A Starbucks amerikai dolgozói szakszervezetet alapítanak, hiába ágál ellene kétségbeesetten a gigacég

2021. augusztus 30. 08:55
A Nespressohoz és a Starbuckshoz köthető guatemalai kávéültetvényeken gyerekmunkásokat alkalmaznak
A Starbucks amerikai dolgozói szakszervezetet alapítanak, hiába ágál ellene kétségbeesetten a gigacég

Ötven Starbucks-dolgozó indította el a szakszervezetté válás folyamatát New Yorkban pár napja – tájékoztatta a nyilvánosságot a munkás önszerveződést vezető Egyesült Starbucks Dolgozók szervezőbizottság (Starbucks Workers United). A Mérce cikke.

Amint végigviszik a szakszervezetesedési folyamatot, a mintegy 8000 helyszínen működő amerikai Starbucks kötelékén belül ők lesznek az első szakszervezet.

A brit Guardian-nek nyilatkozó szerveződő alkalmazottak krónikus munkatöbbletről, a vezetői pótlékok hiányáról, valamint a dolgozók és a cég közötti kommunikáció problematikusságáról számoltak be.

Mi vagyunk a cég arcai, miközben nap mint nap végezzük a munkánkat. Mindenkinél jobban tudjuk, hogy mitől mehetnének jobban a dolgok, nem csak a magunk számára, de a vásárlóink számára is (…)

– mondta Alexis Rizzo, a szakszervezetet előkészítő bizottság egyik alapítója.

A Starbuck egyik szóvivője a Guardiannek küldött válaszában így fogalmazott a szakszervezet-alapítással kapcsolatban:

Miközben a Starbucks tiszteletben tartja partnereink szabad választását, határozottan úgy gondoljuk, hogy munkakörnyezetünk, kiemelkedő bérezési és juttatási rendszerünk szükségtelenné teszik a szakszervezeteket a Starbucksnál. (…)

A Starbucks régóta kíméletlenül dolgozik azon, hogy munkavállalóinak eszébe se jusson szakszervezetet alapítani érdekeik védelmére: 2020 februárjában a cég elbocsájtott egy dolgozót az orlandói repülőtéren működő üzletéből, mert az megpróbált szakszervezetet alapítani. Gabriel Ocasio Mejias akkor úgy nyilatkozott, hogy mindössze 3 órával azután bocsájtották el, hogy egy másik kollégáját is kirúgták ugyanazért.

Idén augusztusban pedig egy munkaügyi bíróság elmarasztalta a Starbucksot, mivel az illegálisan bocsájtott el két philadelphiai alkalmazottját, szintén szakszervezet összehívásának kísérletéért.

Tavaly nyáron – ahogy arról mi is beszámoltunk – oknyomozó újságírók derítették fel, hogy a többek közt a Nespressohoz és a Starbuckshoz köthető guatemalai kávéültetvényeken gyerekmunkásokat alkalmaznak, akik átszámítva napi kevesebb, mint 2000 forintért végzik a megterhelő munkát.

Forrás: Mérce / www.szakszervezetek.hu

Kapcsolódó cikkek

Adatvédelmi bírság járhat lakcímadat módosításának elmaradásáért

2021. február 17. 09:11
Az Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR) követelményként írja elő az adatpontosság elvét, melyet az adatkezelőnek alapvető kötelezettsége biztosítania. Több adatvédelmi bírság is származott abból, hogy az adatkezelő az adatpontosság elvét valamely személyes adat tekintetében (pl: lakcím, email cím stb. vonatkozásában) megsértette. A legutóbbi adatvédelmi bírság részleteit az alábbiakban mutatjuk be:

Végleg lemaradunk a bérversenyben, ha nem lesz adócsökkentés

2019. szeptember 16. 15:26
Az Unióban a magyar minimálbér lehet a sereghajtó