a nemzeti összetartozás építhet az erősödő magyar vidékre

2021. július 26. 13:36
Az elmúlt tíz év a nemzeti összetartozás építésének évtizede volt, az anyaország minden Kárpát-medencei magyarlakta településsel megerősítette kapcsolatait és programjai révén szinte mindegyikben fejlesztéseket is hajtott végre- mondta az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szombaton, a XXIV. Kárpát-medencei nemzetiségi napok és aratónap rendezvényén.
a nemzeti összetartozás építhet az erősödő magyar vidékre

Feldman Zsolt hangsúlyozta, hogy akkor lesz a nemzeti összetartozás és a magyar vidék egyaránt még erősebb, ha építünk a gazdálkodók képviselte szellemiségre és a kormányzat támogató hozzáállására. Kiemelte: a kormány elmúlt tíz éve alatt a magyar vidék óriási fejlődött, a következő tíz évben pedig az egyik legfontosabb cél a vidéken élők számára településeik korszerű infrastruktúrájának megteremtése és munkahelyek létrejöttének ösztönzése.

Fotó: Fekete István

A rendezvény díszvendége, Szili Katalin miniszterelnöki megbízott elmondta, az összefogás napjainkban korparancs, egymás biztonságát csak közösen tudjuk megteremteni és megőrizni. Hangsúlyozta, egyesülés nélkül nem tudunk úrrá lenni a 21. század kihívásain, a problémákon, még a pandémián se. A biztonságot pedig csak úgy tudjuk biztosítani - határon innen és túl, és a nemzetiségeknek is -, ha tiszteljük egymás nyelvhasználatát, kultúráját, hagyományait, identitását - tette hozzá Szili Katalin. Emlékeztetett arra, a magyar alaptörvényben benne van a határon túli magyarságért vállalt és viselt felelősség, továbbá az, hogy a Magyarországon élő nemzetiségek államalkotó tényezők. Ez nem minden szomszédos országban van így - jegyezte meg.

Fotó: Fekete István

Idén Magyarországon a nemzeti újrakezdés évét hirdették meg, ez jelenti a gazdaság talpra állítását és az értékek elismertetését - hangsúlyozta. A Szarvasi Gazdák Nemzetiségi Hagyományőrző Egyesületének szervezésében megrendezett eseményen azt mondta: az aratás az új élet, a jövő jelképe; Szarvas pedig - az ott élő szlovák nemzetiség révén - "kiváló példát nyújt az együttélésben".

Kulcsár László, a Békés Megyei Agrárkamara elnöke szerint azoknak, "akik egy kenyéren vannak", össze kell fogniuk, mert a magyarság elleni támadásokat és a járványt csak úgy lehet kivédeni.
Babák Mihály (Fidesz-KDNP) polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, hogy "valami jó irányba változott" az utóbbi években: "volt pénz programokra, falufejlesztésre, mindenre"; és a határon túli magyarok "még sosem voltak ilyen fontosak".

www.kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy István agrárminiszter keleti országok képviselőivel tárgyalt

2019. október 16. 08:28
Nagy István agrárminiszter hivatalában fogadta a Török Köztársaság mezőgazdasági és erdészeti miniszterét, India vízügyi miniszterét és az Iráni Iszlám Köztársaság nagykövetét. A kétoldalú tárgyalások során a kereskedelmi lehetőségek bővítéséről és az öntözés potenciális együttműködési területeiről, valamint ezek fejlesztésének lehetséges irányairól volt szó – közölte az agrártárca kedden az MTI-vel.

Az mezőgazdaság valamennyi szereplőjének képviseletében

2022. január 19. 09:17
Tizenhét szakmai szervezettel együttműködve állít közös listát a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) a tavaszi agrárgazdasági kamarai választásokra – megvalósítva az agrárium valamennyi szereplőjének képviseletét – tudtuk meg a szövetség tájékoztatójából.