A paraszti múlt megismerése is hozzásegíthet a sikeres jövőhöz

2018. október 18. 07:53
A magyarság csak akkor lehet sikeres a harmadik évezredben, ha megértette közelmúltjának üzenetét. Ehhez hozzátartozik a paraszti társadalom viszontagságos évtizedeinek megismerése is – fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Sorsfordítás – a paraszti társadalom felszámolása 1945-1962 elnevezésű rendhagyó történelemórák programsorozat és vándorkiállítás első állomásán.

A budafoki Soós István Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai a több tucat helyszín közül elsőként ismerkedhetnek meg a kényszerkollektivizálást képekben elbeszélő vándorkiállítással, és rendhagyó történelemóra keretében hallgathatják meg a múlt század közepi paraszti társadalom sorsáról szóló beszámolókat. Farkas Sándor fontosnak tartja, hogy a - Nemzeti Emlékezet Bizottsága és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum szervezésében létrejött - rendezvénysorozat szerte az országban, minden szakképző intézménybe eljusson. Mint fogalmazott, a tanulók akkor érthetik meg a jelent, ha a magyar mezőgazdaság múltjával is tisztában vannak. A tananyag így válhat élő valósággá – mondta a miniszterhelyettes.

A mezőgazdasági népesség aránya 1941-ben, a Horthy-rendszerben még 48 százalék volt. Ez a szám 1963-ra mindössze 22 százalékra csökkent: a szántóterületek 96 százalékát terelték az állami szektorba. Közös felelősségünk, hogy a tűnő idő ne váljék szertefoszló múlttá-, mert mindannyian a történelem iskolapadjában ülünk, meg kell tanulnunk a leckét azért, hogy okuljunk belőle - fejezte be beszédét Farkas Sándor.

(AM Sajtóiroda)

 

Kapcsolódó cikkek

Már inkább bejelentik a nyári idénymunkásokat

2018. augusztus 10. 07:47
Lezajlottak a nyári munkaügyi akció- és az első féléves munkavédelmi ellenőrzések is. A mezőgazdaság és a feldolgozóipar is fókuszban volt. Stagnáló állapotokat tükröz a „végeredmény”.
 

A mezőgazdaságban is elindulhat a digitalizáció

2018. július 23. 13:56
A magyar agrárvállalkozók kétharmada támogatások nélkül is fejlesztette gazdaságát, a modernizációra koncentrálhatnak a mezőgazdasági vállalkozók – derül ki a Budapest Bank Agrár Gazdasági Indexéből.