy háromezer résztvevővel, köztük tudósokkal, kutatókkal és gazdálkodókkal. A színvonalas előadások, szakmai fórumok mellett egy szakkiállítás is helyet kapott, amelyen egy 18 négyzetméteres stand szimbolizálja hazánk szerepét a konferencia szervezésében és elköltekezettségét a minőségi akvakultúra irányába. A hazai akvakultúra-ágazat oroszlánrészt vállalt a főszervezésben, élén Dr. Váradi Lászlóval, aki jelenleg a szervezőbizottság elnöke, és éveken át volt az EAS elnöke, illetve igazgatósági tagja. Áldozatos munkájáért ezúttal életműdíjban részesült.
 
forrás: agrotrend.hu / AM Sajtóiroda
 

Kapcsolódó cikkek

Kiemelten támogatjuk a legkisebbeket is

2023. november 13. 14:53
Újabb segítséget és könnyítéseket kapnak a kistermelők. Kiemelten támogatjuk a legkisebbeket is. Ennek érdekében könnyítjük a kis mennyiségű élelmiszer-előállítás, valamint értékesítés higiéniai feltételeit – írja Nagy István agrárminiszter Facebook-oldalán vasárnap közzétett videójában.

Sztrájk! A lengyelek nem engedik be az ukrán kamionokat az országba

2023. november 22. 14:40
Az agráráruk dömpingjétől tartanak. 20 ezer kamion vesztegel a határon.
 
November 20-án lengyel és ukrán részről már összesen 20 ezer kamion vesztegelt a három legnagyobb határátkelőnél (Korchova-Krakowec, Hrebene-Rava-Ruszka és Dorohuszk-Jagodin állomásokon), mivel a sztrájkoló lengyelek fuvarozók nem engedik be az ukrán szállítmányokat, írja a Fruitveb.