A NEMZETI PARKOK A KÖRNYEZETI SZEMLÉLETET IS FORMÁLJÁK

2023. május 26. 13:34
A nemzeti parkok nemcsak megismertetik és védik a természetet, hanem a környezeti nevelés és a szemléletformálás is a feladataik közé tartozik. Mindez egyre hatékonyabban működhet, hiszen a nemzeti parkok ismertsége az elmúlt években mintegy húsz százalékkal nőtt - hangsúlyozta az agrárminiszter ma Balatonfüreden.
A NEMZETI PARKOK A KÖRNYEZETI SZEMLÉLETET IS FORMÁLJÁK
Nagy István a 17. magyar nemzeti parkok hete rendezvénysorozat megnyitóján kiemelte: a Századvég Konzorcium közvéleménykutatása alapján 2018-ban a megkérdezettek 78,5 százaléka hallott a hazai nemzeti parkokról, 2021-re ez az arány megközelítette a 94 százalékot. Hozzátette: országszerte 62 bemutatóhely, 38 látogatóközpont, 4 arborétum, 6 tájház, 40 barlang és csaknem ezer kilométer hosszú tanösvény várja a látogatókat.
 
Az elmúlt 12 évben több mint 90 milliárd forint összértékű beruházás valósult meg. A 465 projekt révén 300 ezer hektáron javítják az élőhelyek állapotát - fűzte hozzá. Nagy István hangsúlyozta: csaknem duplájára nőtt az igazgatóságoknál dolgozók létszáma, a nemzeti park igazgatóságok éves költségvetése pedig megnégyszereződött az elmúlt évtizedben. Éves büdzséjük a pályázati forrásokkal együtt mintegy 20 milliárd forint, amely 2010-ben még csak 4,5 milliárd forint volt, a regisztrált látogatók száma pedig csaknem 30 százalékkal növekedett - tette hozzá.
Az Európai Bizottság tavaly decemberben jóváhagyta a 2027-ig tartó Kehop pluszt (Környezeti és energiahatékonysági operatív program plusz), amelyen belül természetvédelmi fejlesztésekre több mint 42 milliárd forint jut - emlékeztetett. Bóka István, Balatonfüred polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy második alkalommal rendezik a magyar nemzeti parkok hetét Balatonfüreden. Hozzátette, idén a Balatonfüredi bor és halünnepet, a pünkösdi programokat és a gyermeknapot párhuzamosan rendezik.
 
forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Égetett rizshéjból gumiabroncs – ez aztán környezetbarát

2023. május 09. 10:23
És a gumiabroncsipar még csak a kezdet!
 
A nagymértékben diszpergálódó szilícium-dioxid (HDS) a gumiabroncsok egyik legfontosabb összetevője. Alacsony gördülési ellenállást biztosít, ami alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást eredményez a belső égésű motoroknál és hosszabb hatótávolságot az elektromos járműveknél, valamint magas kopásállóságot, ami hosszabb élettartamot eredményez az abroncsoknál.

Áldás a malom szomszédságában

2023. július 25. 14:18
Valószínűleg nincs még egy ilyen csodás terület a világon: az aranyló búzatábla mellett malom magaslik, a másik oldalán pedig a templom, aminek Péter és Pál a védőszentjei. Ez a hely kétségtelenül méltó rá, hogy itt áldják meg az aratásra érett gabonát, fogalmazott Kertész Róbert Tüskeszentpéteren, a hagyományőrző búzaföld-szentelés és a kézikaszás nap főszervezője az ünnepség megnyitóján.
Zalaszentgrót Tüskeszentpéter városrészében idén szervezte meg először az ünnepséget a helyi faluszépítő és kulturális egyesület, mert tagjai úgy gondolják, a település múltja, jelene és remélhetőleg jövője is szorosan kötődik a mezőgazdasághoz és a malomiparhoz, ezáltal pedig a búzához és az összes vele kapcsolatos munkálathoz.